Salvador Illa: "Els eixos principals de la meva presidència seran unir i servir"

El socialista pren possessió del càrrec agraint el "traspàs exemplar" de Pere Aragonès i promet governar "per a tothom"

4 min

BarcelonaCurt, sobri i solemne. Així ha estat l’acte de presa de possessió de Salvador Illa com a 133è president de la Generalitat, on el nou cap de l’executiu ha volgut deixar constància de les que vol que siguin les línies mestres del seu mandat: "Els eixos de la meva presidència seran unir i servir, respectant la diversitat del poble de Catalunya", ha garantit. I ho ha fet, en primer lloc, agraint el "traspàs exemplar" de poders del president sortint, Pere Aragonès, amb qui aquest divendres es va reunir durant dues hores per conèixer de primera mà l’estat de les carpetes que hereta. Com també va fer des del Parlament al ser elegit, Salvador Illa ha promès governar "per a tothom" i s’ha conjurat per combatre els discursos que posin en risc la "unitat civil" del poble català i la convivència, davant l'avançament de l'extrema dreta i els "populismes".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Salvador Illa ha entrat al Palau de la Generalitat a les 12.00 h en punt acompanyat de la seva dona. Minuts abans, una manifestació independentista el rebia amb crits de "Fora!" a la plaça Sant Jaume que s’han barrejat amb aplaudiments i consignes de suport al nou president, entre senyeres i banderoles del PSC. Després de passar revista al cos de Mossos d’Esquadra, ha entrat al Saló de Sant Jordi amb Aragonès i el president del Parlament, Josep Rull, que ha llegit el decret de nomenament. "Prometo, per la meva consciència i honor, complir fidelment les obligacions del càrrec amb fidelitat al rei, la Constitució, l'Estatut d'Autonomia i les institucions nacionals de Catalunya", ha dit el cap de l'executiu, amb la senyera rere seu. Societat Civil Catalana li ha retret que a l'acte no s'hagi vist per enlloc la bandera espanyola: "Ja hem començat malament", s'ha queixat l'entitat a X.

El president rebent la medalla.

Un record per a tots els expresidents

Després de rebre la medalla de president de mans del republicà, Salvador Illa ha recordat tots els expresidents de la Generalitat, des de Josep Tarradellas fins a Pere Aragonès, passant també per Carles Puigdemont malgrat la polèmica per la seva reaparició i desaparició durant el debat d'investidura. De la presidència de Pere Aragonès, Salvador Illa encara n’ha lloat una altra cosa: la voluntat de governar per a tothom, un compromís que el president ha tornat a assumir aquest dissabte al davant d’una sala que ha reunit líders dels diversos partits catalans, començant pels del PSC. A banda de família i amics del president, entre els convidats hi havia els expresidents Jordi Pujol, José Montilla, Artur Mas i Quim Torra i fins a cinc membres de l'executiu espanyol: la vicepresidenta María Jesús Montero i els ministres Jordi Hereu, Félix Bolaños, Diana Morant i Ernest Urtasun. També hi eren la presidenta de Navarra, María Chivite, i el d'Astúries, Adrián Barbón. Un gest de complicitat per part dels presidents autonòmics socialistes tot i les tensions que ha provocat el compromís del PSC amb Esquerra de negociar un nou finançament singular per a Catalunya.

Precisament, i en declaracions després de l'acte, la vicepresidenta i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha volgut subratllar que el PSOE "dona suport i avala" un pacte fiscal que –diu– vol garantir que Catalunya tingui uns serveis públics de qualitat. "Vull recordar que, si l'acord té una senya d'identitat, és la de la solidaritat amb la resta de territoris", ha dit. El model proposat per Esquerra i assumit pel PSC preveu que l'Agència Tributària de Catalunya recapti tots els impostos i després contribueixi a les despeses de l'Estat i amb la resta de comunitats a través de dos fons. Serà clau que el nou Govern expliqui com es fixarà aquesta contribució, que té com a límit el principi d'ordinalitat que els socialistes van defensar en campanya. Malgrat els intents dels dirigents socialistes per deixar clar que avui el protagonista era Salvador Illa, Montero no ha pogut evitar haver de contestar a preguntes sobre Puigdemont. "Hi ha absoluta normalitat institucional amb Junts", s'ha limitat a dir.

"Màxima igualtat i prosperitat"

El president socialista treballa ja per acabar de perfilar el seu executiu, que serà transversal i amb perfils tècnics i polítics, amb la idea de poder reunir el primer consell executiu dimarts. En el seu discurs d'aquest dissabte, Salvador Illa s'ha compromès a impulsar polítiques públiques que garanteixin la "màxima igualtat i prosperitat" a Catalunya, situant la cohesió social com a prioritat, en consonància amb algunes de les mesures per millorar els serveis públics i l'accés a l'habitatge pactades amb Esquerra i els comuns. "Catalunya és terra d'acollida. Ho ha estat sempre i ho seguirà sent. Catalunya és solidària. La nostra voluntat de ser és una voluntat de conviure", ha assegurat. En un moment en què els socialistes desembarcaran al Palau de la Generalitat després de 14 anys a l'oposició, ha promès no deixar-se enlluernar per la "noblesa" del Palau de la Generalitat i no perdre la "proximitat" amb la gent i les seves preocupacions. Acabat l'acte, el president s'ha acostat als ciutadans aplegats a la plaça Sant Jaume per estrènyer algunes mans dels que l'han volgut felicitar.

La gent felicitant Salvador Illa a la plaça Sant Jaume.

Fidel a la seva formació humanista, en el discurs de Salvador Illa no han faltat referències a grans pensadors polítics. S'ha encomanat a Michel de Montaigne, que definia la política com l'art de tractar amb les persones, però també a Pèricles, de qui ha citat les paraules que recull Tucídides a Història de la Guerra del Peloponès (llibre que tot sovint recomana): "La democràcia és un sistema polític basat en el fet que, si bé no tothom és capaç de governar, tothom és capaç de judicar la feina dels governants. Tinc la certesa que hi posaré el millor de mi mateix i sempre em sotmetré al millor criteri dels ciutadans. Visca Catalunya!", ha conclòs.

stats