La nova legislatura catalana

Salvador Illa i Pedro Sánchez es deixen veure junts de vacances a Lanzarote

És la seva primera trobada des de la investidura del president de la Generalitat

ARA
2 min
Pedro Sánchez i Salvador Illa a Barcelona.

BarcelonaPrimera trobada després de la investidura entre Salvador Illa i el president espanyol, Pedro Sánchez. No ha estat una recepció institucional al Palau de la Generalitat ni a la Moncloa, sinó que ha estat a Lanzarote, l'illa de les Canàries on Sánchez acostuma a estiuejar. L'endemà que hi arribés Illa, ja s'han deixat veure junts al Mercat Tradicional d'Haría, en què s'han fet fotografies amb vianants que els aturaven. Acompanyats de les parelles respectives, han protagonitzat una passejada que ha acaparat l'atenció mediàtica illenca.

Precisament Illa ha començat les seves vacances amb aquest viatge, motiu pel qual no ha assistit a l'acte d'homenatge a les víctimes de l'atemptat terrorista del 17-A, al qual han anat la consellera d'Interior, Núria Parlon, i el conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler, en representació del Govern. Amb el to distès propi d'unes vacances de dos dirigents que es tenen la màxima confiança, més que no pas d'unes reunions negociadores, han conversat amb diversos botiguers i productors locals, segons han captat alguns mitjans locals. El que no ha transcendit és què han parlat fora de càmeres ni si han obert algunes de les carpetes calentes d'aquesta legislatura.

Amb el pacte amb ERC, Illa es comprometia a impulsar el "finançament singular" per al Principat, la clau de volta de la legislatura, amb una Agència Tributària pròpia per recaptar tots els impostos, però això dependrà de l'aprovació al Congrés i de la bona voluntat que mostri l'executiu. Les majories encreuades entre el Parlament i el Congrés també seran essencials, perquè l'estabilitat al Parlament depèn en bona part del que passi a Madrid, i a la inversa. A més, hi ha el factor sorpresa que pot ser Junts i els seus clams perquè es compleixin els pactes signats o per anar més enllà, sobretot ara que Illa és president i que la formació ha convocat un congrés per redefinir el rumb i "rellançar" l'independentisme en aquest nou context polític.

Més enllà de la conversa sobre política que hagin pogut tenir, la reunió informal entre Illa i Sánchez ha causat malestar en el govern regional, en mans de Coalició Canària (CC) i el PP. El secretari d'organització de CC, David Toledo, ha retret a Sánchez que "tingui temps" de rebre Illa, però que no en tingui per reunir-se amb el president canari, Fernando Clavijo, davant la preocupació per la crisi migratòria que colpeja la zona.

stats