Política Act. fa 27 min

Salvador Illa també restitueix Jordi Pujol

El 126è president torna al despatx del president de la Generalitat de la mà d'un socialista

3 min
El president Salvador Illa rep al president Jordi Pujol al Palau de la Generalitat.

BarcelonaEl PSC es va passar 23 anys fent una oposició dura al llavors president, Jordi Pujol, però va baixar la intensitat quan va abandonar el Palau de la Generalitat, fins i tot quan va confessar la deixa a Andorra o quan l'Audiència Nacional el va deixar a les portes de judici per organització criminal, a dia d'avui encara pendent. Salvador Illa s'hi ha referit sempre amb respecte, però aquest dimarts ha anat un pas més enllà: Pujol ha tornat al despatx del president del Govern de la mà d'un socialista. Illa, que ja ha coincidit en diversos actes amb el 126è president, ha restituït simbòlicament Pujol, com abans ho havien fet Junts i Esquerra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'exconsellera d'Exteriors Victòria Alsina va ser la primera que va convidar Jordi Pujol a un acte oficial l'any 2022 després que el 2014 hagués quedat relegat de la vida pública arran de la seva confessió de la deixa. El govern d'Artur Mas va tancar-li l'oficina d'expresident i li va retirar la pensió vitalícia. La invitació d'Alsina va suposar el primer gest de restitució de l'expresident que ara Salvador Illa continua. El cap de l'executiu català s'ha reunit aquesta tarda amb Pujol en el marc de les trobades amb els expresidents que van arrencar la setmana passada amb José Montilla. Després de reunir-s'hi, Illa ha defensat a través de les xarxes socials que "Pujol és una de les figures més rellevants de la història política de Catalunya" i que "ha estat un plaer rebre'l al Palau de la Generalitat". En el mateix sentit, la portaveu del Govern, Sílvia Paneque, ha justificat la trobada: "El missatge és de continuïtat més enllà de qui ocupés les diferents responsabilitats institucionals", ha dit.

El febrer del 2022, Alsina el va convidar a participar com a ponent en un acte organitzat per la Generalitat i això va generar rebombori dins del Govern que llavors presidia Pere Aragonès. De fet, l'excap de l'executiu no va assistir a l'acte. Ara bé, pocs mesos més tard era el mateix Aragonès qui convidava Pujol a un dinar privat a la Casa dels Canonges. Una trobada que es va emmarcar en la ronda que el llavors president republicà va fer amb tots els expresidents de la Generalitat –amb Carles Puigdemont s'hi va reunir més d'una vegada al llarg del seu mandat.

En els últims anys, Jordi Pujol ha anat reapareixent a la vida pública catalana. La investigació judicial del cas està tancada, però a hores d'ara la família Pujol té encara pendent el judici a l'Audiència Nacional pel qual la fiscal demana 9 anys de presó per a l’expresident per delictes d’associació il·lícita i blanqueig de capitals, i entre 8 i 29 per als seus set fills. Aquesta instrucció, però, ha passat a una mena de segon pla mentre l'alt tribunal no fixi la data del judici. L'expresident s'ha anat deixant veure públicament i fins i tot Junts ha passat d'evitar parlar de la seva figura a reivindicar-la.

El tractament de 'molt honorable'

Aquesta tarda ha estat Salvador Illa qui s'ha reunit amb l'expresident. Ho ha fet a porta tancada i sense declaracions posteriors –igual que la setmana passada amb l'expresident José Montilla–. Des del Govern subratllaven que aquestes trobades s'emmarquen en el respecte que Illa manté per "tots els expresidents" i en la seva voluntat de preservar la "institucionalitat". Illa també volia conèixer de primera mà la tasca de les oficines dels expresidents. Jordi Pujol, però, no disposa d'aquesta oficina des del 2014. Aquell mateix any, el govern d'Artur Mas també va anunciar que se li retiraria el tractament protocol·lari de molt honorable, però el cert és que això no es va arribar a materialitzar mai, segons va confirmar l'ARA a través d'una petició de transparència.

Ara bé, dins d'aquesta ronda de contactes, Illa no té previst, ara per ara, posar data a una reunió amb l'expresident Carles Puigdemont, que continua exiliat a Waterloo pendent que se li apliqui la llei d'amnistia. Des del Palau de la Generalitat justifiquen excloure l'expresident d'aquestes reunions pel fet que el líder de Junts hagi tornat a la primera línia política -per ara és diputat del Parlament-. En roda de premsa, Sílvia Paneque ha evitat donar més detalls sobre aquesta qüestió i simplement ha dit que ho faran quan vagin "tancant" les pròximes reunions. Aquesta setmana, Illa també es trobarà amb Artur Mas.

stats