Política20/02/2017

Pedro Sánchez defensa una Espanya "plurinacional" que veti el dret a decidir

L'exlíder socialista presenta a Madrid el document titulat "Per una nova socialdemocràcia", amb el suport de Borrell i Parlón

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridDemostració de força de Pedro Sánchez a Madrid en el primer acte de precampanya de cara a les primàries del PSOE. L'exlíder socialista ha emplenat de gom a gom el teatre San Fernando de Rojas de l'emblemàtic Círculo de Bellas Artes -que té una capacitat per a mig miler de persones-. La cua per entrar a l'acte arribava al ministeri d'Educació, cent metres ben bons del carrer Alcalá de Madrid. Si Sánchez volia que l'acte de presentació del seu document titulat "Per a una nova socialdemocràcia" tingués un format més acadèmic, no ho ha aconseguit. La militància, com ha passat d'ençà que va anunciar la seva candidatura a liderar el PSOE des de Dos Hermanas (Sevilla) fa tres setmanes ha desbordat cadascuna de les seves presentacions, en un format de míting total. Gairebé no té el suport de cap membre de l'aparell socialista, però aquest buit l'emplena amb la presència de centenars d'afiliats que tornen a cridar "no és no".

Inscriu-te a la newsletter L'extrema dreta ja té nou laboratori: la tragèdia de ValènciaUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest cop han acompanyat Sánchez a la fila zero l'exministre i expresident del Parlament Europeu Josep Borrell, l'exministra de Zapatero Cristina Narbona i l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramanet, Núria Parlón; així com els diputats del 'no' Odón Elorza, Zaida Cantera, Sofía Hernanz, Luz Martínez Seijo, Roció de Frutos i l'exmagistrada del Tribunal Suprem.

Cargando
No hay anuncios

El document, de 33 pàgines, dedica bona part dels seus 168 punts a intentar respondre al xoc entre Catalunya i l'Estat. Però no li dona grans respostes més enllà de la Declaració de Granada del 2013 en què el PSOE aposta per una Espanya federal. Ara bé, apropant-se al llenguatge de Podem, Sánchez aposta per reformar la Constitució per reconèixer "el caràcter plurinacional" de l'Estat. Una mesura amb molts límits perquè deixa clar que s'ha de mantenir sempre que "la sobirania resideix en el conjunt del poble espanyol". És a dir, aposta per mantenir el veto al dret a decidir que els socialistes comparteixen amb PP i Ciutadans.

Malgrat defensar el reconeixement de la plurinacionalitat de l'Estat -si bé no deixa clar si Catalunya és una nació, com va defensar en el 'Salvados' de Jordi Évole-, llança també un dur atac a l'independentisme. "Les classes treballadores catalanes i la majoria social catalana no es beneficiaria amb una eventual independència de Catalunya, que en l'actual context europeu i mundial resulta inviable, i que s'intenta fonamentar en mites i fal·làcies que seguirem desmuntant", assenyala. Per als 'sanchistes', el PSC representa la iniciativa enfront "d'un independentisme irredempt que s'ha potenciat a partir de l'argument del greuge compartiu i el 'no ens deixen decidir'".

Cargando
No hay anuncios

El neoliberalisme, l'enemic del PSOE

En la resta de mesures, sí que aposta per formar una "aliança de Progrés" que eviti una "col·lisió frontal" amb Podem. El document busca mesurar forces tota l'estona amb la candidata virtual de les primàries, Susana Díaz, qui considera que vol un "PSOE desnaturalitzat" i "moderat en les reformes". Enfront al 'susanisme', Sánchez fa un profund gir a l'esquerra i reclama una refundació de la socialdemocràcia per acabar amb el neoliberalisme. De fet, el document menciona fins a 21 vegades la paraula neoliberalisme.

Cargando
No hay anuncios
"Per una nova socialdemocràcia": el programa de Sánchez per a les primàries del PSOE (PDF)