Xavier Godàs s'enfrontarà a Oriol Junqueras en el congrés d'ERC

La candidatura pròxima a Marta Rovira presenta un equip "coral" amb Alba Camps, Raquel Sans i Teresa Jordà

4 min
La candidatura propera a Marta Rovira presenta un equip "coral" amb Xavier Godàs, Alba Camps, Raquel Sans i Teresa Jordà

BarcelonaOriol Junqueras ja té rival per disputar-se el lideratge d'Esquerra en el congrés del 30 de novembre: l'exalcalde de Vilassar de Dalt Xavier Godàs. El projecte que vol ser l'alternativa a l'expresident republicà i que és pròxim a la secretària general d'ERC, Marta Rovira, Nova Esquerra Nacional, ha presentat aquest matí el sociòleg Xavier Godàs i la cúpula de la candidatura que vol ser "coral": l'acompanyen l'exdiputada al Parlament Alba Camps com a secretària general i dues vicepresidentes, Raquel Sans, actual vicepresidenta del Parlament, que seria la d'afers institucionals, i la portaveu al Congrés, Teresa Jordà, que seria la de cohesió interna. Totes tres són membres de l'executiva actual del partit. "Som un nosaltres, una col·lectivitat. I aquest nosaltres es comença a declinar en aquest primer pom de dalt", ha afirmat Godàs en la roda de premsa de presentació de la candidatura.

Xavier Godàs, exalcalde de Vilassar de Dalt.

De la secretaria general en dependrien quatre secretaries generals adjuntes: una de coordinació interna, una de municipalisme, una d'estratègia política i una de comunicació, encara sense noms. Tampoc s'ha explicat qui ocuparà els càrrecs de secretari d'organització, de finances, de municipalisme, de feminismes, ciutadania i transició ecològica, els llocs que els estatuts d'ERC marquen que s'han de definir per presentar la candidatura.

Doctor en Sociologia, Godàs va ser alcalde de Vilassar de Dalt durant dos mandats, entre el 2011 i el 2019. La primera vegada que es va presentar a les eleccions municipals ho va fer amb una candidatura d'esquerres on no hi era ERC, tot i que va arribar a l'alcaldia amb el suport dels republicans. Especialitzat en polítiques públiques i acció col·lectiva, des de feia dos anys que era el director general d'Acció Cívica i Comunitària del departament de Drets Socials en el Govern de Pere Aragonès. Godàs ha estat docent de la Universitat de Barcelona i d'ESADE, i també ha estat cap de gabinet a l'Ajuntament de Barcelona entre el 2003 i el 2011. Actualment, és consultor de polítiques públiques a l'empresa Estudis de Qualitat Urbana.

Una bicefàlia per "enfortir" Esquerra

La candidatura no només ha proposat una nova estructura per la direcció, sinó que també proposa un model de bicefàlia, a l'estil del PNB, perquè el president del partit no sigui la mateixa persona que es presenti com a candidat a les eleccions al Parlament. Un model que, a la pràctica, Esquerra ja ha materialitzat en els últims comicis, perquè Oriol Junqueras era el president del partit, però no es podia presentar a les eleccions perquè estava inhabilitat. "La filosofia ha de ser sempre que el partit ha de tenir una lògica que se separi de l'àmbit del govern", ha defensat Godàs. "Toca que tot l'esforç de la presidència del partit se centri en el desenvolupament del partit", ha afegit el candidat a liderar ERC.

El projecte alternatiu a Junqueras posa el focus en "enfortir" el partit en un moment en què els republicans passen per hores baixes després d'encadenar tres patacades electorals seguides i de l'impacte de l'escàndol dels cartells contra els Maragall destapat per l'ARA. En aquest sentit, una de les persones sobre les quals recauria la tasca de posar pau és Teresa Jordà. "Haurem de teixir i recosir, a fora i també a dins", ha admès ella mateixa. S'hi ha afegit també Raquel Sans: "Haurem de refer confiances que s'han trencat aquest temps".

En aquest sentit, Alba Camps ha posat èmfasi a configurar uns mecanismes de presa de decisions "clars" i que hi hagi una "connexió permanent" amb el territori com a elements fonamentals per fer reflotar l'organització, però també millorar la comunicació "cap enfora i també de portes endins". "Una comunicació que ha de ser ètica, clara i valenta", ha afegit. Un missatge que la candidatura ha anat repetint com a resposta a l'escàndol del cas Maragall i l'estructura B del partit.

"Sense personalismes i sense apriorismes"

"Volem redefinir l'esquerra nacional, i ho farem sense personalismes i sense apriorismes", ha subratllat Jordà en un missatge dirigit, sense citar-lo, a Oriol Junqueras. Nova Esquerra Nacional defensa les tesis renovadores que va defensar Marta Rovira després de l'executiva del 15 de maig i, de fet, les principals cares visibles de la candidatura també van signar el manifest que demanava que Oriol Junqueras fes un pas al costat. La candidatura, però, defuig que se'ls etiqueti de "roviristes". "Tenim prou criteri polític i prou trajectòria perquè no hàgim d'adjectivar-nos a ningú. No hi ha hagut cap participació activa de persones que s'han posat sobre la taula com a inductores de l'altra", ha afirmat Godàs.

"Aristocràcia rovirista"

Si aconsegueixen els avals, hi haurà quatre candidatures que es disputaran el lideratge d'ERC en el congrés del 30 de novembre. Oriol Junqueras va ser el primer a confirmar la seva intenció de tornar-se a presentar a la reelecció per continuar liderant el partit, tot i que encara no ha presentat els noms que vol que l'acompanyin en la seva llista. Fonts de la candidatura junquerista qualifiquen la Nova Esquerra Nacional com una "candidatura molt continuista, de l'equip de Sabrià i de fidelitat a l'aristocràcia rovirista". Insinuen, doncs, que té vincles amb l'exviceconseller d'Estratègia i Comunicació, Sergi Sabrià, que va dimitir pel cas dels cartells contra els Maragall; i també amb Marta Rovira, tot i que Nova Esquerra Nacional se'n desmarca.

Hi ha dues candidatures més que volen optar a disputar el lideratge d'ERC. Es tracta de Foc Nou, impulsada per l'exconseller Alfred Bosch, i també la candidatura que encapçala el Col·lectiu Primer d'Octubre, que tindrà Xavier Martínez com a candidat a la presidència. La candidatura que encapçala Godàs té previst parlar amb "totes" les candidatures per veure quina "entesa" hi pot haver, però no han concretat si això es pot traduir en algun tipus d'aliança.

stats