El nou govern de Salvador Illa

Salvador Illa deixa fora (de moment) Carles Puigdemont de la ronda de reunions amb expresidents

No el citarà "a curt termini" ara que el líder de Junts ha tornat a la primera línia política

BarcelonaEl president de la Generalitat, Salvador Illa, va iniciar aquest dijous una ronda de contactes amb els expresidents de la Generalitat reunint-se amb l'expresident José Montilla (PSC). Segons ha avançat El Periódico i ha confirmat l'ARA, els plans del cap de l'executiu català passen per citar els seus antecessors en el càrrec, excepte, almenys de moment, l'expresident i ara diputat de Junts al Parlament, Carles Puigdemont. Fonts coneixedores afirmen que "a curt termini" no està previst que el president el citi en el marc d'aquesta ronda de contactes, ara que el dirigent de Junts ha tornat a la primera línia política i parlamentària.

Inscriu-te a la newsletter Illa i Puigdemont, en mans de les bases d’ERCUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i aquesta situació, des del Govern subratllen el respecte de Salvador Illa per "tots els expresidents" –els quals va anomenar, un per un, en el seu discurs de presa de possessió– i emmarquen les trobades en la voluntat "d'institucionalitat". La situació judicial de Puigdemont, a l'exili davant les resistències del poder judicial a aplicar l'amnistia, és un obstacle afegit a una possible trobada entre els dos líders, que fins ara no han mantingut contacte. Tant Salvador Illa com el seu executiu han reclamat que se li apliqui l'amnistia "sense subterfugis", l'última vegada després de la negativa del jutge Llarena a fer-l'hi efectiva pel delicte de malversació.

Cargando
No hay anuncios

La intenció del president és conèixer de primera mà, entre d'altres, la tasca de les oficines dels expresidents –tot i que en el cas de Jordi Pujol es va tancar amb la retirada dels beneficis econòmics associats al càrrec arran de la confessió de la deixa–. A l'espera de saber com i quan se'ls cita, les pròximes setmanes podrien desfilar pel Palau de la Generalitat els expresidents Pujol, Artur Mas, Quim Torra i Pere Aragonès, després de la visita de Montilla.

El cap de l'oposició és Batet

Després de la seva aparició a Catalunya i posterior fugida el dia de la investidura, Puigdemont continua exiliat a Bèlgica amb la incògnita de quin rol tindrà en el futur de Junts, formació en què ara no té càrrec orgànic. Per ara, és Albert Batet qui exerceix de cap de l'oposició: així ho estableix l'article 77 del Reglament del Parlament, que fixa que aquest càrrec recau en qui sigui president del grup parlamentari més gran i que no formi part del Govern. Puigdemont va ser el candidat de Junts el 12-M, però ara és diputat ras.

Cargando
No hay anuncios

Tanmateix, plana la possibilitat que sigui Puigdemont qui assumeixi aquesta responsabilitat si, en el congrés de la formació, pren la decisió de continuar al grup parlamentari. Fonts de Junts asseguren que, malgrat que tècnicament aquest càrrec recaigui en Batet, políticament "no està decidit" qui l'exercirà. Si Puigdemont finalment es quedés liderant l'oposició, caldria veure si es produiria una trobada entre president i expresident en aquest context.