Investidura

Rull no nomenarà candidat a la investidura per al 25 de juny

Tant Illa com Puigdemont volen més temps per lligar suports abans de sotmetre's al ple, una posició que ERC titlla "d'irresponsable"

4 min
Josep Rull (junts)

BarcelonaNo hi haurà candidat a la investidura el dia 25 de juny. El president del Parlament, Josep Rull, ha explicat aquest dimarts que no forçarà cap dels dos dirigents que han fet un pas endavant, Salvador Illa i Carles Puigdemont, a postular-se per aquest dia. Això aboca el Parlament a no tenir cap candidat per al debat assenyalat per al dia 25 de juny, atès que cap dels dos vol exposar-se a una investidura fallida, i deixaria com a única solució per engegar el rellotge per a la repetició electoral que el president dictés un acte equivalent.

En ple debat sobre la possibilitat de negociar un finançament singular per a Catalunya, el líder del PSC ja va avançar aquest dilluns que demanaria "més temps" per tancar un acord amb Esquerra i els comuns i presentar-se davant del ple amb una majoria de 68 escons lligada. ¿Hi accedirà el president de la cambra? "Haig d'escoltar els altres candidats i saber si volen concórrer, però si aquesta voluntat per part del PSC o d'alguna altra formació, com Junts, no es produís ara, hi ha marge aquests dos mesos", ha dit Rull en una entrevista a Ràdio 4 i La 2. El president ha explicat que hi ha temps fins al 25 d'agost: això suposa que el dia 25 de juny hauria de dictar un "acte equivalent" per tal que el rellotge per a la repetició electoral comencés a córrer.

L'aposta de Carles Puigdemont és també presentar-se a la investidura amb els suports lligats, segons fonts de Junts, i deixar passar la data del 25 de juny. El partit insisteix a demanar l'abstenció del PSC per fer efectiva una investidura amb el suport d'Esquerra i la CUP, com va passar a la mesa del Parlament, i ja amenaça Pedro Sánchez amb deixar caure el seu govern per forçar els socialistes catalans a deixar-li pas. En el cas de Junts, a això s'hi afegeix la promesa de Puigdemont de tornar per al debat, la qual cosa l'exposaria a ser detingut.

Reunió ERC-PSC

De moment, els negociadors del PSC i d'Esquerra han mantingut aquest dimarts una primera reunió per abordar el capítol de la investidura i, segons fonts de les dues bandes, s'han instat a seguir treballant. Des del Parlament, i acabada la reunió, la portaveu d'Esquerra al Parlament, Marta Vilalta, ha avisat que les negociacions "van per llarg" i ha lamentat que ni Illa ni Puigdemont vulguin arriscar-se a anar al ple del 25 de juny. "És una decisió irresponsable i irrespectuosa", ha dit, i ha recordat que el president Pere Aragonès va sotmetre's a dues investidures fallides abans de ser investit. Una vegada més, la dirigent republicana ha situat el finançament singular com a condició sine qua non per investir el socialista, tot i que ha remarcat que també obriran converses amb altres grups.

El debat sobre el nou model de finançament continua portant cua: Esquerra exigeix un "finançament singular" equivalent al concert econòmic basc, mentre que el PSOE advoca per un nou model dins del règim comú que satisfaci les "singularitats" dels territoris com Catalunya. Després que Puigdemont qualifiqués de "xantatge" que Sánchez s'obri a una reforma a canvi d'investir Illa, aquest dimarts ha sigut el secretari general de Junts, Jordi Turull, qui ha enviat un avís al PSOE i a ERC: "La negociació del finançament propi per a Catalunya no hauria d’anar vinculada a una negociació sobre qui vol ser president de Catalunya, sinó sobre qui vol tenir pressupostos generals de l’Estat i ser president del govern d'Espanya", ha recalcat a X. L'amenaça a Sánchez és per als pròxims pressupostos i per a la seva pròpia continuïtat en una legislatura en què els set diputats de Junts són determinants.

Ronda de contactes

En tot cas, Rull ha començat aquest dimarts la ronda de contactes amb els grups: aquest matí s'ha reunit amb els comuns, Vox i el PP, i a la tarda amb la CUP i Aliança Catalana. Els comuns han traslladat al president la seva disposició a treballar per un Govern progressista liderat per Illa amb el suport dels republicans i els comuns i han avalat que no se sotmeti al ple fins que no tingui prou suports. A l'altra banda, el PP i Vox han reiterat que no donaran suport al candidat socialista. Des de la CUP han demanat a Junts deixar de "fantasiejar" amb una investidura de Puigdemont perquè "els números no sumen" i han explicat que, de moment, cap grup els ha anat a buscar per negociar. En la seva primera roda de premsa al Parlament, Aliança Catalana s'ha mostrat oberta a parlar amb Junts, però els de Carles Puigdemont ja han tancat la porta a entendre's amb l'extrema dreta independentista al Parlament.

La ronda de contactes seguirà demà amb Junts, el PSC i Esquerra, i aquest mateix dimecres el president del Parlament comunicarà formalment la seva decisió. A més, Rull visitarà aquesta setmana els diputats a l'exili per tal d'expressar el seu "respecte" pels seus drets: dijous anirà a veure Puigdemont a Brussel·les, divendres anirà a Ginebra a veure Ruben Wagensberg i diumenge visitarà Lluís Puig a Prats de Molló. Justament aquest dimarts el Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit el recurs del PP contra els vots delegats dels exiliats, però l'alt tribunal ha decidit no suspendre'ls de forma cautelar, de manera que no posa en entredit l'elecció de Josep Rull com a president del Parlament –informa Andrea Zamorano.

stats