Illa assumeix tot el poder al PSC
Iceta insta el nou líder socialista a "eixamplar" l'espai polític del partit per aspirar a governar
BarcelonaLa veu de Marvin Gaye cantant que “no hi ha cap muntanya prou alta” obria aquest dissabte al congrés del PSC el comiat de Miquel Iceta de la primera secretaria. Una tria que no podia ser més oportuna. La configuració de la nova direcció sorgida del conclave socialista, encapçalada per Salvador Illa, garanteix que ningú farà ombra al nou líder del partit. Illa consolida el seu poder absolut al PSC amb una executiva molt coral que situa els seus homes de confiança en posicions clau per mantenir el control orgànic i polític del partit. Unitat d’acció per afrontar el principal repte de futur després d’haver guanyat les eleccions del 14-F: governar a Catalunya.
La nova etapa, que reserva a Iceta i a Núria Marín el rol institucional a la presidència i vicepresidència del partit, reforça amb cinc vice primeres secretaries el paper de la portaveu al Parlament, Alícia Romero; el tinent d’alcalde a Barcelona, Jaume Collboni; l’alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret; la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, i l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés. Són les cares visibles que pilotaran el projecte del PSC d’Illa, però serà al sottogoverno del partit on es mouran en gran mesura els fils en el dia a dia. La major part de l’equip del nou líder socialista en la seva etapa com a secretari d’organització, els lampistes en qui ja va delegar responsabilitats durant la seva etapa al ministeri de Sanitat, apareixen en posicions destacades.
Alguns exemples: l’exalcalde de Badia i líder al Vallès Occidental sud, José Luis Jimeno, assumirà ara la secretaria d’organització, orgànicament per sota de Moret, mentre que Joaquín Fernández, número dos al Baix Llobregat i mà dreta d’Illa en els últims anys, treballarà a l’àrea de política municipal, comandada per Collboni. Al territori es coordinarà amb l’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro, que s’ocuparà d’una nova secretaria per a l’estratègia del partit en grans ciutats. I Carles Prieto, home fort de l’aparell a la federació de Barcelona –on ha dirigit les últimes campanyes de les municipals– i subdelegat del govern espanyol a la capital catalana, es posarà al capdavant de l’acció electoral, que també depèn de l’alcaldessa de Sant Boi. “Tots ells ja estaven fent aquesta feina”, admeten fonts socialistes, i assenyalen que ara es formalitza la seva tasca entre bambolines al partit.
Els càrrecs concrets, en tot cas, queden en segon terme en un partit que girarà al voltant d’Illa. La seva figura, beneïda pel PSOE de Pedro Sánchez –que l’acompanyarà aquest diumenge en la clausura del congrés– va servir al PSC per guanyar les eleccions catalanes i ara el partit la vol esprémer al màxim per arribar a la presidència de la Generalitat. “Cal tornar a liderar un projecte progressista i integrador com el de Maragall i Montilla. Cal que Salvador Illa estigui al capdavant del Govern”, ha defensat Iceta en el seu últim discurs com a líder socialista. Després de reivindicar el seu llegat en un PSC que va reflotar d’una situació “dramàtica”, ha posat sobre la taula la recepta per aspirar a governar: “Eixamplar el nostre espai polític”, ha dit, cridant a esdevenir “el primer partit de vots al sindicalisme, l’associacionisme, entre les dones, els joves, la gent gran i els sectors més dinàmics de la societat”.
“La cita del 2023 serà crucial”
Instant Illa a mantenir viu el “somni catalanista, federalista i europeista” del PSC, Iceta també ha assenyalat com el “pitjor enemic” la “divisió” i “trencament” al país, que ha identificat amb el Procés. Els socialistes són conscients que cal combatre el full de ruta independentista per guanyar centralitat i, sobretot, trobar en els partits sobiranistes aliats per governar. “La cita del 2023 serà crucial”, ha dit Iceta. Les municipals serviran de termòmetre del projecte d’Illa i aclariran si, com defensen els socialistes, el camí fins a Palau tampoc és una muntanya prou alta.