La nova legislatura catalana

Salvador Illa parlarà amb Puigdemont si Junts el designa com a interlocutor

L'expresident va trucar al cap de l'executiu català després de ser investit i del retorn fugaç

ARA
i ARA

BarcelonaEl president de la Generalitat, Salvador Illa, no va incloure Carles Puigdemont en la seva ronda de contactes amb els expresidents del govern, amb l'argument que el líder de Junts a l'exili encara està en actiu. Ara bé, aquest dimarts la portaveu de l'executiu, Sílvia Paneque, s'ha obert al fet que hi hagi una interlocució. “Estem a l’espera que Junts determini qui són els interlocutors i parlarem amb qui determinin”, ha dit, assumint que, si es tracta de Puigdemont, Salvador Illa parlarà amb l'expresident.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Paneque ha reafirmat que el govern vol mantenir relacions amb tots els grups parlamentaris i també amb els partits en l'àmbit orgànic, només amb l'excepció de l'extrema dreta, i ha deixat clar que és cada organització política qui escull els seus representants. D'aquesta manera s'ha obert a establir el contacte amb Puigdemont, malgrat que no sigui designat formalment com a cap de l'oposició.

Cargando
No hay anuncios

De fet, ja hi hauria hagut un contacte. Segons ha avançat El Periódico i ha confirmat l'ARA, Puigdemont va trucar a Salvador Illa després de la seva investidura i del retorn fugaç del 8 d'agost. La portaveu del Govern no s'ha volgut pronunciar al respecte i ho ha circumscrit a les converses d'"àmbit privat" del president de la Generalitat: “Qui determina quines converses són privades és el president Illa”.

Reunió de Junts a Bèlgica

Precisament aquest dimecres i dijous el grup parlamentari de Junts es reuneix a Waterloo per preparar el debat de política general de la setmana que ve i hi haurà una intervenció en obert de l'expresident Carles Puigdemont. Està per veure si aclareix el seu rol en el si del grup parlamentari; per ara no ha agafat el càrrec formalment de cap de l'oposició i es manté com a diputat ras a l'exili. Aquest dimecres, amb motiu de l'1-O, Puigdemont ha reivindicat el referèndum per refer la unitat. "No llancem la tovallola davant la manca d'unitat que ha comportat conseqüències polítiques nefastes; l'1-O és l'horitzó per obrir un camí per recórrer", ha dit per deixar clar que no es tracta d'un final d'etapa.

Cargando
No hay anuncios

Puigdemont ha ressaltat que la pèrdua del poder per part de l'independentisme no ha de fer que es giri full de l'1-O: "Tinguem més o menys força no es pot prescindir del referèndum; no hi ha prou gomes per esborrar-lo. Poden convertir la Generalitat en una gestoria, però no poden canviar la història". Així, ha opinat que l'1-O "no ens empresona", sinó que "ens allibera" en un "acte de dignitat per assolir una república compartida".

També el president del Parlament, Josep Rull, ha volgut recordar l'efemèride i fer una crida a aplicar la llei d'amnistia "sense reserves". Rull, acompanyat dels membres de Junts i d'ERC de la mesa, ha apel·lat a "l'esperit de l'1-O" i ha presentat l'amnistia com un "punt d'inflexió" en el conflicte polític, però ha lamentat que Carles Puigdemont i Lluís Puig no puguin exercir de diputats pel "bloqueig judicial" o que Oriol Junqueras, Dolors Bassa, Raül Romeva i Jordi Turull continuïn inhabilitats. "Avui la situació està lluny de la plena normalitat", ha afirmat.