Rajoy ha activat el 155; què pot passar, ara?
La Moncloa envia a Puigdemont el requeriment previ abans d'aplicar la suspensió de l'autonomia
BarcelonaLa Moncloa ha activat l'article 155 de la Constitució com a resposta al discurs d'ahir del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en seu parlamentària, en què va assumir els resultats del referèndum de l'1 d'octubre com l'expressió de la ciutadania a favor de la independència, però va suspendre la declaració de la República Catalana per obrir una via de diàleg amb l'estat espanyol. La resposta de Mariano Rajoy, però, ha estat acollir-se en aquest article de la carta magna que preveu mecanismes per obligar a les comunitats autònomes al "compliment forçós" de la Constitució.
Què diu l'article 155?
L'article 155 de la Constitució preveu que si una comunitat autònoma, en aquest cas, Catalunya, no compleix amb les seves "obligacions" o actua de forma que "atemptés greument contra l'interès general d'Espanya", el Senat podria adoptar les mesures necessàries per fer que l'autonomia en qüestió assumeixi el "compliment forçós" de les seves obligacions per tal de "protegir l'interès general esmentat". Abans d'això, però, el mateix article obliga el govern espanyol a enviar un requeriment al president autonòmic. I això és el que ha fet Mariano Rajoy.
Per tant, ara la Generalitat ha de respondre si va declarar o no la independència ahir al Parlament, i en funció de la resposta, la Moncloa adoptarà el següent pas: en cas que el Govern no abandoni la via independentista, el Senat –on té majoria absoluta el PP– prendrà les mesures convenients per desactivar-la. El mateix article preveu que pugui donar "instruccions" a les comunitats autònomes.
El temps que ha donat Rajoy
A mitja tarda, la Moncloa ha enviat el requeriment a la Generalitat on concreta els terminis amb què compta ara Puigdemont abans de l'aplicació de l'article 155 (vegeu document). D'acord amb el document, hi ha dos terminis: ara el president de la Generalitat té dos dies hàbils per aclarir si va declarar o no la independència al Parlament. En funció de la resposta, el govern espanyol li enviarà un nou requeriment. Si el president de la Generalitat diu que no va proclamar la república catalana, la Moncloa no activarà l'article 155.
En canvi, si la resposta de Puigdemont és que sí que la va declarar, el govern espanyol li demana que en cinc dies hàbils -és a dir, dijous de la setmana que ve- retorni a les vies legals.
Quines mesures pot prendre el Senat?
En què poden consistir aquestes mesures és una pregunta més difícil de concretar. L'article 155 no s'ha aplicat mai i és el govern espanyol el que portarà una proposta a la cambra alta si Puigdemont respon que ha declarat la independència. Les mesures que proposi la Moncloa s'hauran de sotmetre a votació. Pot anar des de la intervenció de les finances de la Generalitat –que 'de facto' ja ho estan–, a assumir algunes competències de la Generalitat com Ensenyament o els Mossos d'Esquadra, el control dels mitjans de comunicació públics, o la convocatòria d'eleccions anticipades a Catalunya –una prerrogativa que l'Estatut reserva al president de la Generalitat.