Tribunals

S’enquista el bloqueig al CGPJ: els nous vocals posposen sense data l’elecció de nou president

En el tercer intent, els blocs conservador i progressista tampoc aconsegueixen acordar un candidat

MadridEl tercer ple del nou Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per triar president ha acabat com els dos anteriors: sense acord entre el bloc progressista i el conservador. La situació de bloqueig un cop renovat l'òrgan de govern dels jutges s'enquista i, davant la impossibilitat de consensuar un candidat, els recentment nomenats vocals han posposat sense data la designació del futur president del CGPJ i del Tribunal Suprem.

Inscriu-te a la newsletter Illa i Puigdemont, en mans de les bases d’ERCUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha informat el CGPJ en un comunicat emès més de quatre hores després que comencés la reunió, el ple ha decidit donar-se encara més marge per "continuar la cerca d'un acord" i ho fa "sense fixar una data per a la represa del plenari fins que s'assoleixi aquest consens". D'aquesta manera, els vocals pretenen evitar que en una quarta trobada es torni a produir un nou bloqueig, i no tornaran a votar un candidat fins que tinguin els suports assegurats.

Cargando
No hay anuncios

Així doncs, el Poder Judicial segueix sense un president en plenes funcions gairebé sis anys després, el temps que han trigat el PP i el PSOE a pactar la renovació dels vint vocals que tenen la decisió a les seves mans. Durant les pròximes setmanes, "mantindran oberts els canals de comunicació" amb l'objectiu "d'aconseguir un acord sobre la persona que exercirà la presidència de l'alt tribunal i del CGPJ", precisa el mateix comunicat.

Cargando
No hay anuncios

Després que el passat dimecres la votació acabés en un empat deu a deu entre Pilar Teso i Pablo Lucas, la reunió d'aquest dilluns ha tornat al punt d'inici i s'han tornat a posar sobre la taula les set candidatures inicials amb els cinc noms addicionals a Lucas i Teso, d'Esperanza Córdoba, Antonio del Moral, Ana Ferrer, Ángeles Huet i Carmen Lamela. A la sessió d'aquest dilluns s'ha fet una única votació en la qual no ha decaigut cap dels set candidats –tots ells magistrats del Suprem– que, per tant, continuen optant al càrrec.

Perquè un d'ells fos elegit, feien falta dotze vots, és a dir, els tres cinquens del ple. Teso era l'aposta del sector progressista mentre que Lucas, encara que també considerat teòricament d'aquest bloc, va rebre en l'anterior intent els vots del sector conservador designat a proposta del PP.

Cargando
No hay anuncios

En marxa, escapçat

Malgrat la manca d'acord sobre qui ha de ser el nou president, el CGPJ ha decidit posar-se en marxa a l'espera de desbloquejar aquesta decisió i ha convocat un ple d'aquí a dues setmanes, el dilluns 19 d'agost. La convocatòria no és per abordar la qüestió de la nova presidència sinó començar a abordar altres afers pendents que o bé siguin "actes reglats" o tinguin "un termini peremptori i preclusiu".

Cargando
No hay anuncios

Un informe del gabinet tècnic del CGPJ avala aquesta iniciativa argumentant que la manca d'acord "no pot resultar en perjudici dels drets de jutges i magistrats". Per això, veu "justificat" que per "raons d'urgència i amb caràcter excepcional" un ple sense president pugui adoptar acords sobre prorrogar llicències per malaltia, procediments de jubilació forçosa per edat i de jubilació voluntària, reconeixement de triennis o declaracions de compatibilitat amb activitat docent de magistrats que estiguin a l'espera del nou CGPJ.