Salvador Illa contra Ayuso, Trump i Netanyahu

El president Salvador Illa, en la seva intervenció en el ple del Parlament d'aquest dimarts.
08/10/2024
2 min

BarcelonaNo és cap revolucionari i n'és plenament conscient. La revolució que reivindica és la del "respecte". Ni tan sols s'ha esforçat a fer promeses grandiloqüents, més enllà dels 50.000 pisos de protecció oficial, que ell mateix va anunciar fa dos mesos durant la seva investidura. Ven "normalitat, diàleg, col·laboració i respecte" i el seu discurs és previsible. Per això, l'inici de la seva intervenció en el debat de política general ha pogut sorprendre els més despistats. Salvador Illa s'ha autoerigit en un defensor de la democràcia que plantarà cara als autoritarismes d'arreu del món. Ha dibuixat un "combat global entre les forces autoritàries i aquells que defensen els valors democràtics". Un Illa (i els seus equivalents internacionals) contra Donald Trump, el Partit de la Llibertat austríac o contra Benjamin Netanyahu: "Estem en el moment més difícil des de la Segona Guerra Mundial".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No soc ingenu. Farem el que estigui al nostre abast", ha insistit. I què està al seu abast? La confrontació amb el model de la Comunitat de Madrid. I aquí és on el president de la Generalitat s'ha esplaiat. ¿La Catalunya "solidària" amb la resta de territoris de l'Estat, o la Madrid que "desmunta" els serveis públics a costa de "rebaixes fiscals i abaratiment d'impostos"? Sent realistes, doncs, el que venia a dir és que planteja un Illa contra Ayuso.

De la presidenta madrilenya –sense citar-la– n'ha parlat en el bloc de "totalitarismes". "Catalunya no fallarà", ha subratllat. La disputa serà bàsicament ideològica i Illa està convençut que el model català guanyarà pes gràcies a la col·laboració amb Espanya. Com Pedro Sánchez, que també reivindica combatre els totalitarismes en totes les arenes i que també està enfrontat a Ayuso. La defensa de la democràcia té molt de pedigrí, però, renunciant de nou a ser ingenus, el que tindran a l'abast Sánchez i Illa serà la batalla per la reforma del finançament autonòmic, i aquí no està garantit que segueixin defensant sempre el mateix.

stats