Salvador Illa: "La pandèmia posa en valor la feina de Lluch"
Ministre de sanitat i secretari d’organització del PSC
BarcelonaAquest és un fragment d'una entrevista al ministre de Sanitat, Salvador Illa, que podreu llegir sencera al diari de diumenge.
Vint anys després de l’assassinat d’Ernest Lluch torna a haver-hi un ministre de Sanitat socialista català a la Moncloa.
¿Recorda aquell 21 de novembre?
Va ser un dia molt trist. Vam perdre una persona excel·lent, magnífica, vocacional de la política, un home amb una curiositat inabastable. Quan vaig veure la notícia vaig quedar impactat, va ser un moment molt dur.
L’Ernest no era ortodox.
Era un polític vocacional que expressava sempre la seva opinió, però era un home de partit, era un home que va fer uns grans serveis a la política i al socialisme català.
També era un home de diàleg.
Sí, era un home que creia en el diàleg, en el contrast d’opinions, en l’intercanvi de maneres de veure les coses. Entenia la democràcia com buscar aquell consens mínim entre tots per poder pactar unes regles de joc.
La seva feina més important va ser la universalització de la sanitat pública. ¿Vivim encara de les seves rendes?
Sí, va ser un abans i un després. Amb la pandèmia potser posem en valor el que significa tenir un sistema de salut pública universal, i això ho va fer l’Ernest Lluch.
Ell era un economista i vostè és un filòsof.
Bé, jo no sé si em qualificaria a mi mateix de filòsof, però, en tot cas, no vinc del món de la sanitat. Penso que per ocupar-se d’una matèria no cal ser-ne un expert. La prova és Lluch, que no era metge ni venia d’aquest àmbit però, per sobre de tot, era un polític i va saber com impulsar i aconseguir que es fes realitat una llei que és un abans i un després en el sistema sanitari.