Salvador Illa prepara una gira per tot l'Estat amb la incògnita de Madrid
El president de la Generalitat vol reunir-se amb els presidents autonòmics l'any en què s'ha de concretar el finançament singular
BarcelonaSalvador Illa anunciava el 18 de setembre, en l'acte institucional per celebrar la Diada a Madrid, que faria una gira per totes les comunitats autònomes per "refer ponts" amb tots els territoris de l'Estat. Un pas més per afermar el "canvi de cicle" que vol materialitzar des que ha arribat al Palau de la Generalitat. El president insistia en la idea del diàleg entre autonomies també en el seu primer discurs de Sant Esteve, quan feia una crida a la "fraternitat entre territoris". Ara bé, la gira que té previst engegar enguany es farà en un context molt específic: el de la negociació sobre com materialitzar el finançament singular pactat amb ERC. I aquí, les trobades que pugui mantenir amb els barons socialistes que hi són contraris i amb els presidents autonòmics del PP seran claus.
"Catalunya es governa més enllà del Palau de la Generalitat. Per aquest motiu, de la mateixa manera que estic recorrent els pobles i ciutats de tot Catalunya, també recorreré Espanya i les seves comunitats autònomes de manera regular. Perquè volem escoltar i també ser escoltats", defensava Illa al setembre. És una lògica que ja va aplicar mentre va comandar el Govern alternatiu a l'executiu de Pere Aragonès i que el va dur a fer 50.000 quilòmetres en quasi tres anys. Com a cap de l'oposició ja s'havia trobat amb diferents caps autonòmics, bàsicament socialistes: per exemple, Francina Armengol, llavors presidenta de les Balears; Javier Lambán, de l'Aragó, i Ximo Puig, en aquell moment president de la Generalitat Valenciana.
De moment, des de la investidura Illa s'ha trobat oficialment amb la presidenta de Navarra, María Chivite, i també dues vegades amb el president asturià, Adrián Barbón: una a Oviedo i l'altra a Barcelona. El socialista és crític amb el model de finançament singular, igual que el president castellanomanxec, Emiliano García Page, tot i que aquest segon ja va rebaixar el to contra el pacte durant el congrés del PSOE. Durant el primer viatge oficial d'Illa a Brussel·les, en el marc de la intervenció de presidents autonòmics al Comitè de les Regions, el president també es va trobar amb el lehendakari, Imanol Pradales, i novament amb Chivite.
La incògnita de la ruta
A l'espera de confirmació oficial, la gira podria començar a les Canàries, epicentre del debat sobre el repartiment de menors migrants no acompanyats arran de l'arribada de més de 44.000 persones a les illes el 2024. Mentre la reforma per establir un repartiment obligatori continua encallada per la negativa del PP a acordar-la amb el PSOE, el president canari, Fernando Clavijo (CC), i Pradales (PNB) han enviat aquest dijous una carta a la resta de presidents per fer-los extensiva la seva proposta de repartiment. El Govern no s'hi ha posicionat. En canvi, els socialistes catalans i els canaris van exhibir bona sintonia en una trobada al desembre a Barcelona entre la seva secretària d'organització, Nira Fierro, i el líder del PSC al Parlament, Ferran Pedret. La visita es va produir amb motiu dels contactes que l'home fort de Salvador Illa a la cambra també encapçala amb els seus homòlegs socialistes a l'Estat.
L'objectiu de la gira d'Illa és "desfer tòpics i malentesos", després d'uns anys marcats per la tensió entre Catalunya i Espanya durant el Procés, i oferir la col·laboració catalana en la construcció d'una Espanya "plural i diversa", com subratlla tot sovint el president. Però, més enllà de la visita a les Canàries, al Palau de la Generalitat de moment no revelen encara quins territoris ha marcat en vermell ja el president per començar la gira. Tanmateix, és evident que n'hi ha un que tindria especial transcendència: la Comunitat de Madrid. És de domini públic que la relació entre Salvador Illa i Isabel Díaz Ayuso no és fluida, ja des de l'etapa de l'ara president de la Generalitat com a ministre de Sanitat durant la pandèmia.
Els dos presidents han mostrat públicament les discrepàncies i reivindiquen representar models oposats. Sense anar més lluny, ho van evidenciar en la conferència de presidents del 13 de desembre, on van coincidir. Aquell dia, el cap de l'executiu català va fer pinya amb el nou finançament: "És el de la solidaritat enfront del model d'insolidaritat d'aquells que practiquen la deslleialtat fiscal". "És més insolidari que, de cop, Catalunya decideixi que deixa d'aportar a la caixa comuna", li va respondre la dirigent madrilenya. Des del Govern mantenen la incògnita sobre si Illa demanarà reunir-se amb Ayuso. De moment, el president ha confirmat que la gira també implica trobar-se amb presidents del PP.
Les trobades dels presidents
La ruta que Illa està ultimant per tot l'Estat és nova pel significat que hi vol donar, però tampoc és nou que un president de la Generalitat es trobi amb els seus homòlegs. Ho van fer Pasqual Maragall i José Montilla, però també caps de l'executiu independentistes com Artur Mas i el mateix Carles Puigdemont. En l'últim cas, les trobades s'havien centrat en els presidents del País Valencià i de les Illes Balears, dos territoris amb vincles històrics amb Catalunya, així com també amb el lehendakari basc. Va seguir la mateixa línia l'expresident Pere Aragonès, que va arribar a proposar un cara a cara amb la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, per confrontar models socioeconòmics que ella va descartar i li va oferir una reunió amb tots els presidents autonòmics per buscar "punts en comú".