Política15/05/2013

Les 11 samarretes reivindicatives de David Fernàndez al Parlament (+1)

El cap de files de la CUP explica que té prop de 100 samarretes amb missatges sobre àmbits com el nacional, el laboral, el social, l'ecologista i l'antifeixista, entre d'altres

Ara
i Ara

BarcelonaEl 'look' de la CUP –i en especial el del seu cap de files, David Fernàndez– va obrir un debat sobre com han de vestir els diputats al Parlament. La presidenta de la cambra, Núria de Gispert, va opinar que "la dignitat de la institució requereix una formalitat diferent", i que "un discurs trencador" no ha d'anar renyit amb "les formes", però el mateix David Fernàndez va respondre a la democristiana parafrasejant Miquel Martí i Pol per tancar el debat: "I en acabat, que cadascú es vesteixi com bonament li plagui, i via fora!, que tot està per fer i tot és possible". Els experts, de fet, li donen la raó.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I és que el diputat de la CUP assisteix gairebé sempre als plens i les comissions de la cambra catalana amb samarretes reivindicatives, que a més es veuen sense dificultats perquè normalment vesteix amb màniga curta tot i el fred que fa a l'hemicicle. No és, però, una forma expressa per donar publicitat a aquestes lluites, sinó un senyal de normalitat. "Ho he fet tota la vida, sempre he anat amb samarretes", explica David Fernàndez a l'Ara.cat, i a més, afegeix: "En tinc ben poques de llises a l'armari". Tot i això, admet que comprar-les i lluir-les és també "una forma de contribuir en les lluites".

Cargando
No hay anuncios

A més, el cap de files de l'esquerra independentista al Parlament assegura que deu tenir prop de cent samarretes reivindicatives. La més antiga és una sobre l'Assemblea d'Insubmisos de la UAB de l'any 1993. Des de llavors, moltes de les que ha adquirit les ha comprat a La Ciutat Invisible, una cooperativa de Sants, cosa que també serveix per complir amb el comerç de proximitat.

Fa no gaire, poc es pensava que acabaria de diputat, però menys es podia imaginar que la seva forma de vestir despertaria polèmiques amb la segona institució del país. I per ara, i vist l'èxit que té, David Fernàndez no té previst passar-se a l'americana i la corbata.

1. No al Fracking: campanya contra l'extracció de gas i petroli del subsòl mitjançant la fracturació hidràulica (13/02/13) / EFE

Cargando
No hay anuncios

2. #TotsSomACN: contra els acomiadaments a l'Agència Catalana de Notícies (11/04/13) / ACN

3. Contra el sumari 19/98, que, en el marc d'una operació contra ETA, va suposar una dura repressió contra nombrosos moviments propers a l'esquerra abertzale (03/04/13)

Cargando
No hay anuncios

4. Samarreta del disc 'Música i terra', del cantautor valencià Feliu Ventura, publicat el 2011

5. Contra l'ERO d''El Periódico' i els acomiadaments a l'ACN (10/04/13) / PERE TORDERA

Cargando
No hay anuncios

6. Samarreta de la plataforma basca Adierazi EH!, a favor dels drets civils i democràtics d'Euskal Herria (13/03/13)

7. Samarreta amb el lema 'Xàtiva reneix de les cendres', referent a la ciutat valenciana que va cremar Felip V després de la guerra de Successió (22/12/12) / PERE VIRGILI

Cargando
No hay anuncios

8. Samarreta de la història candidatura municipal UM9 de Sant Pere de Ribes (Garraf) vinculada a la CUP, amb un adhesiu de suport a l'ACN (08/05/13) / EFE

9. Samarreta antifeixista que David Fernàndez va lluir amb motiu de l'aniversari de la derrota de l'Alemanya nazi a la Segona Guerra Mundial (08/05/13)

Cargando
No hay anuncios

10. Samarreta amb l'eslògan 'Sí, soy rentable', una campanya de suport a la readmissió de Marcos a Telefónica, que va ser acomiadat per estar malalt (27/02/13) / XAVIER BERTRAL

11. Samarreta amb l'eslògan 'L'educació és futur', contra les retallades a l'ensenyament (17/12/12) / REUTERS

Cargando
No hay anuncios

I la torna. L'última, en realitat és un adhesiu contra les retallades de TV3. David Fernàndez el va lluir al plató de la televisió pública en una entrevista.

La samarreta com a mitjà de protesta. David Fernàndez no és l'únic ni el primer de fer-ho. En el primer ple de la legislatura, David Companyon, d'EUiA, escollit membre de la mesa, va lluir una samarreta groga contra les retallades a l'ensenyament. La més famosa, però, és Mònica Oltra, diputada de Compromís al Parlament valencià, que se les ha empescat totes per denunciar les pràctiques del govern de Fabra, amb un codi QR o una samarreta de Mango. El PP ha acabat prohibint les samarretes reivindicatives a les Corts Valencianes.