NOVA ETAPA
Política23/06/2018

Sánchez veu “inevitable” un diàleg bilateral amb Catalunya

El president espanyol vol examinar les lleis suspeses

Ara
i Ara

BarcelonaDesprés d’afirmar que era fonamental reactivar la comissió bilateral Estat-Generalitat en l’única entrevista que de moment ha concedit a TVE i d’acordar reunir-se amb el president Quim Torra el dia 9 de juliol a la Moncloa, el president espanyol, Pedro Sánchez, va fer un pas més ahir per bastir ponts d’entesa amb el Govern. Des de París, on es va trobar amb el president francès, Emmanuel Macron, Sánchez va afirmar que el “diàleg bilateral” amb la Generalitat és “inevitable” per restablir “els nivells de confiança trencats” i resoldre “molts problemes, que són polítics però afecten sobretot i especialment els ciutadans de Catalunya”.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un diàleg, però, que no passa de cap manera per abordar el dret a l’autodeterminació de Catalunya com li proposa el Govern, sinó per parlar de les qüestions que a parer de l’executiu espanyol tenen un paper clau en el dia a dia dels catalans. En aquest sentit, Sánchez va parlar d’un diàleg sobre “infraestructures” en al·lusió al corredor mediterrani o al traspàs de Rodalies, però també sobre “els recursos d’inconstitucionalitat que s’han posat sobre la taula per lleis aprovades pel Parlament de Catalunya”. El president espanyol va remarcar que les lleis suspeses pel Tribunal Constitucional a petició de l’executiu de Mariano Rajoy “poden ser examinades perfectament pel govern espanyol” en el marc del diàleg que s’ha d’obrir amb la Generalitat. Aquestes lleis tenen majoritàriament un marcat accent social, com la llei contra la pobresa energètica o els desnonaments, i els socialistes les podrien assumir com a pròpies.

Cargando
No hay anuncios

L’objectiu d’aquest diàleg que Sánchez posa sobre la taula és acabar amb la tensió viscuda els darrers anys amb el procés sobiranista i que ha provocat un distanciament entre els dos executius. De fet, l’última reunió bilateral Estat-Generalitat va tenir lloc ara fa set anys, el mes de juliol del 2011, quan el socialista José Luis Rodríguez Zapatero encara governava a Espanya, i des d’aleshores aquesta comissió no s’ha tornat a reunir. Amb la voluntat de tancar les ferides del passat, el president espanyol va posar com a exemple la presència del president Torra a la inauguració dels Jocs del Mediterrani, tot i la presència del rei Felip VI, com un senyal inequívoc d’obrir una nova etapa.

Temps de distensió

“Hi ha una voluntat de tots per intentar normalitzar les relacions”, va subratllar Sànchez, que va assenyalar que la presència del “cap d’estat, del govern espanyol i de la Generalitat i l’Ajuntament” a Tarragona pot “projectar una imatge molt diferent de la societat catalana i el conjunt de l’espanyola”. Sánchez va admetre que ell i Torra van mantenir un “intercanvi de frases i paraules” però no va voler entrar en detalls i no va explicar quines qüestions van tractar. El president espanyol va reiterar que té la voluntat de “normalitzar les relacions institucionals amb el govern de Catalunya”, tot i reconèixer al mateix temps que la “crisi de confiança” no es resoldrà “en hores o setmanes”. El cap de l’executiu central no va desaprofitar l’ocasió per agraïr el “suport” de França i de Macron a la “integritat territorial” d’Espanya.