Parlament

Salvador Illa garanteix el nou finançament català entre avisos d'ERC i els comuns per l'aeroport

Els republicans no "garanteixen" els seus vots per a la governabilitat i els liles fixen les seves prioritats per als pressupostos

BarcelonaGairebé un mes després que fos investit president de la Generalitat, Salvador Illa ha tornat al Parlament per explicar la composició del seu govern i els seus primers passos. La sessió ha estat més plàcida que la del 8 d'agost –marcada pel retorn fugaç de l'expresident Carles Puigdemont–, però ha servit per confirmar que Illa té una majoria fràgil a la cambra catalana. Sense comptar, ara per ara, ni amb Junts ni amb el PP, Esquerra i els comuns continuen sent els seus únics socis potencials. Ara bé, els republicans han tornat a advertir que els seus vots no estan "garantits" més enllà de vigilar el compliment de l'acord d'investidura, mentre que els comuns ja han fixat les seves prioritats per als pressupostos. Illa, en aquest sentit, ha volgut tornar a esvair qualsevol dubte als seus dos aliats i ha garantit, un cop més, que complirà amb els acords d'investidura. El president de la Generalitat s'ha referit especialment a la reforma de finançament: "L'acord es complirà; sé que costarà, però es complirà".

Inscriu-te a la newsletter Illa i Puigdemont, en mans de les bases d’ERCUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Salvador Illa, de fet, ha lamentat el "soroll" que s'ha generat a Catalunya, però també a la resta de l'Estat, fins i tot des de les mateixes files socialistes, arran del nou model de finançament català pactat amb ERC i que s'hauria d'apropar al concert econòmic. "Catalunya no vol ser més que ningú, però tampoc menys que ningú", ha defensat Illa. El cap de l'executiu català ha volgut contrarestar les crítiques i ha assegurat que Catalunya "és solidària": "Sempre ho ha estat. [...] El meu govern seguirà defensant una Catalunya solidària". "No contribuirem al soroll, i no farem el joc als que volen només soroll, no comptin amb nosaltres", ha afegit.

Cargando
No hay anuncios
Illa es referma en el compromís de complir la reforma de finançament: "Catalunya no vol ser més que ningú, però tampoc menys que ningú"

This browser does not support the video element.

Més enllà del finançament, Illa ha explicat que la sanitat, l'educació i la llengua seran tres dels pilars en els quals el seu govern buscarà consensos "amplis" amb la resta de grups del Parlament; és a dir, a més d'ERC i els comuns, vol sumar-hi també Junts, el PP i també la CUP. "No és amb ànim de trencar les majories de la investidura. És amb ànim d'enriquir-les", ha dit. Precisament, en l'àmbit lingüístic, ha assegurat que es pren "seriosament" la defensa del català i ha posat en valor haver creat una conselleria de Política Lingüística arran del pacte amb ERC: "Defensar el català no és atacar ningú ni cap altra llengua".

Cargando
No hay anuncios

Els avisos d'ERC i els comuns per l'aeroport

El repte que tindrà en els pròxims mesos el Govern és travar també el suport d'Esquerra i els comuns per aprovar els pressupostos de l'any que ve. I, en aquest punt, la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, ha volgut llançar un avís: "Els vots d'ERC no estan garantits per res, només per ser vigilants per als acords". La dirigent d'ERC ha afirmat que la seva formació serà "lliure i coherent en cada moment" i, en aquest sentit, ha rebutjat un dels projectes que Illa ha reactivat: l'ampliació de l'aeroport del Prat. Els republicans volen separar les carpetes –aeroport i pressupostos–, però Vilalta ha fet un toc d'atenció al Govern: "Se'ls podria acudir buscar majories alternatives, però potser s'acabaran trobant sense majories". En la seva rèplica, el president de la Generalitat li ha garantit que complirà "escrupolosament" l'acord d'investidura, "també en això".

Cargando
No hay anuncios

Aquest projecte tampoc agrada als comuns. "En aquest tema no tenim un acord, ens tindran al davant", ha avisat la portaveu al Parlament, Jéssica Albiach. La dirigent lila ha assegurat que el seu grup farà una "oposició ferma i contundent, dins i fora de la institució". Ara bé, en el diàleg entre Albiach i Illa s'ha evidenciat la bona relació entre els dos dirigents i, de fet, els comuns ja s'han mostrat plenament predisposats a negociar els pressupostos del 2025 quan Albiach ha fixat algunes de les seves prioritats: mantenir la rebaixa del transport públic fins al 2025, començar a ampliar el parc de lloguer social, mantenir el psicòleg públic i sense cita prèvia o també incloure la modificació fiscal per al Hard Rock pactada en la investidura de Salvador Illa.

Batussa amb Junts i el PP

Si amb ERC i els comuns el diàleg ha estat fluid, el debat entre Illa i Junts ha estat marcat per les tibantors. El president de la Generalitat hi ha xocat arran de les crítiques del president del grup parlamentari, Albert Batet, al nou govern "espanyolista" dels socialistes. "Això no ha començat bé. Vau arribar i us en vau anar de vacances", s'ha queixat. Batet ha retret a Illa els nomenaments de familiars al sottogoverno i que preferís marxar a Lanzarote per veure's amb el president Pedro Sánchez abans que anar a l'acte en record de les víctimes dels atemptats del 17-A. Visiblement molest, el líder socialista ha demanat fair play i ha subratllat que, si fos pels juntaires, Catalunya estaria encaminant-se cap a la repetició electoral per tal que Carles Puigdemont tornés a tenir opcions de liderar la Generalitat. "I em parla de feina?", ha clamat. Davant les crítiques de Batet sobre suposades males pràctiques, també els ha llançat un avís: "Fa 40 anys algú va voler donar lliçons d'ètica i encara no hem escarmentat", ha dit en al·lusió a l'expresident Jordi Pujol (sense esmentar-lo directament) i després de destacar que Junts prové de la tradició política de Convergència.

Cargando
No hay anuncios

També hi ha hagut batussa amb el PP, que ha titllat de "catàstrofe" el nou executiu. "Pedro Sánchez ha dut el Procés a la resta d'Espanya i Illa ha portat el sanchisme a Catalunya", ha argumentat Fernández, que s'ha queixat del fet que el PSC governi ara tots els nivells de l'administració. Segons ell, el partit d'Illa està "ocupant" les institucions i "col·locant-hi" militants, la qual cosa envia el missatge que, per tenir un càrrec, cal afiliar-se al PSC, ha argumentat. "¿Vostè creu que faig un govern per col·locar gent del PSC?", li ha contestat el president: "Afortunadament", el PSC "no té prou gent per ocupar tots els càrrecs de Catalunya".

D'altra banda, els cupaires han mantingut el to dur que ja van tenir amb Salvador Illa al debat d'investidura: la diputada de la CUP Laia Estrada l'ha acusat de treballar per a les "oligarquies espanyoles" i ha estat especialment punyent amb la consellera de Salut, Olga Pané, a qui ha acusat de ser una "gestora reprovable" en la seva etapa a l'Hospital del Mar.

Cargando
No hay anuncios
Illa demana 'fair play' a Junts i avisa: "Fa 40 anys algú va voler donar lliçons i encara no hem escarmentat"

This browser does not support the video element.