L'atac rus a Ucraïna

Sánchez anuncia ara que Espanya enviarà armes a Ucraïna i enerva Unides Podem

La ministra lila Ione Belarra denuncia que la mesura "ens porta a un escenari incert de conflicte mundial"

MadridEl president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimecres al Congrés de Diputats que Espanya "entregarà a la resistència ucraïnesa material militar ofensiu", a banda del que es vehicula a través del fons europeu per la pau. Sánchez ha volgut deixar enrere la polèmica sobre l'enviament d'armes, segons ha dit, "perquè ningú qüestioni el compromís d'Espanya amb Ucraïna", però no ho ha aconseguit perquè els seus socis de govern no han trigat ni cinc minuts a mostrar la seva discrepància.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La ministra de Drets Socials i secretària general de Podem, Ione Belarra, ha dit que "contribuir a l'escalada bèl·lica no resoldrà abans al conflicte i ens porta a un escenari incert de conflicte mundial". Belarra ha lamentat que Sánchez no hagi fet "referències a les vies diplomàtiques per buscar una solució dialogada". "[L'enviament d'armes] no és la mesura més eficaç perquè el conflicte acabi com més aviat millor". Des de la tribuna, el portaveu d'Unides Podem, Pablo Echenique, ha insistit que l'enviament d'armes "és un error perquè no és eficaç".

Cargando
No hay anuncios

Tot i això, la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, ha deixat clar que "el president Sánchez compta amb tot el nostre suport", evidenciant així que tampoc hi ha unitat a dins de l'espai lila sobre aquesta qüestió i que, en tot cas, l'estabilitat de l'executiu no perilla. En el torn de rèplica, Sánchez també ha tret ferro a les discrepàncies internes i ha naturalitzat que hi hagi "matisos" entre els diferents grups, tot i que ha deixat clar que considera que Unides Podem "s'equivoca en aquesta qüestió, perquè Ucraïna té estatus de país agredit". "El debat sobre l'entrega d'armes està superat després de la decisió europea de fer servir el fons de la pau", ha defensat Sánchez.

Dimecres a la nit, la ministra de Defensa espanyola, Margarita Robles, va anunciar en una entrevista a Antena 3 que Espanya enviarà aquest divendres dos avions amb material militar a Ucraïna amb 1.370 llançagranades anticarro i 700.000 cartutxos de fusells i ametralladores. Robles va explicar que és material que es pot fer servir "per persones que no tenen una gran experiència amb armes".

Cargando
No hay anuncios

I és que abans de fer l'anunci, el president espanyol havia defensat que la manera correcta de fer-ho, tal com havia dit l'Alt Representant per la Política Exterior Europea, Josep Borrell, era a través d'aquest mecanisme europeu, que preveu enviar material ofensiu a Ucraïna per valor de 450 milions d'euros. "I Espanya és el quart país que més recursos aporta a aquest fons", ha remarcat. Finalment, però, l'executiu rectifica i s'alinea amb la majoria de països europeus, que han decidit enviar armes a Ucraïna més enllà del fons. Pel que fa a les sancions, el president espanyol també ha anunciat que Espanya reclamarà en el marc de l'OCDE i la UE que Rússia sigui considerada un "paradís fiscal", un pas més en l'escalada de sancions contra el règim de Vladímir Putin.

Aplaudiments al representant ucraïnès

El president espanyol ha iniciat la seva intervenció dirigint-se directament al ministre conseller encarregat de negocis de l'ambaixada d'Ucraïna a Madrid, Dmitro Matiustxenko, que era a la tribuna de convidats. Sánchez ha lamentat les víctimes i el dolor del poble ucraïnès enmig dels aplaudiments de tota la cambra. En el seu discurs, ha deixat clar que la intenció de Putin no és només Ucraïna, sinó "posar en qüestió l'arquitectura de seguretat europea". "Putin no vol una potència geopolítica a les seves portes que representa uns valors oposats als de l'autoritarisme que ell practica", ha dit Sánchez.

Cargando
No hay anuncios

En la seva intervenció, el president espanyol ha fet una crida a la resta de formacions polítiques perquè hi hagi un "pacte d'unitat sobre la resposta a la invasió i per mitigar els efectes econòmics de la guerra". Sánchez ha advertit que les sancions aprovades contra Rússia tindran un fort impacte en l'economia espanyola. "Les mesures tindran un cost i exigiran sacrificis" ha dit, i ha assenyalat alguns sectors que en poden resultar afectats: les exportacions a Rússia, les inversions d'empreses espanyoles en aquell país i el flux de turistes russos a Espanya. Però també l'alça de preus de l'energia i de primeres matèries, que acabarà repercutint en "el poder adquisitiu" de les famílies. "Cal pagar amb aquest sacrifici el que els ucraïnesos paguen amb la seva vida".

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, el líder socialista ha avançat que el seu executiu treballa en un pla nacional sobre l'impacte de la guerra en diferents àmbits, com l'energètic, l'ocupació, el turisme o el sector primari. També ha anunciat la pròrroga de les mesures aprovades per reduir el preu de la factura de la llum fins al 30 de juny i ha demanat a l'oposició que el pacte inclogui "treure del debat polític" la gestió dels fons europeus, molt qüestionada pel PP. Finalment, ha detallat inversions concretes per accelerar la "transició energètica", com ara 500 milions per fomentar l'autoconsum, un pla de rehabilitació energètica dels edificis de l'administració general de l'Estat i 1.000 milions per a plans com l'emmagatzematge d'hidrogen.

Gamarra substitueix Casado

Per part del PP l'encarregat de donar la rèplica ha estat la nova coordinadora general, Cuca Gamarra, mentre que l'encara president del partit, Pablo Casado, no ha acudit al Congrés. Gamarra ha celebrat el canvi de Sánchez pel que fa a l'enviament d'armes. "Donem suport a la seva rectificació. I si els seus socis li fallen, recorrerem junts aquest camí", li ha promès. Gamarra ha denunciat que Sánchez era fins ara el líder europeu "amb un compromís més baix amb Ucraïna", un país al qual "s'ha deixat sol". La portaveu popular ha ofert els seus vots per tirar endavant mesures que no tinguin el suport dels seus socis de govern i d'investidura en una intervenció molt aplaudida per la bancada popular.

Cargando
No hay anuncios

El líder de Vox, Santiago Abascal, també ha furgat en la divisió entre els socis del govern subratllant que molts diputats i ministres d'Unides Podem no havien aplaudit l'anunci de Sánchez d'enviar armes a Ucraïna. "Els seus socis són còmplices directes d'aquesta agressió i són els aliats internacionals de Vladímir Putin", ha dit Abascal, que ha tornat a demanar la dimissió de Sánchez. Echenique, per contra, ha contestat que Vox són "els emissaris de Putin a Espanya".

La posició dels independentistes catalans

Per la seva part, el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que els ucraïnesos "tenen el legítim dret a l'autodefensa" i ha reclamat que Espanya lideri a Europa "la persecució dels diners dels oligarques russos" i també l'acollida de refugiats. En el seu discurs, però, ha denunciat que abans d'Ucraïna Rússia ja havia massacrat els txetxens enmig del silenci internacional i ara s'ignora la tragèdia dels kurds "perquè Turquia pertany a l'OTAN". Per a Rufián, la via econòmica serà més efectiva per aturar Putin que l'enviament d'armes anunciat per Sánchez, amb el qual ha mostrat el seu "desacord" als passadissos del Congrés.

Cargando
No hay anuncios

La portaveu de Junts, Miríam Nogueras, també ha defensat que cal plantar cara a Putin perquè "la pau no només s'ha de proclamar sinó que s'ha de defensar des de tots els organismes, la UE i també l'OTAN". "Prou de desmarcar-se, és hora de mullar-se", ha dit Nogueras dirigint-se al representant diplomàtic ucraïnès i proclamant en català el suport "a tots els ciutadans ucraïnesos i la seva lluita". El portaveu del PDECat, Ferran Bel, ha sigut explícit en mostrar el seu suport a l'enviament d'armes a Ucraïna i també ha convidat Sánchez a adaptar el pressupost a la nova realitat econòmica. Per la seva part, el portaveu de la CUP, Albert Botran, ha fet un discurs molt crític amb l'OTAN i els Estats Units, a qui ha acusat de "voler una Ucraïna i tota la regió militaritzada".

En la seva rèplica, Sánchez ha agraït el to de Rufián i ha compartit amb ell que "cal anar més enllà de la pancarta" per buscar solucions estructurals a llarg termini per afrontar crisis com la d'Ucraïna. En canvi ha mostrat la seva absoluta discrepància amb la intervenció de Botran. Al final de la sessió, la bancada socialista i la del govern, també Yolanda Díaz, han aplaudit la intervenció de Sánchez. La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, s'ha dirigit finalment a Matiustxenko per recordar-li que "la seva llibertat és la llibertat d'Europa".