Sánchez tria Batet de número dos per exhibir compromís federal

La diputada del PSC coordina els treballs de reforma constitucional al PSOE i farà de pont amb Catalunya

Pedro Sánchez va presentar ahir Meritxell Batet com la seva número dos per Madrid al desembre.
Mariona Ferrer Fornells
01/10/2015
3 min

MadridPedro Sánchez va voler acabar ahir amb els dubtes sobre si la seva proposta de reforma de la Constitució en sentit federal és ferm o no. El secretari general del PSOE va anunciar que ha escollit la diputada catalana al Congrés Meritxell Batet com a número dos de la llista per Madrid a les generals. El líder socialista mata amb aquesta elecció dos pardals d’un tret: d’una banda transmet un missatge d’afecte a un PSC que no aixeca cap i que només va salvar els mobles el 27-S, i de l’altra -i més important- redunda en la seva aposta per obrir el meló del model territorial en la pròxima legislatura. No en va Batet és professora de dret constitucional de la Universitat Pompeu Fabra, vocal socialista a la comissió constitucional del Congrés i coordinadora del programa electoral estatal. Tot i haver donat inicialment suport a la candidatura d’Eduardo Madina en les primàries del PSOE, Sánchez la va repescar com a secretària d’estudis i programes, un càrrec de pes a l’executiva federal socialista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els últims mesos Batet ha pres posicions. Des del 2004 que és diputada, però a poc a poc s’ha convertit en la portaveu femenina de més confiança de Sánchez, amb presència continuada a les tertúlies audiovisuals de polítics. A finals de juny també va ser escollida per encapçalar l’equip d’experts constitucionalistes que Sánchez ha reunit per treballar en la proposta de reforma de la carta magna que defensa.

Un cop a Chacón

Nascuda a Barcelona el 1973, Batet s’erigeix també en la negociadora i interlocutora de la carpeta catalana, un paper que fins ara havia executat Carme Chacón i que com a conseqüència dels resultats del 27-S serà clau la pròxima legislatura. Les desavinences entre l’exministra de Defensa i el líder socialista són vox populi a Ferraz. Chacón ha tancat files amb l’andalusa Susana Díaz, que ha fet un pas enrere a l’hora de disputar-se el camí a la Moncloa amb Sánchez però que no està disposada a fer gaires concessions en una reforma federal.

Durant la campanya catalana, Díaz va intentar esquivar el debat territorial en l’únic míting que va fer amb el líder del PSC, Miquel Iceta. La presidenta andalusa té justament la clau per obrir aquest meló. Batet és l’encarregada de coordinar l’equip d’experts per a l’elaboració del programa de les generals, però l’última paraula en la reforma territorial s’ha reservat per al consell de política federal, un òrgan presidit per Díaz. La diputada catalana té el repte de convèncer uns barons dividits sobre l’aposta que surti de l’equip d’experts que dirigeix. Iceta la descriu com el “batalló federal” del nou PSOE i ella no té problema per explicar que des de fa temps l’ex secretari general socialista Alfredo Pérez Rubalcaba la saluda com “la federal”.

En una entrevista a l’ARA el juliol del 2014, just després de ser escollida per a l’executiva de Sánchez, Batet reclamava anar més enllà de la Declaració de Granada en el reconeixement de la plurinacionalitat. Dimarts, però, el líder del PSOE tancava la porta a reconèixer Catalunya com a “nació”. La diputada barcelonina està casada amb José María Lassalle, secretari d’estat de Cultura del govern del PP, a qui va conèixer quan era diputat.

Una altra dona que acompanyarà Sánchez és l’excomandant de l’exèrcit espanyol Zaida Cantera, que anirà de número sis. Nascuda a Madrid el 1977, va deixar les forces armades després de patir i denunciar assetjament sexual i laboral davant la indiferència del ministeri.

stats