Salvador Illa manté un de cada quatre alts càrrecs del Govern d'ERC

Dels 167 secretaris i directors generals del nou executiu, 47 continuaran en el càrrec

2 min
Salvador Illa entrant al ple del Parlament

BarcelonaSalvador Illa mantindrà més d'una quarta part dels alts càrrecs que formaven part del Govern d'ERC. Dels 167 secretaris i directors generals que formen part de l'estructura de l'executiu del PSC, Salvador Illa ha decidit mantenir-ne 47 que ja treballaven al Govern de Pere Aragonès; n'ha rellevat 98 i li queden 22 per nomenar. Segons ha explicat la portaveu de l'executiu, Sílvia Paneque, els 47 càrrecs que formaven part de l'executiu d'Esquerra continuaran estan repartits per totes les conselleries i es tracta de professionals –molt d'ells, ha dit, són funcionaris– que el Govern ha decidit que volia que continuessin. De fet, alguns ja provenien d'altres governs. Paneque ha assegurat que no hi ha "cap tipus de pacte" amb ERC per mantenir aquest 28% d'alts càrrecs de l'anterior Govern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els republicans també han negat haver acordat amb el PSC mantenir alts càrrecs del Govern de Pere Aragonès i la secretària general d'ERC, Marta Rovira, havia demanat als que encara quedaven a l'executiu d'Illa que pleguessin. El partit, a més, havia avisat que quedar-se a l'actual Govern és incompatible amb continuar militant a Esquerra. Paneque no ha explicat si, entre les 47 persones que continuaran treballant al Govern, n'hi ha que tenen carnet dels republicans. A la xifra de 167 secretaris i directors generals que ha donat la portaveu no hi ha sumats ni els assessors que el Govern ha anat nomenant en les últimes setmanes ni tampoc els responsables de les entitats públiques que en depenen.

Fa dues setmanes l'ARA va comptabilitzar, a partir de les dades que la Generalitat tenia penjades a la seva pàgina web, que hi havia almenys 500 alts càrrecs susceptibles de ser rellevats, dels quals al Govern encara n'hi quedaven 200 per substituir. Una xifra que incloïa tant els membres del sottogoverno –entre secretaris i directors generals, i també assessors– com la seixantena de responsables d'entitats públiques que són nomenats directament pel Govern. El president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó, per exemple, continua encara al càrrec. Si hi sumem la vuitantena de persones que són designades de forma indirecta per l'executiu, la xifra pujava fins als 300 alts càrrecs pendents de nomenar.

Reestructuració i més nomenaments

Aquest dimarts el Govern ha fet més nomenaments, alguns dels quals relacionats amb la reestructuració que Illa ha fet d'alguns departaments com el de Territori. Així, ha nomenat, per exemple, el nou director general d'Habitatge, Jordi Mas Herrero, o la directora general de Transició Hídrica, Concha Zorrilla Díez, dues de les noves direccions generals que ha creat Illa. El Govern també ha aprovat el nomenament del nou secretari de Formació Professional, Francesc Roca, una altra de les noves secretaries que ha creat l'executiu; així com el nou secretari de Treball, Francisco Ramos Martín.

El departament de Drets Socials passarà a anomenar-se Drets Socials i Inclusió i recupera les competències de migracions. Aquesta conselleria també gestionarà el pla pilot per implementar la renda bàsica universal i l'ingrés mínim vital. Aquesta última prestació la va traspassar el govern espanyol a la Generalitat aquest estiu en el marc de les negociacions entre ERC i el PSC per la investidura de Salvador Illa.

stats