Política15/05/2019

ERC ratifica el veto a Iceta: "Quan respectin Catalunya i seguin a negociar podrem parlar de tot"

ERC anuncia el vot en contra del líder del PSC i rebutja que se'ls demani cortesia parlamentària

Aleix Moldes
i Aleix Moldes

BarcelonaLa direcció del partit ja tenia presa ahir la decisió, i aquest dimecres el veto a Miquel Iceta ha estat ratificat per la permanent nacional i el grup parlamentari. "Avui el 'no' és inevitable", ha explicat en roda de premsa el president del grup republicà, Sergi Sabrià, que fa una setmana ja anunciava que no votarien a favor de la designació d'Iceta com a senador autonòmic. "Diàleg sí, per a la solució política. Però per fer màrqueting electoral d'Iceta no compteu amb Esquerra", ha dit interpel·lant PSC i PSOE, que, segons ell, no han respectat les institucions catalanes. "Quan respectin Catalunya i seguin a negociar podrem parlar de tot", ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

En casos de canvi de senadors per designació parlamentària –José Montilla va renunciar a la seva per ser rellevat per Iceta– el reglament de la cambra i la llei que regula la designació dels senadors atribueix la potestat de proposar el candidat al mateix grup que va proposar el predecessor. Enlloc explicita que la resta de grups hagin d'acceptar la proposta, però els socialistes consideren que s'ha vulnerat el seu dret a tenir senador autonòmic en l'inici de la legislatura i ja han anunciat que portaran la decisió al Tribunal Constitucional.

Sabrià ha evitat dir si acceptaran que el PSC nomeni algú altre per representar-los a la cambra alta. "Nosaltres no hem de dir quins han de ser els senadors dels altres", ha indicat, i ha insistit que ERC no podia acceptar que el president en funcions del govern espanyol, Pedro Sánchez, prengués una decisió en nom del Parlament i esperés que la cambra catalana l'acabés ratificant. El 'no' dels 31 diputats d'Esquerra que poden votar, sumat als 4 de la CUP, deixa en mans dels 30 JxCat el nomenament de Miquel Iceta, perquè Ciutadans ja ha anunciat l'abstenció i el PP encara no s'ha definit. El PSC només compta amb el suport explícit de 25 diputats, els seus i els 8 dels comuns.

Cargando
No hay anuncios

Tot i que el president dels republicans al Parlament ha justificat el 'no' per qüestions formals –es van assabentar per la premsa que el PSOE volia situar Iceta de president del Senat–, ha anat barrejant-hi també qüestions polítiques. "Que ningú fingeixi situació de normalitat en les circumstàncies actuals, amb presos, exiliats i persecució política. No hi ha cortesia parlamentària quan decideixes empresonar els teus companys d'escó", ha remarcat.

Cargando
No hay anuncios

No ha aclarit, però, si Esquerra condiciona avalar qualsevol senador del PSC a l'obertura d'un procés de diàleg ni quines són les condicions exigides per acceptar una eventual futura proposta de senador dels socialistes. El que sí que ha subratllat Sabrià és que la decisió de vetar Iceta no afectarà les negociacions amb el PSOE, perquè són "inexistents". "No es pot trencar el que no existeix", ha apuntat.

El cas Iceta (PSC) "no té res a veure" amb el de Roldán (Cs)

Sí que hi va haver cortesia, en canvi, en la designació de Lorena Roldán (Cs) com a senadora, tot i que es va fer en ple 155. Segons Sabrià, el cas de Roldán i el d'Iceta no són comparables. "Ni ho vam veure per la tele ni era per riure's de les nostres institucions", ha recordat sobre el nomenament de la senadora de Ciutadans.

Cargando
No hay anuncios

Va ser el maig de l'any passat quan tots els grups excepte la CUP –abstenció– van validar al ple del Parlament la proposta de senadors autonòmics. Allà hi havia José Montilla (PSC), Lorena Roldán (Cs) i Francesc Xavier Alegre (Cs), com a representants dels grups que havien avalat l'aplicació de l'article 155, però també Josep Lluís Cleries i Marta Pascal per JxCat, Bernat Picornell i Mirella Cortès per ERC i Sara Vila per Catalunya en Comú - Podem. La votació, com la de d'aquest dijous, va ser electrònica i secreta.