Procés

Samarreta negra i el lema "Tornem-hi per vèncer" per a una Diada crítica amb els partits

L'ANC crida a "recuperar el carrer" una dècada després de la primera gran manifestació de l'Onze de Setembre

2 min
El president de l'AMI, Jordi Gaseni; la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu; el secretàri d'Òmnium, Jordi Arcarons; i el vicepresident de l'ANC, Jordi Pesarrodona, amb la samarreta de la manifestació de la Diada d'enguany

BarcelonaAquest setembre es compliran deu anys de la primera manifestació de l'ANC per la Diada, organitzada sota el lema "Catalunya, nou estat d'Europa". Va ser l'origen d'una dècada de protestes multitudinàries per l'11 de setembre que van ser un factor clau per estalonar el Procés. Amb aquest context, l'Assemblea ha presentat aquest dijous la seva proposta per a aquest any sota el lema "Tornem-hi per vèncer, independència". L'entitat que presideix Dolors Feliu visualitza aquesta Diada com l'oportunitat de "liderar la recuperació dels carrers" i donar un altre toc d'atenció als partits. Encara no ha aclarit, però, quin format tindrà la manifestació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

No és nou que l'Assemblea faci servir la Diada per pressionar les formacions, però aquesta vegada Feliu ho ha anticipat dos mesos abans de la mobilització. El diagnòstic que ha fet és que ja no es pot "confiar" en els partits independentistes perquè, malgrat haver superat la majoria del 50% en les últimes eleccions al Parlament, "no tenen un projecte clar per fer la independència". En definitiva, l'ANC defensa que la independència vindrà "si el poble pressiona", no des de les institucions. "Sortim per fer la independència i no ens refiem de ningú. Aquest és el full de ruta", ha resumit. Que l'ANC està enfadada amb els partits també ho demostra el fet que es planteja fer una "llista cívica" al marge de sigles polítiques de cara a les pròximes eleccions catalanes. Feliu no ha volgut donar més detalls, però ha assegurat que la idea es manté ben viva.

Els últims no han sigut uns anys fàcils per a l'ANC a l'hora de treure la gent al carrer tant pels efectes de la pandèmia com per la desescalada del conflicte entre Catalunya i Espanya. És per això que la Diada d'enguany també es planteja com l'oportunitat per "recuperar" aquesta força, almenys ni que sigui perquè la pandèmia ha començat a remetre. "Hem de sortir com mai a la Diada", ha proclamat el vicepresident de l'entitat, Jordi Pesarrodona. També col·laboraran en l'organització tant Òmnium Cultural com l'AMI. Jordi Arcarons, secretari de la junta d'Òmnium, ha fet una crida a sortir al carrer per "denunciar" que la repressió continua i enviar el missatge que "mai renunciarem a mobilitzar-nos", mentre que el president de l'AMI, Jordi Gaseni, ha demanat que la Diada també mobilitzi l'independentisme en clau electoral: "Volem governs independentistes a tots els municipis".

El color de la "lluita i no rendició"

Tota la documentació sobre la Diada que s'ha entregat aquest dimecres a la seu de l'ANC, així com les diapositives de la presentació, ha sigut en estricte blanc i negre. També la samarreta de la Diada que s'ha posat a la venda. No es tracta d'una política d'estalvi de l'entitat a l'hora d'imprimir documents, sinó purament i simplement que vol que el negre sigui el color principal d'aquest any durant la protesta. "El color negre simbolitza la lluita i la no rendició", ha dit Pesarrodona.

L'Assemblea no es fixa per ara "dates" per a la independència, sinó primer "objectius" a curt termini. El primer, que el carrer torni a rugir a favor de l'estat propi com a "reafirmació" que l'1-O, consideren, està ben vigent i cal aplicar-lo. I, sobretot, per proclamar que el projecte polític es culminarà posant "la gent per davant" i no pas confiant en els partits. La primera prova de foc, d'aquí dos mesos.

stats