ACCIÓ EXTERIOR
Política12/05/2016

Salmond i Puigdemont mostren complicitat a Londres

Defensen la via del referèndum tot i admetre les diferències entre la situació catalana i l’escocesa

Quim Aranda
i Quim Aranda

LondresEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va fer ahir les maletes per segona vegada des que ocupa el càrrec. Un cop a Londres, un dels enclavaments considerats prioritaris en clau d’acció exterior amb la mirada posada en el procés sobiranista, Puigdemont va reunir-se amb el primer ministre d’Escòcia, Alex Salmond, amb qui va coincidir en una entrevista a dues veus concedida a la SER Catalunya. Des de les institucions catalanes s’ha posat sovint el Regne Unit com a exemple per solucionar un conflicte polític relacionat amb la sobirania, i ahir Salmond va insistir que hauria d’existir un acord per resoldre el plet entre Catalunya i Espanya. “La democràcia hauria de prevaldre”, va apuntar l’ex primer ministre escocès, que va insistir que “cada país ha de trobar la seva pròpia via”. La catalana, segons encara mantenen a Palau, té un termini màxim de 18 mesos camí de la desconnexió.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“La gent a Catalunya ha de trobar la tàctica per aconseguir el seu objectiu. Ha de decidir cada cosa per una raó. Per a la comunitat internacional, haurien d’emfatitzar el dret a decidir”, va insistir l’antic premier escocès, que va deixar el càrrec després que els escocesos decidissin seguir dins del Regne Unit. Tot i exhibir diferències en el full de ruta, Salmond i Puigdemont van mostrar-se esperançats que tant Escòcia com Catalunya arribaran a la independència els pròxims anys.

Cargando
No hay anuncios

L’exalcalde de Girona, que fa una setmana i mitja va desplaçar-se a Bèlgica -això sí, sense ser rebut per cap membre de la Comissió Europea, com s’havia sol·licitat des de l’executiu-, va emmirallar-se en l’exemple escocès. “Volem seguir aquesta via, però per fer-ho cal que Espanya faci de Regne Unit”, va constatar Puigdemont durant la conversa mantinguda al think tank Gold Mercury, especialitzat en temes de política internacional.

Salmond i el president de la Generalitat també es van encarregar d’abordar el paper de les institucions europees davant les hipotètiques independències d’Escòcia i de Catalunya. “Que la Unió Europea (UE) s’oposi al fet que el nou país en formi part és del tot improbable”, va argumentar Puigdemont, que aquesta setmana, en una entrevista a Politico -un influent mitjà de base nord-americana i establert des de fa relativament poc a Brussel·les-, va dir que Catalunya “sortiria per una porta de la UE” i entraria per una altra.

Cargando
No hay anuncios

De fet, els dirigents van coincidir a assenyalar que els dos països ja formen part de la Unió i que, per tant, el seu futur segueix passant per integrar-la. I, davant dels escenaris de futur, Puigdemont va raonar que les institucions europees tenen una “gran capacitat d’adaptació a les circumstàncies”. Salmond va posar damunt la taula el referèndum sobre la permanència del Regne Unit a la UE -l’anomenat Brexit - del 23 de juny, i va considerar que un vot majoritàriament negatiu a Escòcia -és a dir, favorable a romandre dins del club europeu- suposaria un motiu per promoure una nova consulta sobre la independència del país.

Puigdemont farà avui una conferència al think tank Chatham House i s’entrevistarà amb estaments de la City, però no serà rebut per cap autoritat britànica. El president també mantindrà contactes amb la comunitat catalana a Londres. Ahir els va prometre que per a les eleccions constituents hi haurà establert el vot electrònic per a residents a l’estranger.