Sánchez vol unificar la negociació amb ERC i Junts
El president, però, admet que està “verd” i que d’entrada la negociació amb Esquerra tindrà un mediador diferent
BarcelonaSi fos per Pedro Sánchez, la negociació del PSOE amb ERC i Junts en dues taules separades tindria els dies comptats. El president espanyol ha apostat aquest dilluns per unificar la negociació amb els dos partits independentistes en un sol espai, atès que en les dues bandes es parla sobre la resolució del conflicte polític. Ho ha dit en una entrevista a la Cadena SER on, tanmateix, ha admès que ni l'estat de les converses ni les posicions dels interlocutors permeten passar de dues taules a una. "Estem parlant de les mateixes qüestions, un problema polític amb el moment àlgid del 2017. M'agradaria que poguéssim arribar a un procés de negociació en què hi hagués ERC i Junts", ha dit Sánchez. Ara bé, tot seguit ha admès: "Ara és prematur i està molt verd". Per això ha dit, en aquest sentit, que d'entrada Esquerra i els juntaires no compartiran verificador, un rol que en el cas de Junts ha assumit el diplomàtic salvadoreny Francisco Galindo Vélez (San Salvador, 1955), que actuarà amb el suport de l'entitat suïssa Henry Dunant.
Tot apunta que la coordinació estratègica que tant ERC com Junts s’instaven a recuperar en campanya a l’estiu no passarà per compartir la mateixa taula de negociació amb el PSOE. Aquest dilluns Junts ha esquivat la qüestió i s'ha limitat a treure pit de la trobada. El portaveu, Josep Rius, ha reivindicat el "canvi de paradigma" després de quatre anys d'una taula de diàleg "estèril" i ha retret als republicans i als socialistes que vetessin Junts en la primera fase de la negociació. Fins ara, en tot cas, Junts s’havia negat a coordinar les dues taules i l’estratègia amb ERC –informa Núria Orriols.
Els republicans, en canvi, ara mantenen la mà estesa perquè s'incorporin a la taula de govern a govern i, de fet, acusen el partit de Carles Puigdemont de no voler coordinar les estratègies de negociació. Pel que fa al mediador, com ha dit Sánchez, serà diferent, però seguirà el mateix esquema que Junts: també tindrà el suport d'organitzacions internacionals. El partit ja ha treballat amb diverses entitats amb seu a Suïssa durant aquests últims anys, entre les quals hi ha Henry Dunant però també Berghof, SwissPeace i GCSP (Geneva Centre for Security Policy) –informa Mireia Esteve.
Sánchez defensa negociar a Suïssa i Aznar s'hi torna
Que la reunió se celebrés a Ginebra (Suïssa), on autoritats del món se citen per resoldre conflictes internacionals, ha inflamat la dreta. Sánchez ha sortit en defensa d'aquestes negociacions i, de fet, ha recordat que va ser el lloc que el govern de l'expresident José María Aznar va triar per negociar amb ETA. També Junts ha llançat un dard al PP: Rius ha volgut posar en valor la figura de Galindo com a mediador, amb una "llarga trajectòria" en la resolució dels conflictes, i ha titllat de "xenòfobes" les desqualificacions de la dreta. El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, va afirmar que era "una humiliació" que una persona del Salvador "decidís el futur d'Espanya". Unes declaracions que també li han retret els comuns, que hi veuen "racisme, xenofòbia i classisme", i el PSC, que considera les paraules de Feijóo "totalment desafortunades".
Però aquest dilluns la dreta s'hi ha tornat, en boca del mateix expresident José María Aznar. En una entrevista a Antena 3, ha qualificat les reunions dels socialistes i els independentistes a Ginebra de "disbarat total" i de "vergonya". "Espanya viu un moment molt crític, probablement el més crític si un deixa a banda l’intent de cop d’estat del 23-F, en els darrers 45 anys", ha afegit.
La reunió de dissabte es va desenvolupar amb un gran hermetisme i, segons ha detallat Sánchez, només es va parlar del mètode de treball i del nom del mediador. "Es parlarà només del que ja està acordat", ha assegurat, tot i que tots dos partits parteixen de posicions totalment oposades. El president espanyol ha repetit diverses vegades que l’objectiu de la negociació amb Junts és recuperar la "convivència" a Catalunya, un "propòsit noble" que lamenta que la dreta tracti d’obstaculitzar. Tanmateix, no és per això que defensa l'acord Junts. Els de Carles Puigdemont han argumentat des del principi que l’acord amb el PSOE posa les bases per negociar un referèndum pactat per resoldre un conflicte històric en una negociació d'igual a igual.
En tot cas, les converses amb els juntaires continuaran "tant dins com fora d’Espanya". De fet, aquest dilluns la vicepresidenta Yolanda Díaz també ha explicat que va parlar amb Puigdemont la setmana passada per qüestions relacionades amb el ministeri de Treball. Si es fan a Suïssa, ha argumentat Sánchez, és perquè "alguns dels actors no viuen a Espanya, viuen a Brussel·les" per les seves causes pendents amb la justícia. ¿Això vol dir que, per al líder socialista, Puigdemont és un exiliat? No, continua sent un "pròfug de la justícia".
La dreta arribaria a la majoria absoluta
Sánchez també ha sortit al pas dels resultats d'un baròmetre que publica avui el grup Prisa: d'una banda, reflecteix que per primer cop des del 23-J la dreta assoliria la majoria absoluta i que gairebé un 60% dels espanyols consideren que l'amnistia a l'independentisme és "injusta" i és "un privilegi". Quina resposta ha donat Sánchez? Ha assegurat que el PP també s'acabarà beneficiant de l'amnistia, perquè permetrà que Junts torni "al sistema polític espanyol" encara que sigui "des dels marges". De fet, confia que la Unió Europea no buscarà les pessigolles a Espanya per la llei: "No ens veuen com l’Orbán del sud". Ara bé, tot i que en un inici el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, va assegurar que la Comissió Europea no estava preocupada per la llei d'amnistia i l'organisme el va desmentir, aquest dilluns Bolaños ha admès que la Comissió té "preguntes", però que el govern espanyol les "respon totes" en un diàleg "fluid i transparent".