Governabilitat a l'Estat

Sánchez canviarà l'elecció dels jutges del Suprem si el PP no renova el Poder Judicial en quinze dies

El president espanyol espera que retirant "l'incentiu pervers" de fer nomenaments aconseguirà la renovació del CGPJ

4 min
El president espanyol, Pedro Sánchez, a la sessió de control al Congrés

MadridPedro Sánchez reformarà el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) si no pot acordar-ne la renovació amb el PP aquest juny. "El dia de la marmota s'ha acabat", ha anunciat el president espanyol en una entrevista a TVE aquest dimarts. Què vol dir això? El cap de l'executiu de l'Estat no s'ha compromès a substituir els vocals, sinó a retirar al CGPJ la potestat de nomenar magistrats del Tribunal Suprem, presidents de Tribunals Superiors de Justícia autonòmics i presidents d'Audiències Provincials. Segons Sánchez, aquest és "l'incentiu pervers" del PP per mantenir el control del CGPJ i, per tant, creu que si desposseeix l'organisme d'aquesta funció, tal com també havia plantejat el seu actual president interí, Vicente Guilarte, els conservadors ja no tindran motius per bloquejar la renovació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El negociador del govern espanyol, el ministre Félix Bolaños, ja s'ha posat en contacte amb el del PP, el vicesecretari Esteban Gónzález Pons, per plantejar-li una trobada aquest divendres. Fonts de Génova ho consideren un "xantatge" i han denunciat davant la Comissió Europea aquest "intent de desestabilitzar la negociació". Abans de les eleccions europees es va obrir una negociació amb mediació de la Comissió Europea que no va arribar a bon port i, un cop superat el 9-J i després de més de 2.000 dies de mandat esgotat al CGPJ, el govern espanyol s'ha decidit a actuar. González Pons ha demanat a la vicepresidenta de la Comissió Europea, Vera Jourová, "una trobada a tres amb caràcter urgent". També s'ha pronunciat l'Associació Professional de la Magistratura, l'associació de jutges majoritària i conservadora, ha qualificat d'"inacceptable" i "autèntic atropellament constitucional" la proposta de Sánchez. "Amb precipitació, amenaça noves formes d'ingerència i de conculcar una separació de poders que és la base de la nostra democràcia".

Tanmateix, el president espanyol no ha concretat quina seria la nova fórmula amb què es triarien els jutges per molt que Sánchez ha avançat que buscarà nous mecanismes per acabar amb l'atrinxerament que es viu al CGPJ. A l'acord de govern entre el PSOE i Sumar es va pactar que es "garantiria" la renovació del CGPJ i diverses fonts consultades per l'ARA ja van confirmar durant les negociacions de la investidura de Sánchez que s'havia abordat aquesta qüestió amb Esquerra i Junts. Els aliats del PSOE al Congrés fa temps que demanen un pla B i, de fet, Podem va registrar una proposta fa unes setmanes. La proposta dels socis d'investidura és la rebaixa de majories per escollir els vocals, que no va agradar a Brussel·les, i els socialistes de moment no s'hi avenen i insisteixen en una via indirecta per forçar el PP a la renovació. Tanmateix, la direcció del partit conservador manté que per renovar el CGPJ cal una reforma legal perquè l'elecció dels vocals de procedència judicial no la facin el Congrés i el Senat, sinó que els escullin els propis jutges.

Paquet de "qualitat democràtica" al juliol

Aquest moviment en l'àmbit judicial és complementari", ha dit Sánchez, a les mesures de "regeneració democràtica" que el president espanyol va prometre després dels cinc dies de reflexió. "Em vaig proposar presentar un paquet de qualitat democràtica abans que acabés l’estiu, i el presentaré davant les Corts espanyoles", ha anunciat aquest dimecres durant la sessió de control al govern espanyol al Congrés. Posteriorment ha concretat que serà al juliol. Quan va obrir la porta a dimitir arran de la investigació judicial de la seva dona, Begoña Gómez, ja va assegurar que calia obrir un debat sobre la crispació en els debats a la cambra baixa, sobre el paper dels pseudomitjans que difonen fake news i per a un rentat d'imatge a la justícia espanyola. És a dir, sobre allò que anomena la "màquina del fang" i que ha assegurat "té la seu social a la Comunitat de Madrid". Per què? Sánchez ha recordat que Miguel Ángel Rodríguez (MAR), cap de gabinet d'Isabel Díaz Ayuso, ha anat avançant a través d'X amb dies d'antelació algunes decisions judicials que es produirien: la imputació de Gómez, la investigació al germà de Sánchez i que tiraria endavant "una denúncia contra el fiscal general de l'Estat". Després d'aquestes declaracions, MAR ha publicat que el que sortirà sobre aquests dos casos "és molt escandalós". "Però no governa la dreta...Felicitats, fang...", ha ironitzat.

En aquest context, Sánchez ha recuperat el compromís un cop culminat el cicle electoral dels últims mesos, amb el punt final del 9-J, que ha permès a Alberto Núñez Feijóo salvar el coll al PP. "Se li farà llarg", li ha augurat el líder del PSOE al seu homòleg del PP durant la sessió de control al Congrés dels Diputats. Sánchez ha descartat de nou un avançament electoral, tot i que Feijóo ha insistit que "no dona més de si" enumerant alguns motius: "la manipulació fraudulenta del CIS", els atacs a la justícia, la investigació judicial al seu germà i una "vicepresidenta que ha dimitit una mica", en referència a Yolanda Díaz. Feijóo també li ha recriminat que dilatés la publicació de l'amnistia fins després de les eleccions europees perquè "sabia que la seva aplicació no seria bufar i fer ampolles i ho va ocultar".

Retrets creuats per Puigdemont

De moment el PSC s'ha quedat sense la majoria a la mesa, cosa que Sánchez ha recriminat amb la boca petita a ERC. El portaveu republicà al Congrés, Gabriel Rufián, havia alertat de la possibilitat que en un futur es produeixin pactes entre el PP i Junts, i el president espanyol li ha fet saber que aquests avisos són "contradictoris" amb el fet que hagin entregat la presidència del Parlament a Josep Rull. El fantasma dels pactes amb Carles Puigdemont ha sobrevolat la sessió de control: Feijóo ha criticat Sánchez per haver-li "regalat" la mesa de la cambra catalana a Junts –Illa podria haver pactat amb la dreta i no ho va fer– i el líder del PSOE li ha recriminat que flirtegi amb una moció de censura amb Puigdemont.

stats