Tot s’hi val per guanyar unes eleccions a costa de la pandèmia
A mig mandat presidencial, als Estats Units se celebren unes eleccions conegudes com a midterm. La cita a les urnes suposa el millor baròmetre per a demòcrates i republicans per saber com va l’ànim entre els ciutadans. Les eleccions a Madrid del 4 de maig, en aquest sentit, s’han convertit en una espècie de comicis a mig mandat per a Pedro Sánchez, que ha engegat la seva pròpia campanya per intentar contrarestar Isabel Díaz Ayuso vista la poca tirada del candidat socialista, Ángel Gabilondo. Encara que això suposi utilitzar tot l’engranatge de la Moncloa.
La decisió de no prorrogar l’estat d’alarma anunciada dimarts en una compareixença per sorpresa del president espanyol després del consell de ministres -en què va anunciar una pluja de vacunes- només s’explica per la por d’haver-se d’enfrontar a aquest debat a les portes de les eleccions. A canvi, Sánchez retrà comptes davant el Congrés dimecres vinent amb el pretext d’explicar el fons de recuperació i passar així de puntetes per la gestió de la pandèmia. Les anades i vingudes del PSOE amb el coronavirus són difícils d’explicar: fa sis mesos l’alarma era imprescindible per falta d’alternatives; ara, en canvi, defensa tot el contrari malgrat les crítiques de comunitats de tots els colors -de les governades pel PP a Euskadi, passant pel País Valencià.
A l’altra cara de la moneda, el PP prova de fer equilibris per no mobilitzar massa el vot útil cap a Isabel Díaz Ayuso i deixar Vox sense escons a Madrid -cal que superi el 5% dels vots-. Pablo Casado i bona part de la premsa madrilenya han vestit Santiago Abascal de demòcrata després que fos el mateix líder de Vox, també segons la policia, qui trenqués el cordó policial per encarar-se als manifestants que van boicotejar el seu míting al barri obrer de Vallecas. Després dels disturbis i la condemna de la violència dels manifestants per part d’uns quants ministres socialistes, cal preguntar-se si no és perillós equiparar totes les formes de violència, ignorant les agressions verbals de Vox mentre que hi ha ciutadans que intenten blindar els seus barris de la xenofòbia, el masclisme i l’odi de classe que encarna el partit ultra. Podem parla de les eleccions com d’una qüestió de democràcia i va aplaudir una “desinfecció simbòlica del feixisme” a la plaça del míting de Vox.
Gabilondo, en canvi, no para de parlar d’aturar els extremismes. Amb aquesta estratègia, el candidat socialista està posant els seus socis al govern espanyol i Vox al mateix sac. Alhora, fa una crida a “parar l’espiral de confrontació i d’enfrontament” quan no deixa de confrontar amb Pablo Iglesias. El PSOE necessita quedar-se el vot de Ciutadans a tota costa per resistir a Madrid. Encara que això suposi per a Sánchez posar en dubte sense proves les dades de la capital espanyola a nivell epidemiològic. A la campanya madrilenya, la postveritat s’ha convertit en el pa de cada dia.
Isabel Díaz Ayuso busca marcar tendència de cara al 4 de maig. La presidenta madrilenya lluïa ahir una samarreta blanca on es llegia l’eslògan de campanya que ja s’ha posat de moda al partit: ” o llibertat”. A això s’hi suma la creació de l’Ayushop, una botiga virtual amb marxandatge trendy per a fans de la candidata del PP. L’ha impulsat un regidor del partit imputat per corrupció, segons Eldiario.es.
EL DETALL
Des que els periodistes han tornat a la sala de premsa de la Moncloa -fins fa menys de dos mesos estava prohibit pel covid-, han topat amb una realitat incòmoda: si compareix Pedro Sánchez en roda de premsa, apareix inicialment amb teleprompter, llegint una pantalleta. El president espanyol va anunciar així la pluja de vacunes que el govern espanyol preveu fins a finals d’agost.