Governabilitat a l'Estat

Sánchez convenç Podem i salvarà el paquet fiscal al Congrés

Els aliats de la investidura negociaran un impost a les energètiques

La vicepresidenta primera espanyola, María Jesús Montero, als passadissos del Congrés
21/11/2024
4 min

MadridLa volatilitat de la política espanyola s'explica pel fet que un dia somrigui a Pedro Sánchez pel fracàs d'Alberto Núñez Feijóo en l'intent de vetar Teresa Ribera a Europa i l'endemà pugui quedar seriosament tocat. Cara i creu aquest dijous: l'empresari Víctor de Aldama l'ha esquitxat amb una declaració explosiva a l'Audiència Nacional –caldrà veure si en té proves–, cosa que el PP vol esprémer; en canvi, en una votació crucial al Congrés el president espanyol n'ha sortit victoriós. La cambra espanyola tirarà endavant una reforma fiscal gràcies a un acord d'última hora amb Podem que dona oxigen al PSOE. Els quatre diputats del partit lila votaran a favor del paquet que ha tensionat l'última setmana les relacions amb els seus socis habituals, atès que el dels impostos és un terreny propici al xoc entre l'esquerra –Sumar, ERC, EH Bildu, Podem i BNG– i la dreta —Junts i el PNB—. El pacte inclou que s'obrirà una comissió negociadora amb aquests partits per elaborar un impost a les energètiques que satisfaci a totes les parts.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La vicepresidenta espanyola, María Jesús Montero, ha hagut de comparèixer davant els mitjans per enviar un missatge: "El PSOE compleix amb els compromisos i acords amb tots els grups". Què volia dir? Que és compatible tirar endavant un impost a les energètiques, tal com ha acordat amb les formacions d'esquerres, i que aquest gravamen no sigui gaire agressiu amb les empreses que inverteixin els seus beneficis en projectes de descarbonització, tal com ha pactat amb Junts i el PNB. La formació liderada per Irene Montero i Ione Belarra demanava alguna garantia que si la Moncloa aprova un decret amb l'impost, Junts i el PNB el convalidaran al Congrés; i també que li entregués una estimació sobre la recaptació que implicaria. Això últim, però, el ministeri d'Hisenda no ho podia facilitar. Finalment, es registrarà una proposició de llei si hi ha acord amb la majoria plurinacional i, si no s'assoleix, el govern espanyol aprovarà un decret, que igualment haurà de ser convalidat al Congrés més endavant. En aquest supòsit, la garantia de permanència no hi seria.

Aquest migdia es voten, en primer lloc, les esmenes al dictamen entre les quals destaca la d'un impost a la banca que dilluns en comissió es va rebutjar. Arran de l'acord del PSOE amb ERC, EH Bildu i el BNG, que s'hi van oposar, finalment s'ha aprovat. Només veurà la llum si també s'aprova tot el projecte de llei, que es votarà més tard, al final del ple d'aquest dijous, a la tarda. "Tenim acord amb una majoria", ha celebrat finalment el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, un cop conegut l'acord amb Podem. Això permetrà salvar el projecte de llei, que inicialment era la transposició d'una directiva europea per establir un tipus mínim del 15% en l'impost de societats a les multinacionals. Que María Jesús Montero volgués introduir en aquesta iniciativa la reforma fiscal en altres àmbits ha molestat els socis i les presses han fet que el paquet acabi sent menys ambiciós.

Crítiques a la negociació

"Semblaria lògic que per aprovar una reforma fiscal que aspiri a ser progressista, el PSOE anés a votar els vots dels grups d’esquerres, els que estem a favor que paguin més els que més tenen, i després anar a negociar amb els de dretes, que han demostrat una capacitat negociadora molt forta en nom de Repsol. El PSOE ha optat pel camí contrari: anar a negociar amb Junts i PNB i després que s’ho empassin els partits d’esquerres", ha criticat la portaveu del partit lila, Ione Belarra, durant el debat a l'hemicicle. En la mateixa línia s'ha expressat la diputada d'ERC Pilar Vallugera: "No responem a consells d’administració. No tenim cap deute amb ningú i això ens fa lliures. No acceptarem xantatges sobre deslocalitzacions. Està demostrat que el sistema impositiu no és decisiu a l’hora de decidir localitzacions. S’han acabat els xantatges de les energètiques als governants. La sobirania popular és aquí".

ERC ha sigut l'objectiu dels retrets de Junts, que s'ha atribuït el mèrit del paquet fiscal davant de qui només busca "titulars sense contingut". "Alguns fan política per imposar el relat i semblar reis de la pista, encara que sigui passejant-se amb perdonavi i desafiador", s'ha queixat el diputat Josep Maria Cruset, que ha reivindicat que "els set diputats de Junts és el número màgic i la clau de tot plegat". "Hi ha qui sembla que ho ha entès i negocia [el PSOE] i qui es fa l’enfadat i ens ataca [ERC], però ens importa zero", ha continuat. La portaveu del partit, Míriam Nogueras, ha afegit: "La realitat és que l'únic acord que s'aprovarà avui és el de Junts". Per la seva banda, el PNB també ha assenyalat "la teatralització d’alguns grups per sostenir un relat que justifiqués el seu vot". "Tot plegat, per arribar al mínim comú denominador. En poc o res difereixen algunes esmenes de les que es van rebutjar dilluns a la comissió [i que avui s'aprovaran]", ha subratllat la diputada jeltzale Idoia Sagastizábal. "Ha sigut un procés rocambolesc", ha anotat.

Sánchez salva el partit

La insòlita sessió de la comissió d'Hisenda de dilluns– va acabar a la una de la matinada– i l'agonia sobre si tiraria endavant el projecte, juntament amb la rellevància del mateix paquet fiscal, situava Sánchez en un moment important per a la legislatura. Aquest episodi ha posat de manifest les febleses del mandat de l'executiu de l'Estat, que ha de conjugar interessos ideològics de formacions molt diferents. El president espanyol s'entesta a veure-ho com una fortalesa quan ho aconsegueix, però la tasca és titànica. "Per arribar a acords hem d’abandonar posicions de màxims i l’exercici que ha fet aquesta cambra ha sigut pensant en l’interès general des de les posicions legítimes de cada partit", s'ha congratulat Montero.

stats