El camí dels indults

Sánchez apuntala la complicitat empresarial amb la via del diàleg

Reivindica el "retrobament" amb Catalunya i afirma que la "concòrdia" és un "valor econòmic"

El juny del 2019, quan les jornades del Cercle d'Economia se celebraven encara a Sitges, Pedro Sánchez va limitar la seva intervenció sobre el Procés a una velada crítica a l'independentisme. “Units en la diversitat som més forts”, va dir. Va censurar aquells que volen “aixecar falsos murs i fronteres” i va ignorar la crida del llavors vicepresident del Govern, l'ara president Pere Aragonès, per tornar al consens de la Declaració de Pedralbes. Dos anys després, un gir de 180 graus: els dos governs estan conjurats per impulsar el diàleg i el president espanyol ha aterrat a la clausura de les jornades econòmiques, ara celebrades a l'hotel W de Barcelona, brandant l'entesa amb la Generalitat i la conveniència d'indultar els presos polítics. No ho ha fet directament, però se li han entès les paraules que ha dirigit als empresaris. "La concòrdia també és un valor econòmic, i la discòrdia partidista o territorial també és un llast econòmic", ha afirmat, i ha acabat fent una crida al "retrobament" amb Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Convençut que "hi ha moltes més coses que ens uneixen que no pas ens separen", el líder socialista ha deixat clar que "haurem de trobar-nos i retrobar-nos per poder seguir avançant", i ha avalat indirectament la petició que precisament va tornar a fer fa dos dies Aragonès a les jornades del Cercle per tornar a l'acord de Pedralbes: "Hem de tornar al punt en què vam deixar d'escoltar-nos", ha convingut Sánchez. Això sí, després que el president de la Generalitat avisés els empresaris que el diàleg no implicarà renúncies per part del Govern, el cap de l'executiu estatal també ha deixat clar que en la nova etapa cal "reconèixer que ningú som els amos de la raó". Unes paraules que no ha sentit Aragonès –ha viatjat a Brussel·les per reunir-se a Waterloo amb l'expresident Carles Puigdemont–, però sí els consellers d'Economia, Jaume Giró, i el d'Empresa i Treball, Roger Torrent, tots dos entre el públic. Al final de la seva intervenció, en tot cas, el socialista ha acabat certificant que "Catalunya necessita diàleg, acord i pacte", i ha demanat l'acompanyament de tot el teixit empresarial en aquesta tasca. "Això no ho pot fer només un govern, ni dos. És una tasca de tots", ha reblat.

Cargando
No hay anuncios

"Necessitem estabilitat i unitat política"

Sánchez, però, arribava a Barcelona –hi tornarà aquest dilluns, en un acte amb 300 persones al Liceu– amb la tranquil·litat de qui té els deures fets. A les portes d'una setmana clau per a la decisió sobre els indults, que podrien arribar aquest dimarts o el següent, dia 29, el líder socialista s'ha plantat a la capital catalana després de recollir en els últims dies els fruits de la intensa campanya de pedagogia que la Moncloa ha fet sobre la mesura de gràcia. Si la setmana passada van ser els baronsdel PSOE més jacobins i la vella guàrdia del partit, amb l'expresident Felipe González al capdavant, els que acceptaven els indults, aquest dijous van ser les patronals catalana i espanyola, així com els bisbes catalans, els que avalaven l'estratègia del president espanyol d'alliberar els presos polítics per canalitzar el diàleg amb Catalunya. Ha estat precisament en el marc de les jornades del Cercle d'Economia que els presidents de la CEOE, Antonio Garamendi, i de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, s'han alineat amb el govern espanyol, i han desacreditat així l'ofensiva contra els indults que el líder del PP, Pablo Casado, va portar el mateix dia al conclave empresarial a Barcelona.

Cargando
No hay anuncios

Pedro Sánchez, que ha centrat gran part del seu discurs a defensar el seu pla de recuperació i que ha garantit que "Espanya superarà totes les seves previsions" econòmiques, ha insistit, en un dard al popular, que "necessitem estabilitat i unitat política". "No hi ha cap raó que ens impedeixi treballar tots junts pels objectius que ens beneficiaran a tots", ha dit, en un missatge que podia ser interpretat tant a nivell econòmic com polític. L'aval l'ha trobat al mateix auditori, des d'on poc abans el president del Cercle d'Economia, Javier Faus, li ha reclamat directament que el seu govern concedeixi els indults per contribuir a la "pau social". "No som ingenus: no seran la solució definitiva, però sí que seran un pas", ha dit. Receptant llei, política i paraula com a bases de la nova etapa política entre Catalunya i Espanya, Faus ha trencat una llança a favor de la "negociació" com a punt de trobada entre la unilateralitat i la judicialització.

Cargando
No hay anuncios

I quin hauria de ser el resultat d'aquesta negociació? El president del Cercle, que ha demanat "transacció" a les dues parts, ha donat per bona la possibilitat d'avançar cap a un estat federal, però ha recordat que caldria reformar la Constitució i s'ha posicionat a favor de "canvis estatutaris" i del sistema de finançament a curt termini. La mateixa línia, de fet, en la qual treballen els socialistes. En tot cas, ha acabat advertint que "no hi ha alternativa a la falta d'acord". "L'única alternativa és una llarga etapa que accentuaria la fractura social a Catalunya [...] i la decadència econòmica". La concòrdia com a valor econòmic que ha venut Sánchez estava comprada abans de començar. "Agraeixo el posicionament polític públic del Cercle", ha tancat.