Govern espanyol

Sánchez obvia el gir d'Espanya i defensa davant l'ONU una "solució política" per al Sàhara Occidental

El president espanyol remarca que els referèndums convocats per Putin són una "violació" de la legalitat internacional

MadridPedro Sánchez ha intervingut aquest dijous a la nit a la 77a Assemblea General d'ONU a Nova York i ha defensat trobar una "solució política" per al conflicte del Sàhara Occidental en el marc de les Nacions Unides. El president espanyol, però, ha obviat el gir que va fer l'estat espanyol respecte aquesta qüestió al mes de març, quan es va alinear amb el Marroc i va donar suport a la seva proposta d'autonomia per al Sàhara. "No podem arrossegar conflictes del segle passat i, pel que fa a una zona molt important per a Espanya com és el Sàhara Occidental, Espanya dona suport a una situació política mútuament acceptable en el marc de la carta de l'ONU", ha afirmat. El gir de Sánchez va aixecar crítiques entre els seus socis de govern i d'investidura, però també entre l'oposició. De fet, el PSOE es va quedar sol defensant el cap de l'executiu. Aquest canvi de postura, a més, també va suposar obrir un conflicte diplomàtic amb Algèria.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'última resolució del Consell de Seguretat de l'ONU, que es va aprovar l'octubre de l'any passat, apostava per una solució del conflicte "realista, viable, duradora, acceptable per les parts i basada en l'avinença". També establia que havia de preveure la "lliure determinació del poble del Sàhara Occidental en el marc de les disposicions conformes als principis i propòsits de la carta de les Nacions Unides". Alineant-se amb el Marroc, el que va fer Espanya va ser renunciar a defensar el dret a l'autodeterminació del Sàhara i apostar per la proposta marroquina de fer que la regió es converteixi en una autonomia.

Cargando
No hay anuncios

En el seu discurs, Sánchez ha valorat la tasca "fonamental" de l'enviat personal del secretari general de l'ONU al Sàhara, Staffan de Mistura: "Compta amb el suport total del govern d'Espanya". El president espanyol ha negat en reiterades ocasions que Espanya hagués canviat de posició i ha justificat l'estratègia pel fet de voler tancar la crisi diplomàtica amb el Marroc que s'havia obert el 2021 arran de l'entrada del líder del Front Polisario, Brahim Ghali, a l'estat espanyol. Malgrat tot, Sánchez ha reiterat que Espanya continua donant suport a la població saharaui en els camps de refugiats "com ha fet sempre, sent el principal donant internacional d'ajuda humanitària" en aquests campaments.

No perdre l'esperança en la guerra a Ucraïna

En la seva intervenció, Sánchez també ha fet referència a la guerra a Ucraïna, on ha carregat contra Vladímir Putin pel fet d'estar continuant "en una mena de fugida cap endavant" amb "declaracions totalment inacceptables". En aquest sentit, el cap de l'executiu espanyol ha condemnat els referèndums d'annexió de Donetsk, Lugansk, Zaporíjia i Kherson. "Aquests falsos referèndums constituiran una nova violació de la legalitat internacional. El seu resultat mai serà reconegut i continuarem donant suport a la llibertat, la sobirania i la integritat territorial d'Ucraïna", ha insistit Sánchez, que ha reclamat una defensa enèrgica dels principis de la carta de les Nacions Unides. "Aquesta guerra pren al poble sobirà d'Ucraïna el seu legítim dret a existir i fer-ho en pau i llibertat. I condemna el món sencer a endinsar-se en una era d'incertesa quan estàvem a les portes d'una era d'optimisme", ha lamentat.