Immigració

Sánchez i les Canàries pressionen el PP pel repartiment de menors immigrants

La Moncloa promet 50 milions a l'arxipèlag, però el president canari ho veu insuficient

MadridFa un mes que el Congrés dels Diputats va tombar una modificació legislativa per obligar les comunitats autònomes a acollir menors no acompanyats quan els territoris on arriben estiguin saturats. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha reprès aquest divendres la seva activitat amb una reunió amb el president de les Illes Canàries, Fernando Clavijo, en què han coincidit que la solució demana convèncer el PP que surti del no a la reforma de la llei d'estrangeria. El partit conservador, però, reclama una actuació més àmplia per frenar la immigració i més recursos econòmics per a les comunitats autònomes. Trenta dies després, doncs, res no s'ha mogut i no hi ha pla B per desbloquejar la situació que es viu a les Canàries i també a Ceuta i Melilla. Mentrestant, Sánchez ha promès una partida de 50 milions d'euros a les Canàries aquest any per fer front a l'acollida, però Clavijo la troba insuficient perquè l'arribada de menors ha augmentat.

Inscriu-te a la newsletter Illa i Puigdemont, en mans de les bases d’ERCUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"L'única solució possible és una modificació legislativa que exigeix majoria al Congrés i el suport de les comunitats autònomes", ha subratllat el ministre de Política Territorial, el canari Ángel Víctor Torres. Preguntat per la possibilitat de fer servir la via del reial decret, que entraria en vigor immediatament, ha reiterat les seves reticències, perquè al cap d'un mes ha de ser ratificat a la cambra baixa i, per tant, cal l'aval del PP sigui quina sigui la fórmula parlamentària que s'utilitzi. "És urgent", ha remarcat al seu torn Clavijo, que ha agraït a Sánchez que s'hagi compromès a intensificar els treballs en les pròximes setmanes per poder donar una resposta. La seva preocupació, ha dit, és no poder donar l’atenció que mereixen els menors migrants que arriben a les Canàries.  El president canari ha explicat que aquest mes d'agost han arribat 2.000 immigrants, 60 dels quals menors no acompanyats, que s'afegirien als gairebé 6.000 que hi ha a l'arxipèlag.

Cargando
No hay anuncios

Quina és la posició del PP? El portaveu de la formació, Borja Sémper, considera "frívol" i "irresponsable" el paper del govern espanyol perquè entén que només s'està centrant en l'acollida d'aquests menors i no en el fenomen global de la immigració. "Cal posar fre a les allaus que s'estan veient un dia rere un altre", deia aquest dijous la número dos del partit, Cuca Gamarra. Precisament, aquest divendres Salvament Marítim ha remolcat una pastera amb 174 immigrants al sud d'El Hierro, amb sis nadons i dues víctimes mortals. El PP considera que cal donar una "resposta d'estat al problema de la immigració irregular" i reclama a Sánchez que convoqui una conferència de presidents autonòmics. A més, els conservadors exigeixen més presència policial a les fronteres.

A principis de juliol ja es va celebrar una conferència sectorial d'infància i joventut en la qual es va acordar el repartiment de 400 menors no acompanyats –Catalunya s'hi va abstenir–, al qual el PP ja s'havia compromès anteriorment. Aquella decisió va propiciar el trencament dels governs autonòmics que compartien el partit d'Alberto Núñez Feijóo i Vox, que fa de la immigració el seu principal cavall de batalla contra Sánchez i també contra el seu rival de la dreta.

Cargando
No hay anuncios

Sánchez visita països d'origen

Una altra de les exigències del PP és actuar en "països tercers". De fet, Sánchez visitarà la setmana que ve el Senegal, Mauritània i Gàmbia, tres dels països d'origen d'on surten més migrants que arriben a les costes espanyoles. Clavijo també ha posat l'accent en "intensificar aquesta tasca diplomàtica" i reforçar la cooperació amb l'objectiu que es pugui “contenir” la població i dissuadir-la de marxar.