Sánchez estén la mà a Cs tot i el no als pressupostos

El president espanyol: "Rebem amb els braços oberts els que abandonen el front de l'odi"

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una compareixença a la seu del PSOE
Ot Serra
28/11/2020
4 min

MadridMesos abans de saber si aprovaria els pressupostos generals de l'Estat, Pedro Sánchez ja assegurava que la legislatura seria llarga. Ara que ha lligat els suports després dels múltiples acords amb el bloc de la investidura, el president del govern espanyol fixa la mirada encara més enllà i parla de quinquennis o dècades. "L'edat d'or està en l'esdevenir. El millor de la nostra història està en el futur", ha proclamat per concloure una compareixença des de la seu de Ferraz en la qual ha enaltit el paper passat, present i futur del PSOE. El secretari general socialista ha escollit aquest dissabte, després d'una setmana clau en què ha recollit els vots necessaris per als "pressupostos de país", per fer un discurs grandiloqüent amb l'objectiu de marcar perfil dins la coalició i alhora desactivar un PP que els últims dies s'ha dedicat a advertir que quan torni al govern revertirà la nova llei d'educació i farà el possible per impedir l'harmonització fiscal promesa per l'executiu espanyol.

El líder del PSOE no ha fet referència explícita a les formacions que donaran suport als comptes –principalment PNB, Esquerra i EH Bildu– ni tampoc a les que han baixat del tren, com Cs. Ni tan sols ha anomenat el PP, malgrat els dards implícits quan ha criticat que l'oposició hagi pretès fer descarrilar el govern en un context de pandèmia com l'actual. "Volem que les nostres dretes siguin civils, europees, i no silvestres i trumpistes com desgraciadament estem veient. Volem reduir la foto de Colón a la mínima expressió. Rebem amb els braços oberts aquells que abandonen el front de l'odi i l'exclusió", ha deixat anar a les acaballes de la intervenció, en una invitació a comptar amb Inés Arrimadas malgrat que ara no doni suport als pressupostos.

La presidenta de la formació taronja va orientar la crítica dijous al president espanyol per justificar la seva posició i ho ha tornat a fer aquest dissabte en una intervenció oberta davant els coordinadors autonòmics del partit. Arrimadas ha censurat que Sánchez hagi "preferit acontentar Otegi abans que als treballadors espanyols, i a Junqueras abans que a les pimes del nostre país". "En lloc de la via moderada, la via d'afavorir els presos etarres i els presos del Procés", ha lamentat. L'excap de l'oposició a Catalunya, però, ha volgut deixar clar d'entrada que la seva organització ha fet i continuarà fent una "oposició responsable", recollint així el guant del president espanyol.

Èmfasi en les mesures progressistes

"Els pressupostos són la millor vacuna contra el virus de l'atur i la falta de creixement", ha assegurat Sánchez, que ha reiterat que els números inclouen la inversió més gran de la història. Al llarg del seu discurs, d'uns 45 minuts, ha desgranat algunes inversions previstes. Ha posat l'accent en l'educació i la sanitat públiques com a eines d'igualtat d'oportunitats i ha destacat mesures implementades fins ara com la pujada del salari mínim interprofessional, la creació de l'ingrés mínim vital o l'actualització del sou dels funcionaris. "Les legislatures al PSOE no es compten per mesos ni anys, sinó pels drets que conquerim", ha asseverat el líder socialista, que ha remarcat que la seva organització política "és la que més s'assembla a Espanya". Sánchez ha posat l'accent en el vessant més progressista i d'esquerres, en un moment en què el vicepresident segon, Pablo Iglesias, ha aconseguit apropiar-se de trumfos com la regulació del preu del lloguer i l'allargament de la prohibició dels desnonaments.

"Totes les respostes signifiquen alguna cosa. L'economia ofereix diverses alternatives i nosaltres escollim la progressista, d'acord amb els nostres valors. Als socialistes no ens val retornar a una normalitat injusta per als treballadors, no ens val un sistema on les oportunitats es guanyen en subhasta. Només ens val una sortida justa, on els vulnerables no hi surtin perdent", ha assenyalat. Sánchez no ha obviat el debat sobre el dúmping fiscal madrileny: "Reclamem similars esforços fiscals per prestar els serveis públics que volem prestar. Reconeixem els mateixos drets socials per a tots els espanyols, visquin on visquin. I per això els reclamem els mateixos esforços fiscals, visquin on visquin", ha afegit.

En la seva compareixença, ha fet èmfasi en els fons europeus que aniran arribant a Espanya els pròxims sis anys i ha pronosticat que el 2023 acabarà amb un "creixement més sòlid, feina de més qualitat i més justícia social". "Avui tenim l'oportunitat de trencar amb aquella inèrcia inacceptable", ha subratllat en relació a l'austeritat que es va imposar després de la crisi de fa una dècada. Sánchez ha reiterat els quatre grans eixos del nou rumb: la transició ecològica, la digitalització de l'economia, l'equilibri territorial i el feminisme.

Aquest Nadal, "regalem seguretat"

Més enllà del moviment en clau política, Sánchez també ha volgut llançar un missatge des de la perspectiva sanitària, a poques setmanes de les festes nadalenques. El cap de l'executiu espanyol ha celebrat que el ritme de contagis vagi a la baixa, però ha advertit d'una tercera etapa "crítica" els pròxims mesos coincidint amb l'inici de la vacunació. En aquest sentit, ha remarcat la necessitat d'arribar a una incidència acumulada de 25 casos per 100.000 habitants, molt per sota dels més de 300 actuals, de manera que ha fet una crida a no abaixar la guàrdia. Per això ha demanat que aquest Nadal la ciutadania "anteposi la precaució sanitària per davant de qualsevol altra cosa". "Regalem seguretat", ha reclamat Sánchez.

stats