Sánchez i Aragonès es reuniran abans de vacances per reprendre el diàleg

Vilagrà exigeix a Bolaños avenços en l'agenda antirepressiva per normalitzar les relacions

El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, a la Moncloa
3 min

MadridDiàleg malgrat tot. ERC i el govern espanyol aposten per mantenir l'aposta estratègica per la negociació i el diàleg tot i les dificultats i les desconfiances, en un procés de desgel que es preveu llarg i dificultós i que tindrà una primera prova de foc en una reunió al màxim nivell entre presidents. Així, Pedro Sánchez i Pere Aragonès es reuniran abans de vacances, tal com han pactat aquesta tarda el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i la seva homòloga a la Generalitat, Laura Vilagrà, en una reunió de més de dues hores a la Moncloa. Aquesta trobada ha estat el primer pas en el camí per normalitzar les relacions institucionals entre el govern espanyol i el català, tocades arran del Catalangate i la baixa execució de les inversions estatals compromeses amb Catalunya. Després de les eleccions andaluses, el PSOE ha accedit a reprendre la incòmoda agenda catalana i ERC li dona una nova oportunitat, tot i que tots dos constaten que tenen una discrepància amb el tema Pegasus.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

No hi ha hagut més avenços que la voluntat de tornar a l'estació anterior, la de reprendre la taula de diàleg en algun moment, però encara no es donen les condicions per considerar que s'han "descongelat" les relacions, segons la versió del Govern. En roda de premsa des de la seu de Blanquerna, a Madrid, Vilagrà ha demanat unes "garanties mínimes" a l'executiu de l'Estat per reprendre el procés de negociació que pivoten bàsicament al voltant de l'agenda antirepressiva. La reforma dels delictes de rebel·lió i sedició, la remodelació del Tribunal de Comptes, la rebaixa de les acusacions en processos judicials i la retirada de les euroordres són "elements rellevants", en paraules de la consellera. Vilagrà ha utilitzat com a referència l'informe Cilevics que aquesta setmana s'havia de votar a l'Assemblea de Parlamentaris del Consell d'Europa. "La repressió és incompatible amb la negociació política", ha conclòs. 

"Necessitem fets concrets, i donarem resultats els pròxims dies", ha dit Vilagrà, que ha anotat que quan es reuneixin Sánchez i Aragonès ja hi haurà algun anunci. Fonts de l'executiu català no volen entrar en detalls, però sí que admeten que han de ser qüestions que es puguin explicar públicament per no interferir en la separació de poders i que no costi gaire que arribin. Per exemple, el Govern és conscient que la reforma del Codi Penal és una de les que poden costar més. El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, que ha comparegut des de la Moncloa, no ha anat tan enllà i ha explicat que s'ha pactat treballar un "acord marc" i una "metodologia" que permetin reprendre la taula de diàleg.

La versió de la reunió per part del govern espanyol, però, ha estat més optimista. Bolaños ha celebrat la represa de les relacions "polítiques i institucionals", ha dit que eren un "exemple de política útil" i que inaugurava un "temps nou". Bolaños ha detallat que en la reunió s'han acordat uns mínims per a la represa del diàleg, com ara la defensa de la negociació política, la necessitat d'evitar la judicialització del Procés i el respecte per totes les idees en democràcia. L'objectiu del govern espanyol és aconseguir un "horitzó d'estabilitat futura" que permeti abordar, entre altres qüestions, la negociació dels pressupostos del 2023. "No es pot repetir mai més la tensió patida el 2017", ha subratllat el ministre.

Crisi de Pegasus

El cas Pegasus és el que va dinamitar les relacions entre els dos executius, un cop es va posar de manifest que una seixantena de persones vinculades a l'independentisme havien estat espiades i el CNI va admetre que havia accedit al telèfon mòbil d'Aragonès quan era vicepresident del Govern. Vilagrà i Bolaños ja van mantenir una reunió el 24 d'abril a Barcelona dies després que aparegués l'informe de Citizen Lab. Sobre aquesta qüestió, la destitució de la directora dels serveis d'intel·ligència ha estat la mesura de més importància que ha adoptat el govern espanyol. A més, Sánchez es va comprometre a reformar la llei de secrets oficials i la que regula el control judicial del CNI, cosa que avui Bolaños ha ratificat.

El ministre ha constatat que es mantenen les "discrepàncies" sobre si el govern de l'Estat pot fer més per esclarir els fets, però Vilagrà no ha posat exigències al respecte. De fet, la reunió havia estat fortament criticada pel secretari general de Junts, Jordi Turull, que considerava que la trobada implicava "blanquejar" l'espionatge del CNI a l'independentisme. Més contundent ha estat l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, que en una piulada ha denunciat que "s’havien congelat les relacions per uns fets gravíssims que el Congrés espanyol encara es nega a investigar, i s’han descongelat unilateralment per acabar tornant amb les mans buides. Prou."

"Als responsables polítics ens voten per ser útils, no per fer declaracions i proclames. Som aquí per acabar amb la repressió i resoldre el conflicte polític", ha replicat Vilagrà.

stats