Debat de política general al Congrés

Sánchez busca en el debat de l'estat de la nació un nou focus on reivindicar-se

La Moncloa creu que el govern espanyol sortirà "reforçat" del ple que arrenca aquest dimarts al Congrés

MadridPedro Sánchez recorre al debat de l'estat de la nació, una sessió de tres dies al Congrés que acapararà l'atenció mediàtica, per reivindicar la seva obra de govern. La Moncloa malda per remuntar la sensació de desgast que semblen reflectir els sondejos i el president espanyol creu que hi té més a guanyar que a perdre, malgrat que els grups de l'oposició són més proclius a criticar-lo que a valorar-li els encerts. Fins i tot amb el seu soci de govern, Unides Podem, no arriba a la cita en el seu millor moment. La vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, advertia diumenge en una entrevista a El País que a la coalició li falta "ànima", i que falta "empatia" cap a la ciutadania. "No n'hi ha prou amb gestionar", ha insistit aquest dilluns. 

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però a l'equip del president estan convençuts que el govern espanyol sortirà "reforçat" d'aquesta intensa setmana al Congrés. A la Moncloa parlen d'un "horitzó de profunditat el que queda de legislatura" i aquest dilluns no volien avançar les mesures econòmiques que anunciarà Sánchez. Sí que asseguren que satisfaran la majoria de la ciutadania. "Mentre es gestionen les crisis, es manté el full de ruta", ha subratllat la portaveu de l'executiu de l'Estat, Isabel Rodríguez. En la roda de premsa posterior al consell de ministres, ha manifestat que Sánchez no només farà un repàs de les mesures que ha pres el govern de coalició per afrontar situacions extraordinàries com la pandèmia i la guerra a Ucraïna, sinó també dels "avenços en drets i llibertats" previstos per a l'any i mig que queda de legislatura. "El govern treballa amb cap, cor i intel·ligència", ha replicat a Díaz.

Cargando
No hay anuncios

El PSOE i Unides Podem arriben al debat sense haver reunit la comissió de seguiment del pacte de coalició que va sol·licitar la setmana passada la ministra de Treball per debatre de manera "serena" l'augment del pressupost en defensa. Reflecteix aquest lleu distanciament el fet que els dos grups parlamentaris han optat per no presentar propostes de resolució conjuntes de cara al debat.

Feijóo, espectador

La veritable oposició serà, però, la del PP. La secretària general conservadora, Cuca Gamarra, posarà veu al pla econòmic que el partit ha anat desgranant les últimes setmanes davant l'espiral inflacionista, informa Mireia Esteve. L'escoltarà des del seu costat el líder del PP i senador, Alberto Núñez Feijóo, que no pot intervenir. Més enllà de l'agenda econòmica, el partit ha volgut marcar el debat amb la proposta per renovar el Consell General del Poder Judicial i una reunió aquest dilluns entre el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i el vicesecretari conservador Esteban González Pons, que ha acabat sense acord. El PP també explotarà, com ha fet aquest cap de setmana, l'acord del PSOE amb EH Bildu per la llei de memòria, que fins i tot han criticat històrics càrrecs socialistes com els expresidents del Senat Juan José Laborda i Javier Rojo i l'exministre de Sanitat i Defensa Julián García Vargas.

Cargando
No hay anuncios