NOU CICLE A L’ESTAT
Política05/06/2018

Sánchez confia a dones els principals ministeris

El nou president espanyol fa equilibris per acontentar internament el PSOE i tranquil·litzar Brussel·les

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridCom si fos un programa electoral, Pedro Sánchez ha convertit l’elecció del seu govern en tota una declaració d’intencions. Una carta de presentació que, amb el perfil triat al capdavant de cada ministeri, li permet enviar diferents missatges. Malgrat les presses -ha tingut menys d’una setmana per configurar-lo-, al final no ha tirat només del seu nucli de confiança a Ferraz, sinó que ha buscat l’equilibri entre pesos pesants del PSOE i fitxatges més tècnics, a més d’aportacions de governs socialistes autonòmics. I tot plegat amb el denominador comú del que va camí de convertir-se en un executiu més que paritari.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Del total de nou ministres que ahir, en el moment de tancar aquesta edició, estaven confirmats, només dos eren homes. I és que Sánchez ha decidit confiar a dones les principals carteres. Sense anar més lluny, per primer cop en la història d’Espanya dues dones assumiran Economia i Hisenda -dos ministeris que al final no ha fusionat, com marcava la tradició socialista-, i a això cal sumar-hi el pes d’una vicepresidenta que també tindrà la cartera d’Igualtat. El PSOE es distancia de l’etapa Rajoy, que sempre ha tingut perfils masculins en aquests càrrecs.

Cargando
No hay anuncios

L’equip del president espanyol s’ha escarrassat a posar difícil a la resta de formacions espanyoles les crítiques al nou executiu. L’elecció de l’expresident de la Comissió Europea Josep Borrell com a ministre d’Exteriors va posar ahir en alerta l’independentisme, però alhora buscava silenciar tots els que acusen Sánchez de tenir un pacte ocult tant amb ERC com amb el PDECat. El mateix exministre José Bono -que va ser un dels mentors de l’actual president socialista, tot i que després es van distanciar- elogiava ahir la “intel·ligència” de Borrell com a mostra que no es faran “cessions” a l’independentisme.

Però a la galleda d’aigua freda per l’elecció d’un perfil tan jacobí, l’equip de Sánchez hi va respondre ahir confirmant l’elecció de la diputada del PSC al Congrés Meritxell Batet per dur la tutela d’Administracions Territorials. És a dir, per pilotar el diàleg amb Catalunya. Tot i que la seva cartera encara no té un nom definit, el president espanyol ha fet cas als consells dels socialistes catalans, que demanaven que se la inclogués a l’executiu. Es duplica així la quota catalana respecte al govern de Mariano Rajoy, malgrat que tant Borrell com Batet fan vida a la capital espanyola.

Cargando
No hay anuncios

Segons fonts socialistes, l’elecció de Borrell més que silenciar les crítiques del PP i Ciutadans buscava enviar un missatge clar a Brussel·les. Un missatge europeista que reforça el fitxatge de Nadia Calviño, fins ara directora general de Pressupostos de la Comissió Europea. Bregada en la política institucional comunitària, serà l’encarregada de representar l’Estat en el consell de ministres d’Economia i Finances de la UE, on ja ha assistit molts cops com a euròcrata. De fet, com a negociadora del Brexit, té fil directe tant amb la cúpula del Banc Central Europeu (BCE) com amb l’equip de Michel Barnier, el màxim negociador europeu davant la sortida del Regne Unit. Segons va avançar Expansión, Sánchez va parlar ahir amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i li ha comunicat el nomenament com una garantia de l’interès per mantenir l’“estabilitat econòmica”.

Andalusia i el finançament

Calviño farà tàndem amb una nova ministra d’Hisenda acostumada a bregar en les trinxeres del finançament autonòmic. És María Jesús Montero, mà dreta de Susana Díaz a Andalusia, fins ara com a consellera d’Hisenda. Fa el salt a Madrid amb la intenció de complir una de les peticions recurrents de la baronessa : la reforma del finançament autonòmic. Tot i que Sánchez ja va advertir durant el debat de la moció de censura que no serà possible completar-la aquesta legislatura, Montero substitueix Cristóbal Montoro amb la intenció d’esmenar les dilacions del seu predecessor. El seu fitxatge també suposa fer equilibris davant dels recels de la presidenta andalusa a l’arribada de Sánchez a la Moncloa. Montero haurà d’entendre’s contínuament amb Meritxell Batet tant en finançament autonòmic com amb la fi del control de la intervenció econòmica de la Generalitat. Mentre que la ministra del PSC defensa que s’apliqui el mateix control a totes les comunitats, Díaz ha sigut la primera a demanar sempre més al govern de la Generalitat.

Cargando
No hay anuncios

Interior i Justícia, pendents

Avui és la data límit que s’ha imposat l’equip de Sánchez per acabar de configurar el govern perquè divendres ja pugui celebrar la primera reunió del consell de ministres, només una setmana després d’arribar a la Moncloa gràcies a la moció de censura. Queden per saber les carteres clau d’Interior i Justícia, així com també la de Treball i una de nova que podria ser per a Ciència i Innovació. Amb l’entrada de la fins ara portaveu dels socialistes al Congrés, Margarita Robles, a l’executiu, Sánchez comptarà al govern amb tres persones de màxima confiança, juntament amb la vicepresidenta, Carmen Calvo -veu també de la veterania-, i José Luis Ábalos a Foment. El diputat valencià, un dels que més van batallar per guanyar les primàries al partit, no deixarà de controlar el PSOE des de la secretaria d’organització.