En directe
05/09/2024

Salvador Illa: "Afortunadament, el PSC no té prou gent per ocupar tots els càrrecs de Catalunya"

Salvador Illa garanteix el nou finançament català entre avisos d'ERC i els comuns per l'aeroport

Mireia Esteve

Ferran Pedret, del PSC, considera que tot el govern està conformat per persones amb clara voluntat de "servei públic" i solvents. Segons Pedret, l'executiu s'ha de proposar liderar la "tercera gran transformació" de Catalunya. El líder del grup parlamentari socialista també ha aprofitat per titllar de "corrosius" i "incendiaris" els discursos d'Aliança Catalana i Vox.

Orriols critica que Najat Driouech entri a l'hemicicle amb vel i Illa li replica: "Li dona mil voltes, a vostè"

La líder d'Aliança Catalana, Sílvia Orriols, ha desplegat el seu discurs racista i xenòfob aquest dijous al Parlament i ha criticat que la diputada d'ERC Najat Driouech entri a l'hemicicle amb vel, el qual ha presentat com un símbol de "misogínia islàmica". El president del Parlament, Josep Rull, li ha cridat l'atenció i li ha demanat que "no menystingui la posició" d'una diputada. En el seu torn de rèplica, el president de la Generalitat, Salvador Illa, ha replicat a Orriols: "La diputada Najat Driouech li dona mil voltes, a vostè".

Estrada (CUP) critica l'elecció dels consellers i titlla el nou executiu d'"espanyolista"

La diputada de la CUP Laia Estrada ha començat el seu parlament atacant les polítiques educatives socialistes i els ha acusat d'afavorir l'escola concertada en deteniment de la pública. Estrada també ha apostat que no faran res per millorar la situació del català a les aules. En matèria de salut, la cupaire ha atacat l'elecció d'Olga Pané com a consellera i ha assegurat que va ser una gestora "deplorable" de l'Hospital del Mar. Estrada també ha lamentat que el PSC no estigui disposat a atacar el problema de l'habitatge atacant els fons voltor i els pisos turístics. Així, un a un, Estrada ha criticat l'elecció de gairebé tots els consellers, ha assegurat que aquest govern "afavorirà el sector privat" i ha titllat l'executiu d'"espanyolista". "Serà la legislatura del cinisme, perquè qui els hi donarà suport serà Junts", ha dit. Illa, per la seva banda, ha volgut mostrar-se conciliador i s'ha instat a continuar apropant postures, tot i que ha recordat que l'únic partit que en els darrers anys ha investit un president de "dretes" ha estat la CUP, referint-se a la investidura de Carles Puigdemont.

Mantenir la rebaixa del transport públic o implementar la reforma fiscal per al Hard Rock: les prioritats dels comuns per als pressupostos

Els comuns han aprofitat el ple d'aquest dijous per desgranar algunes de les prioritats que fixaran en la negociació dels pressupostos de l'any que ve. La portaveu del grup al Parlament, Jéssica Albiach, ha exigit mantenir la rebaixa del transport públic fins al 2025, començar a ampliar el parc de lloguer social, mantenir el psicòleg públic i sense cita prèvia o també incloure la modificació fiscal per al Hard Rock pactada en la investidura de Salvador Illa.

Illa replica a Vox: "Els immigrants són persones"

El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha reiterat aquest dijous que el seu govern es dedicarà a desmuntar "punt per punt" els discursos de l'odi de l'extrema dreta amb la immigració. "Els immigrants són persones. El seu discurs els nega el seu caràcter de persones amb dignitat humana", ha retret al líder de Vox, Ignacio Garriga. Illa ha defensat que acollir les persones enriqueix la societat i ha posat en valor la contribució de les persones nouvingudes a l'economia espanyola. "De testimonis personals no n'hi falten, ni a vostè ni a ningú", ha reblat.

Albiach avisa que faran una "oposició contundent": "Hem firmat un acord d'investidura i no de govern"

"Farem una oposició ferma i contundent, dins i fora de la institució", ha afirmat la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach. "Hem signat un acord d'investidura i no de govern", ha afegit. En aquest sentit, ha recordat que si hi ha polítiques que no comparteixen, no els "tremolaran les cames" per oposar-s'hi. I en aquest sentit, ha reiterat el seu rebuig a l'ampliació de l'aeroport del Prat: "En aquest tema no tenim un acord, ens tindran al davant".

Vox acusa Illa d'haver fet del Govern "la casa gran del separatisme"

El líder de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga, ha acusat el president Salvador Illa d'haver fet del Govern "la casa gran del separatisme" arran dels pactes amb Esquerra i el fitxatge de consellers com l'exdirigent de Junts Miquel Sàmper. Des de la tribuna del Parlament, el dirigent ultra ha assegurat que el PSC ha assumit l'agenda de l'independentisme i predica una concòrdia "limitada a les elits separatistes i socialistes per repartir privilegis". També ha carregat contra la immigració: "Si tant volen acollir, posin-los al Pallars", ha dit. "Farem soroll", ha promès.

Illa: "Afortunadament el PSC no té prou gent per ocupar tots els càrrecs de Catalunya"

"¿Vostè creu que faig un govern per col·locar gent del PSC?", ha preguntat Salvador Illa al líder del PP a Catalunya, Alejandro Fernández. El president de la Generalitat ha argumentat que, "afortunadament", el PSC "no té prou gent per ocupar tots els càrrecs de Catalunya". D'aquesta manera, s'ha defensat de les acusacions de Fernández que asseguraven que el partit d'Illa està "ocupant" les institucions i "col·locant-hi" militants, la qual cosa envia el missatge que, per tenir un càrrec, "cal afiliar-se al PSC", ha argumentat.

Alejandro Fernández (PP) titlla de "catàstrofe" el govern socialista: "Illa ens porta el sanchisme a Catalunya"

El líder del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, és pessimista sobre el nou govern socialista liderat per Salvador Illa. En una intervenció des del Parlament, el líder popular ha titllat de "catàstrofe" el nou executiu i el seu programa, que creu que és el d'Esquerra. "Pedro Sánchez ha dut el Procés a la resta d'Espanya i Illa ha portat el sanchisme a Catalunya", ha argumentat Fernández, que s'ha queixat del fet que el PSC ocupi ara tots els nivells de l'administració. Segons ell, el partit d'Illa està "ocupant" les institucions i "col·locant-hi" militants, la qual cosa envia el missatge que, per tenir un càrrec, cal afiliar-se al PSC, ha argumentat. "Junts i ERC en són culpables, després que no plorin", ha avisat.

Vilalta, sobre l'ampliació de l'aeroport: "Potser buscant majories alternatives, s'acabarà trobant sense majories"

Salvador Illa ha anunciat aquesta setmana que reactivarà el projecte d'ampliació de l'aeroport del Prat, una qüestió a la qual s'oposen tant ERC com els comuns, els dos partits que han donat suport a la investidura del líder socialista. La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha tornat a demanar al Govern que compleixi l'acord d'investidura perquè, segons els republicans, amb el text a la mà, no es pot ampliar la tercera pista. "Se'ls podria acudir buscar majories alternatives, però potser s'acabarà trobant sense majories", ha avisat Vilalta. En la seva rèplica, el president de la Generalitat ha garantit a Esquerra que complirà "escrupolosament" l'acord d'investidura, "també en això", ha afirmat. "Qualsevol cosa que es faci a l'aeroport complirà amb les mesures més exigents mediambientalment de la Unió Europea", ha afegit Illa.

Illa assegura que els acords d'investidura seran la "brúixola" del seu mandat

Salvador Illa ha iniciat la seva rèplica a Vilalta donant les gràcies pel "respecte a la institució" que ha tingut Esquerra Republicana en el moment de fer el traspàs de poder. El president ha assegurat que els acords d'investidura seran la "brúixola" del seu govern i que significaran un "avenç" per al país". Illa també ha reivindicat que la llengua serà un pal de paller de la seva legislatura: "Ens ho prendrem molt seriosament". En aquesta línia, el president de la Generalitat ha celebrat la figura del nou conseller de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila. En resposta a la pèrdua de conselleria pròpia del departament de Transició Ecològica, Illa ha reivindicat que això no converteix el tema en menys prioritari.

Vilalta avisa Illa: "Els vots d'ERC no estan garantits per res, només per ser vigilants per als acords"

La portaveu d'ERC al Parlament, Marta Vilalta, ha volgut llançar un avís al president de la Generalitat, Salvador Illa: "Els vots d'ERC no estan garantits per res, només per ser vigilants per als acords". La dirigent republicana ha tornat a demanar al líder socialista que compleixi l'acord de finançament i, en aquest punt, també ha demanat a Junts que "no s'escapoleixi" i també s'hi sumi: "No malbaratin una oportunitat històrica". Vilalta ha defensat el pacte d'investidura i, tot i que Illa compta amb els republicans per negociar els pressupostos, la portaveu d'ERC ha afirmat que la seva formació serà "lliure i coherent en cada moment". Esquerra no veu amb bons ulls que el PSC hagi unit en una conselleria les àrees de Territori i Acció Climàtica i, tot i no compartir el nomenament –que després va acabar cessat– del marit de Sílvia Paneque com a cap de gabinet, Vilalta ha dit que no faran "llenya" per "partidisme".

"Us paguem per treballar": Junts es queixa de les vacances del nou govern

"Vostè ha estat el primer president a no anar als actes del 17 d'agost, no es faci la víctima", Batet ha començat la seva contrarèplica atacant, de nou, les vacances del govern. També ha assegurat que no entén que ja donin per perduts els pressupostos d'enguany i s'hagin centrat en els pròxims. El juntaire s'ha queixat que el nou govern se n'hagi anat de vacances sense nomenar el seu sottogoverno. "Us paguem per treballar", ha dit. A banda, també ha dit que el PSC "sempre diu una cosa i n'acaba fent una altra" i ha assegurat estar "orgullós" d'haver format part de Convergència.

Illa demana 'fair play' a Junts i avisa: "Fa 40 anys algú va voler donar lliçons i encara no hem escarmentat"

This browser does not support the video element.

Xoc al Parlament entre Junts i el Salvador Illa. Després que Junts hagi recriminat al cap de l'executiu haver marxat de vacances després de ser nomenat, el líder socialista ha demanat fair play i ha subratllat que, si fos pels juntaires, Catalunya estaria encaminant-se a la repetició electoral. "I em parla de feina?", s'ha preguntat. També ha lamentat que Junts hagi parlat de "bons i mals catalans", tot criticant el nomenament del conseller Jaume Duch o del secretari Javier Villamayor, i els ha llançat un avís davant dels seus retrets. "Fa 40 anys algú va voler donar lliçons d'ètica i encara no hem escarmentat", ha dit en referència a Jordi Pujol (sense esmentar-lo).

Batet (Junts): "Aquest no és un govern per a tothom, sinó que és de partit i espanyolista"

El portaveu del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, ha iniciat el seu discurs amb retrets: "Això no ha començat bé". "Vau arribar i us en vau anar de vacances", s'ha queixat. Batet ha retret a Illa que hagi tardat tant a presentar el seu executiu davant el ple del Parlament i que no fos a l'acte del 17 d'agost. A banda, segons el juntaire, "aquest no és un govern per a tothom, sinó que és de partit i espanyolista". Per exemplificar-ho, Batet ha recordat, entre altres punts, les vacances d'Illa amb Sánchez a les Canàries o la visita del rei.

Referint-se al problema de "soroll" plantejat per Illa durant el seu discurs, Batet ha assegurat que qui més n'ha fet ha estat el seu partit. El de Junts s'ha queixat que el nou govern, "dèbil" i "feble", és el "més espanyolista" de la història.

El Govern buscarà acords amplis amb els grups en sanitat, educació i llengua

Esquerra i els comuns són els socis prioritaris del govern de Salvador Illa, almenys de moment. Ara bé, el president de la Generalitat vol sumar Junts, el PP i la CUP a acords "amplis" en matèria de sanitat, educació i llengua per assegurar-ne l'estabilitat al llarg de la dècada vinent. "No és amb ànim de trencar les majories de la investidura. És amb ànim d'enriquir-les", ha dit, i ha recordat que als anys 80 i 90 Catalunya va "progressar" gràcies a acords àmpliament compartits entre les forces polítiques. També ha promès tenir una "actitud constructiva" des del Govern davant de l'oposició i respectar els seus posicionaments polítics.

Illa, sobre els pressupostos del 2025: "Sé que el meu govern s'haurà de guanyar el suport, però té voluntat de fer-ho"

El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha reiterat la seva voluntat per tirar endavant els pressupostos del 2025 i ha explicat que la conselleria d'Economia ja ha iniciat el procediment per fer-ho. Illa ha afirmat que donarà "prioritat" als grups que li van donar suport a la investidura, ERC i els comuns, per negociar els comptes. "Sé que el meu govern s'haurà de guanyar el suport, però té la voluntat de fer-ho", ha admès. El cap de l'executiu català ha afegit que el procés de diàleg pels pressupostos no se cenyirà exclusivament amb ERC i els comuns, sinó que l'obrirà a altres grups.

Salvador Illa: "Defensar el català no és atacar ningú ni cap altra llengua"

This browser does not support the video element.

"Defensar el català no és atacar ningú ni cap altra llengua". Ho ha dit aquest dijous el president de la Generalitat, Salvador Illa, que ha assegurat que la llengua és "l'expressió més plàstica i més acabada" de la personalitat política de Catalunya. "Em prenc molt seriosament aquesta qüestió", ha mantingut davant del Parlament. En aquest sentit, ha recordat que la conselleria de Política Lingüística respon a un dels compromisos signats amb ERC per la investidura per revertir el descens en l'ús social del català.

Salvador Illa diu que la seguretat serà "fonamental" per al Govern i reitera la confiança en els Mossos

Les polítiques de seguretat seran prioritàries per al nou govern de Salvador Illa. Ho ha reiterat el president de la Generalitat davant del Parlament aquest dijous, en la compareixença per detallar la composició del nou executiu. "Podem fer biblioteques, equipaments culturals i sanitaris, que si no hi ha seguretat a l'espai públic i els ciutadans no tenen la certesa que es poden moure amb seguretat i accedir als equipaments, aquests no tindran ús", ha afirmat. Illa ha defensat que la seguretat és una "política progressista d'esquerres" i ha insistit que les seves polítiques en aquest àmbit "partiran del principi de confiança en la policia".