La nova legislatura

Rull: "Puigdemont no serà detingut dins el Parlament"

Assegura que no permetrà que la policia actuï dins la cambra i que abans l'haurien de detenir a ell

BarcelonaEl cop de porta del Tribunal Suprem a amnistiar el delicte de malversació als líders del Procés i la decisió de mantenir les ordres espanyoles de detenció contra Carles Puigdemont, Toni Comín i Lluís Puig fan que el retorn de l'expresident —promès per a quan se celebri un debat d'investidura— pugui acabar amb una detenció. El president del Parlament, Josep Rull, en una entrevista aquest dilluns a SER Catalunya, ha assegurat que aquesta possible detenció no permetrà que es faci al Parlament: "Dins el Parlament, el president no serà detingut. Tenim un protocol vigent i operatiu i que me n’encarregaré que es compleixi íntegrament: cap diputat no pot ser detingut ni retingut dins el Parlament de Catalunya", ha afirmat. De fet, ja va apuntar que aquesta seria la seva reacció en una entrevista recent a l'ARA: "Els diputats i les diputades dins el Parlament han de ser intocables".

Cargando
No hay anuncios

Rull ha dit que no permetrà que la policia entri a la cambra per detenir ningú i que, si ho fan, "el primer a qui s'haurà de detenir és a ell mateix". D'aquesta forma, Rull defensa que garantirà que Puigdemont pugui atendre un futur debat d'investidura, tal com ha promès en diverses ocasions que farà si s'acaba produint. Preguntat per les possibles conseqüències jurídiques de tot plegat, ha assegurat que en pot tenir, però que "malauradament ja n’ha tingut": "Per defensar la democràcia cal prendre certs riscos, i si s’han de prendre, els prendré", ha garantit. La detenció, en cas de no produir-se dins la cambra catalana, es pot produir en qualsevol altre moment, per exemple a les portes del mateix Parlament, una imatge que seria "lamentable i terrible", a ulls del president.

Més enllà de si es produís aquesta detenció, per al retorn de Puigdemont s'hauria de produir un debat d'investidura, que Rull diu que encara no sap quan es farà, però adverteix que fins al 26 d'agost "tot és possible". Rull no s'ha mullat sobre quin candidat –si Illa o Puigdemont– té més opcions, però considera que la decisió del Suprem sobre l'amnistia "no es pot ignorar i ho condiciona tot", i ha insinuat que el suport d'Esquerra al PSC es pot complicar. És per això que Rull no descarta una repetició electoral, malgrat que considera "frívol" que se situï com l'escenari prioritari.

Cargando
No hay anuncios

Llista unitària

Les paraules de Rull arriben l'endemà de la trobada a Waterloo (Bèlgica) entre Junts, ERC, la CUP i entitats independentistes amb Puigdemont d'amfitrió, per refer ponts i abordar els entrebancs en l'aplicació de l'amnistia, i després que la setmana passada l'ANC expliqués que promourà una "defensa popular" del retorn de l'expresident. En aquest context i davant una possible repetició electoral, una llista unitària de l'independentisme, segons Rull, seria "un bon instrument", malgrat que Esquerra no la veu amb bons ulls.

Cargando
No hay anuncios

El president del Parlament s'ha referit també al cas dels cartells de falsa bandera contra els Maragall destapat per l'ARA, i ha negat que Junts tingui una estructura per fer aquest tipus d'accions: "No és una línia de treball ordinària dels partits", ha argumentat. Rull ha expressat que accions com la dels mariachis davant la seu del seu partit li generen un "profund sentiment de tristesa", i s'ha mostrat convençut que Esquerra "sabrà donar explicacions", alhora que entén "el nivell de patiment de la majoria de militants" del partit.