Política28/08/2018

Sánchez ratifica el canvi de criteri sobre la defensa de Llarena: "No és una qüestió privada, és una qüestió d'estat"

Defensa també des de Xile que la fiscalia investigui els Mossos perquè és "autònoma"

Meritxell Freixas / Mariona Ferrer I Fornells
i Meritxell Freixas / Mariona Ferrer I Fornells

Santiago de Xile / Madrid"La defensa del nostre sistema judicial no és una qüestió privada, és una qüestió d'estat". Així ha tancat aquesta matinada el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, el debat sobre si Espanya ha de defensar el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena o no en la demanda civil a Bèlgica. En roda de premsa des de Santiago de Xile després de reunir-se amb el seu homòleg al país, Sebastián Piñera, Sánchez ha ratificat el canvi de criteri del ministeri de Justícia, que dijous passat assenyalava que defensaria Llarena només si la demanda civil interposada per l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i els exconsellers a l'exili afectava la instrucció de la causa per rebel·lió al Suprem, i no pas si entrava en el terreny dels "actes privats" de Llarena, és a dir, declaracions fora dels tribunals.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president espanyol ha assegurat que "no és una qüestió de defensar aun jutge o un altre amb noms i cognoms", sinó que "l'Estat ha d'atendre la seva sobirania jurisdiccional quan es veu qüestionada". "Des del primer moment, el govern [espanyol] ha tingut clar que no és una qüestió privada, sinó que és una qüestió d'estat", ha afegit, obviant la nota de dijous passat del ministeri de Justícia. Segons va explicar l'ARA, Sánchez va obligar la ministra de Justícia, Dolores Delgado, a canviar de criteri aquest cap de setmana vistes les pressions de les associacions judicials i de la mateixa magistratura. Qui ha exercit més pressió ha sigut el president del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, que ja va enviar una carta a Delgado i al ministre d'Exteriors, Josep Borrell, a mitjans de juliol, perquè donessin empara a Llarena. Vist que no responien, el Poder Judicial va decidir emparar el jutge per exercir encara més pressió a la Moncloa. Lesmes no va dir, però, que havia suprimit el 2014 l'assegurança dels jutges i que per això necessitaven el govern espanyol.

Cargando
No hay anuncios

En una entrevista a RNE ahir dilluns, Delgado va obrir finalment la porta a defensar Llarena dels seus "actes privats", com les declaracions que va fer al febrer a Oviedo assegurant que els líders independentistes entre reixes no són presos polítics. La Moncloa admet la incomoditat que ha generat aquest tema i que ha forçat Sánchez a canviar de parer, fet que està donant ales a l'oposició. El president espanyol ha assegurat aquesta matinada que "escolta" el poder judicial.

Cargando
No hay anuncios

Defensa de la investigació dels Mossos

Sánchez també ha defensat la decisió de la fiscalia d'investigar els Mossos d'Esquadra per les identificacions a persones que retiraven llaços grocs. Ha assenyalat que el ministeri públic és "autònom" i que el govern espanyol respecta aquesta "autonomia". En aquest sentit, ha dit que el PSOE serà "escrupolosament respectuós amb l'autogovern" de Catalunya, però això no treu que el ministeri públic pugui investigar. El president espanyol ha retret a la Generalitat que intenti "confondre" la ciutadania "aprofitant el seu lògic desconeixement del procediment dels fiscals en un estat social i democràtic de dret" i apuntin que és una ordre directa de la Moncloa. "La fiscalia és autònoma i, en conseqüència, el que fa el govern d'Espanya és respectar l'autonomia de la fiscalia", ha conclòs.

Cargando
No hay anuncios

Reunió del consell de ministres a Barcelona i Andalusia

Per continuar el joc d'equilibris amb l'independentisme i refermar-se en la defensa l'autogovern de Catalunya, Sánchez ha anunciat que té intenció de convocar dos reunions del consell de ministres fora de Madrid, una de les quals a Barcelona i una altra a Andalusia. Ho farà com a mostra de l'interès del govern espanyol per evidenciar el seu desig de fer front als problemes dels ciutadans, entre els quals la situació que viu Catalunya. De fet, aquest anunci l'ha fet abans que els periodistes li preguntessin sobre la crisi política amb la Generalitat. "Som un govern que ha plantejat proximitat tant amb els ciutadans com amb els territoris d’Espanya", ha dit. En aquest sentit, Sánchez ha insistit que la proposta de La Moncloa és l’autogovern per Catalunya perquè "és l’objectiu que aglutina un major percentatge de catalans".

Cargando
No hay anuncios

El projecte de pressupostos, novembre

Pel que fa al terreny econòmic, Sánchez està determinat a presentar un projecte de llei de pressupostos generals de l'Estat per a 2019 abans de final d'any, preferiblement al novembre, segons fonts de l'executiu. S'obriria així la possibilitat que estiguessin aprovats al febrer, abans de la precampanya de les municipals i autonòmiques de maig.

Cargando
No hay anuncios

El desig de Sánchez és que aquests pressupostos es facin amb el sostre de despesa elaborat pel seu gabinet, que preveuen 6.000 milions d'euros més de despesa no financera que els comptes de 2018 aprovats per Rajoy.

"Bona relació" entre Sánchez i Piñera

Sánchez es va reunir amb el seu homòleg xilè durant menys d'una hora. La trobada, segons el president xilè, ha servit per "constatar la bona relació entre ambdós països". Sánchez i Piñera, que lidera un govern de tendència liberal i conservadora, van comprometre’s a avançar cap a un acord entre Xile i la Unió Europea "millor i més modern", i a "treballar amb més eficàcia en l’àmbit de la ciberseguretat".

Cargando
No hay anuncios

Sobre la situació de Veneçuela, un dels temes que havia despertat més expectació entre els periodistes per les possibles discrepàncies entre els dos, Sánchez no ha entrat en polèmica i ha assegurat que Espanya "no aspira a ser un país amb vocació d’ingerir en la política llatinoamericana".

L’agenda de Pedro Sánchez continua avui amb una reunió amb empresaris de les principals companyies espanyoles amb presència a Xile. Espanya ocupa el segon lloc de la inversió estrangera al país sud-americà, en sectors estratègics com l’electricitat, el gas o l’aigua. Abans de marxar també coincidirà amb representants del Partit Socialista xilè i amb part de la comunitat espanyola expatriada.

Cargando
No hay anuncios

La ruta de Pedro Sánchez continua cap a Bolívia, on té previst reunir-se amb Evo Morales per firmar diversos acords de cooperació; Colòmbia, on oferirà al nou president Iván Duque la mediació espanyola en les negociacions de pau que sosté amb l’Exèrcit d’Alliberament Nacional (ELN); i finalment aterrarà a Costa Rica.

El viatge per Llatinoamèrica ha estat el primer destí internacional de Sánchez fora de la Unió Europea, el que s’interpreta com un gest cap a la regió, després de l’etapa marcada per l’absència de cooperació i interès de l'expresident espanyol Mariano Rajoy.