Política12/08/2020

Sánchez manté que ha de ser la casa reial qui comuniqui on és Joan Carles I

El president espanyol expressa el seu "respecte" pel poder judicial sobre la investigació a Podem

Ot Serra
i Ot Serra

MadridPedro Sánchez segueix guardant silenci sobre Joan Carles I. Després de la tradicional audiència amb Felip VI al Palau de Marivent, a Mallorca, el president del govern espanyol ha insistit que les converses amb el cap de l'Estat són confidencials, que la monarquia i el poder executiu són institucions diferents i que correspon a la casa reial "o al mateix rei emèrit" comunicar on és Joan Carles I. Sánchez i Felip VI s'han tornat a reunir gairebé deu dies després que s'anunciés la sortida de l'anterior monarca. L'última vegada havia estat a San Millán de la Cogoya (la Rioja) el divendres de fa dues setmanes, amb motiu de la conferència de presidents autonòmics. Aquella cita es va produir només tres dies abans que marxés Joan Carles I i és on s'haurien tancat els últims detalls de la fugida, segons ha explicat El País aquest diumenge.

Cargando
No hay anuncios

La casa reial, però, es manté en silenci. L'arribada del mes d'agost ha implicat el trasllat de la família reial a Mallorca, on Felip VI, la reina Letícia i les infantes Sofia i Leonor han assistit a diverses iniciatives i han aparegut públicament. El monarca no ha fet declaracions i, més enllà del comunicat de dilluns de la setmana passada, no hi ha hagut cap pronunciament respecte a Joan Carles I. A hores d'ara continua sent una incògnita on s'allotja.

Cargando
No hay anuncios

Sobre la taula del debat polític també hi ha la imputació de Podem com a persona jurídica en la investigació del jutjat d'instrucció 42 de Madrid per presumpte finançament irregular. Sánchez ha asseverat que la seva "actitud no canvia" envers les actuacions judicials i ha demanat "respecte" per l'estat de dret i la independència judicial. Preguntat per si l'incomoda governar en coalició amb un partit que està investigat, Sánchez no s'ha mogut del guió i ha reiterat que té "màxim respecte" per l'actuació dels tribunals.

Disposat al diàleg amb els ajuntaments

El govern espanyol afronta un mes d'agost amb diversos fronts oberts i un dels que vol solucionar és la indignació dels ajuntaments per la fórmula utilitzada per a l'ús del superàvit. Només el PSOE s'ha mostrat favorable a l'opció de cedir els romanents a l'Estat perquè siguin retornats en un termini de deu anys i a canvi d'un fons de 5.000 milions, i els partits de diferent color polític han carregat contra la iniciativa. La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha asseverat que aquest és el mecanisme que s'ha articulat i que l'oposició no ha presentat cap altra alternativa, però Sánchez ha obert la porta al "diàleg" perquè el decret aprovat la setmana passada no decaigui al Congrés. "Seguirem negociant", ha assenyalat el cap de l'executiu, tot i que no ha donat pistes dels moviments que podria fer el govern per revertir l'estat d'ànim del municipalisme.