Sánchez i Aragonès discrepen sobre els límits del diàleg a quatre dies de la reunió

El president català reivindicarà l'amnistia i l'autodeterminació i l'espanyol reclama respecte pel "pacte constitucional"

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest divendres a Brussel·les.
25/06/2021
4 min

BarcelonaQuan falten només quatre dies per a la reunió a la Moncloa entre Pedro Sánchez i Pere Aragonès, aquest divendres els dos presidents han discrepat sobre els límits que ha de tenir l'etapa de diàleg que estan a punt d'inaugurar. El president espanyol s'ha mostrat partidari que els dos governs dialoguin, però ha fixat d'entrada uns límits clars: el respecte al "pacte constitucional" i la "legalitat democràtica". Hores més tard, el president català li ha replicat que no renunciarà a posar sobre la taula dues de les seves reivindicacions troncals: l'amnistia i l'autodeterminació. "El nostre únic límit és la voluntat de la ciutadania de Catalunya", ha argumentat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat la concessió dels indults aquesta mateixa setmana, els dos governs són conscients que d'ara endavant serà igualment difícil trobar un punt mitjà entre les demandes nacionals que planteja la Generalitat i el que està disposat a donar la Moncloa. Aquest divendres s'ha reflectit en tot el seu esplendor. Sánchez, a la sortida de la reunió del Consell Europeu que s'ha celebrat a Brussel·les, ha assegurat que amb Aragonès té "moltes coses de què parlar" per intentar resoldre "les moltes diferències" que han mantingut els dos governs històricament, però ha deixat clar que no negociarà allò que no té cabuda dins de la Constitució –amnistia i autodeterminació, segons ell–. Així, ja ha avançat que anirà a la trobada amb la seva "agenda per al retrobament" sota el braç: una cinquantena de propostes que el president espanyol ja va entregar a Torra i que parlen fonamentalment de millores competencials. Aquesta agenda per al retrobament inclou moltes de les mesures que en el passat van plantejar expresidents com Artur Mas, Carles Puigdemont i Quim Torra. "Ho volem treballar conjuntament amb la Generalitat", ha conclòs. També ha fixat altres temes que voldrà que surtin en l'ordre del dia: la postpandèmia, la vacunació i la gestió dels fons europeus.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb l'estudiant de tercer d'infermeria que l'ha vacunat.

Aragonès, però, ha assegurat que no es dona per vençut perquè l'amnistia i l'autodeterminació són dues demandes que no només defensa el seu Govern, sinó que és el "que ha votat un 52% dels catalans". Es refereix als vots que van aconseguir en les eleccions del 14-F ERC, JxCat i la CUP, els partits que, a més, van facilitar la seva investidura. El president, després de vacunar-se a la Fira de Barcelona, ha admès que la negociació amb el govern espanyol "no serà fàcil ni ràpida", però s'ha mostrat convençut que podrà fer entendre a Sánchez que, per resoldre el conflicte, caldrà posar a fi "a tota la repressió" de l'Estat contra l'independentisme, que no se soluciona amb els indults que ha concedit. A més, considera que la seva posició també ha estat avalada per l'informe del Consell d'Europa –no s'ha de confondre amb el Consell Europeu, on ha anat avui Sánchez–, que dilluns passat va demanar l'alliberament dels presos i la retirada de les euroordres.

Els indults segons Sánchez

Malgrat que els indults ja són una realitat, segueixen portant cua. El president espanyol aquest divendres ha evitat polemitzar amb les declaracions que van fer els indultats al sortir de la presó –a favor de la independència– i ha tornat a defensar la mesura de gràcia: "Vam sentir les coses que vam sentir, però la democràcia espanyola és tan gran i tan forta que respecta totes les opinions". Sánchez aplicarà a Aragonès la mateixa fórmula que amb els presos: totes les opinions són respectables, però les que superin el "pacte constitucional" no tenen futur. També ha tornat a reivindicar els indults, sobretot de cara a aquells espanyols que no n'estiguin gaire convençuts. "Calma, assossec i confiança", ha receptat. Segons ell, s'han concedit perquè és temps de perdó: "Per construir confiança, el que va ser útil en el passat va ser el càstig i el que és útil ara és el perdó".

Al marge de com s'està paint a Espanya la qüestió, Sánchez ha considerat que els indults sí que tenen l'aval europeu. El seu argument és que aquest divendres, a la reunió del Consell Europeu, cap altre país li ha esmentat el tema i això és símptoma del "profund respecte dels col·legues europeus per la democràcia espanyola". "Som capaços de resoldre els nostres problemes", ha tret pit.

Aragonès i el Tribunal de Comptes

Aragonès es reunirà amb Sánchez el 29 de juny, que és el dia del sant de tots dos presidents, però també el dia en què el Tribunal de Comptes comunicarà a 41 càrrecs de la Generalitat una nova fiança milionària en el marc d'una investigació que està fent sobre l'acció exterior del Govern entre el 2011 i el 2017. El president català ha donat a entendre que aquesta qüestió també sortirà en la trobada amb Sánchez: "És un tribunal polititzat i el procediment està ple d'irregularitats". ¿Demanarà el president català una reforma d'aquest òrgan? No ho ha aclarit, però ha considerat que el govern espanyol hauria de posar-hi "de la seva part per revertir una situació injusta". "Tenen mecanismes clars per fer-ho d'acord amb la legalitat vigent", ha conclòs.

stats