PSOE i Podem s’encallen després de 4 hores de reunió
El partit d’Iglesias es mostra preocupat i acusa Sánchez d’electoralisme
MadridLes quatre hores i mitja de reunió entre els equips negociadors de Podem i PSOE no van servir per dijous arribar a avenços importants per a un acord de govern. Segons la portaveu adjunta de Podem i negociadora Ione Belarra, els socialistes es van dedicar a “explicar un programa electoral” i les integrants de la formació lila van sortir “preocupades” per les posicions “inamovibles” de l’altre costat de la taula. La formació de Sánchez, en canvi, va defensar a través de la vicesecretària d’organització, Adriana Lastra, que havien exposat una proposta que representa un punt “intermedi” entre els interessos dels dos partits, per bé que havien “constatat les diferències”.
La socialista es va mantenir en la posició prèvia a l’inici de les primeres negociacions de deixar fora Podem de l’equip ministerial, tot i defensar que el PSOE “s’ha mogut diverses vegades”, i no va voler donar més detalls adduint la “discreció” per preservar les negociacions. En els propers dies es reprendran els contactes i es concretarà la reunió entre el secretari general d’Unides Podem, Pablo Iglesias, i el del PSOE i president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez.
Les negociacions pel govern de coalició es van trencar un dia abans de la primera sessió d’investidura de Sánchez, el 22 de juliol, per la disconformitat en el repartiment dels ministeris. Fracassada aquella votació, el PSOE s’ha mantingut en la posició que “no hi ha condicions” per reprendre la coalició perquè no garantiria l’estabilitat i perquè no hi ha confiança entre els partits. No s’han retrobat en tot l’estiu i han esperat un mes i mig per tornar a asseure’s, a només 17 dies de la data límit per a un segon intent d’investidura. Sánchez ja ha dit que no s’hi sotmetrà si no és amb un acord previ amb Podem i amb la majoria necessària. Si no hi ha aquest acord i no es convoca la sessió, s’activarà automàticament la maquinària electoral per al 10 de novembre.
“Concepció patrimonial”
Podem no ha cedit a l’estratègia de Sánchez, que es va reunir amb entitats de la societat civil i va sumar part de les seves propostes i de les d’Unides Podem a un nou programa amb 370 mesures, presentat dimarts davant de 700 persones en un acte amb aires de míting electoral. Així, intentava seduir Podem amb un programa social abans de negociar amb el partit d’Iglesias. No va funcionar.
Al matí, tant Iglesias com Pedro Sánchez havien apuntat les divergències confirmades a la reunió de l’equip negociador. Iglesias no veu amb bons ulls l’oferta socialista de presidir institucions i organismes públics, ja que es tracta d’una “concepció patrimonial” d’ens com el CIS, la televisió pública o la CNMV, alguns dels exemples aportats dijous per la vicepresidenta Carmen Calvo. “Aquests càrrecs han d’estar en mans de professionals i no de polítics”, va defensar. Sánchez, en un esmorzar de l’agència Efe, defensava que la seva proposta evita que hi hagi “ni vencedors ni vençuts”. La incertesa i la distància es mantenen amb la repetició electoral cada cop més factible.