¿Salvarà el PSOE a Mariano Rajoy de comparèixer per l'operació Catalunya?
Ferran Bel presidirà la comissió d'investigació que s'ha constituït aquest migdia al Congrés
MadridEl Congrés reactiva oficialment aquest dimarts la comissió d'investigació sobre l'operació Catalunya. Aquest migdia l'òrgan ha triat les persones que formaran part de la mesa, entre elles el seu president, que serà el diputat del PDECat Ferran Bel, a proposta del PSOE. Han passat sis mesos des que el ple del Congrés va votar la creació de la comissió, però no ha estat fins ara que el PSOE ha mogut fitxa. Per això, Bel ha demanat "ser diligents" per poder acabar la feina abans que finalitzi la legislatura. Encara no se sap quina serà la voluntat dels socialistes per definir l'amplitud de la investigació. Per començar, ¿acceptaran la compareixença de l'expresident espanyol Mariano Rajoy?
Rajoy presidia l'executiu durant els anys més intensos de les clavegueres de l'Estat, amb Jorge Fernández Díaz com a ministre de l'Interior, Soraya Sáenz de Santamaría com a supervisora del Centre Nacional d'Intel·ligència i María Dolores de Cospedal com una de les presumptes usuàries habituals de les clavegueres. Però perquè tots plegats compareguin a la comissió cal la participació del PSOE, que encara no ha revelat què votarà, per exemple, en el cas de Rajoy. "Hi ha temps fins dijous", ha explicat aquest dimarts el portaveu socialista, Patxi López, quan se li ha preguntat directament sobre això. Els grups tenen fins aquest dimecres a les vuit del vespre per presentar les seves propostes de pla de treball i també el llistat de compareixents, que es votaran dijous un cop acabi el ple. Les compareixences podrien començar a partir del 17 d'abril.
Junts, ERC, la CUP i també els comuns demanaran la compareixença de l'expresident Mariano Rajoy. Els republicans, segons el seu portaveu, Gabriel Rufián, també exigiran que comparegui el seu successor al PP, Pablo Casado, així com l'excomissari José Manuel Villarejo i altres persones relacionades amb la Banca Andorrana, tot i que no ha concretat els noms. Junts també vol que comparegui l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz, així com també els exministres Luis de Guindos i Cristóbal Montoro i l'exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, entre d'altres. La CUP, per la seva banda, té previst demanar tots els expresidents espanyols, des de Felipe González fins a Pedro Sánchez, a més de tots els ministres de Defensa i de l'Interior; els directors del CNI; els secretaris d'Estat de Seguretat, i també els directors generals de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.
Les formacions independentistes volen que serveixi per investigar l'operació Catalunya, l'entramat polític, policial, judicial i mediàtic que durant el govern del PP s'hauria dedicat a fabricar proves contra l'independentisme. El seu objectiu és centrar-ho en la trama andorrana, sobretot arran de les últimes informacions que s'han fet públiques. El cas també s'ha enviat als tribunals i, de fet, fa poques setmanes el jutjat número 13 de Madrid va acceptar investigar l'excomissari José Manuel Villarejo i altres comandaments policials. Els socialistes van avalar crear aquesta comissió per indagar en l'anomenada policia patriòtica durant el govern de Mariano Rajoy, però especialment pel cas Kitchen, és a dir, l'espionatge a l'extresorer del PP Luis Bárcenas pagat presumptament amb fons públics.
Les conclusions del 2017
No és la primera vegada que el Congrés obre una comissió per investigar sobre la trama Kitchen. Va estar en funcionament, de fet, durant aquesta legislatura. També l'any 2017, quan també es va crear una comissió per investigar l'operació Catalunya. En tots dos casos, el Congrés va sentenciar els responsables polítics del ministeri de l'Interior durant el mandat de Mariano Rajoy. El 2018 també es va obrir una comissió relacionada amb el cas Gürtel i el finançament il·legal del PP, però un any després es va tancar sense un acord entre els grups sobre les seves conclusions.
L'any 2017 el PDECat va demanar la compareixença de Mariano Rajoy en la comissió sobre l'operació Catalunya, però l'únic membre del seu govern que va acabar donant explicacions davant d'aquest òrgan va ser l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz. Rajoy sí que va comparèixer davant la comissió que ha indagat sobre la trama Kitchen aquesta legislatura, ho va fer concretament el desembre del 2021.