En directe
La nova legislatura
06/08/2024

Vox convoca una protesta al Parlament "per rebre Puigdemont com mereix"

Salvador Illa compta amb els suports necessaris per sotmetre's a la investidura, un ple que està pendent de l'arribada de Puigdemont a Catalunya

Illa ja és oficialment candidat, i l'investidura depèn de la tornada de Puigdemont

Bona nit! Aquest dimarts el Parlament ha confirmat que Salvador Illa serà qui se sotmetrà al debat d'investidura, després de lligar els suports d'ERC i els comuns per convertir-se en president de la Generalitat. L'ha nomenat oficialment el president del Parlament, Josep Rull, després de la ronda de consultes amb les forces parlamentàries. El ple proposa Rull que sigui dijous, si res no fa que se suspengui. El que pot canviar-ho tot és el retorn i una eventual detenció de Puigdemont. Demà, la Diputació Permanent de la cambra catalana convocarà oficialment el ple, i estarem molt atents a si el retorn s'anticipa a demà. Ho seguirem a l'ARA!

Què se sap del retorn de Puigdemont?

Aquesta setmana hi ha dos pols informatius: la investidura de Salvador Illa i el retorn de Carles Puigdemont. Dos fets que, sobre el paper, s'han de produir el mateix dia: dijous a partir de les 10 del matí, quan el president de la cambra, Josep Rull, ha proposat que sigui el debat d'investidura. Si bé no hi ha incògnites al voltant de l'elecció d'Illa –amb el suport d'ERC, els comuns i el PSC–, l'enigma és total pel que fa a la fi de l'exili de l'expresident.

Ho explica la Núria Orriols Guiu: 'Què se sap del retorn de Puigdemont?'

Cid (comuns), sobre Puigdemont: "L'única certesa és que no serà president, i això no ho ha decidit cap jutge"

Els comuns demanen que l'eventual suspensió del ple d'investidura per la detenció de l'expresident Carles Puigdemont no s'allargui més enllà de la data límit: el 26 d'agost. Així ho ha manifestat el seu portaveu al Parlament, David Cid, que ha demanat no postergar-ho en una entrevista a Onda Cero: "Tant nosaltres com el PSC i ERC tenim clar que hi ha un acord que s'ha de complir, i podem garantir amb total seguretat que abans del 26 d'agost tindrem un nou president a Catalunya".

Malgrat la incertesa sobre què passarà entre avui i dijous, Cid té clara una cosa. "El senyor Puigdemont no serà president de Catalunya", ha dit, "perquè així ho han decidit els catalans i catalanes amb el seu vot, no ho ha decidit cap jutge ni cap altra institució". Amb tot, s'ha mostrat en contra que a l'expresident no se li apliqui la llei d'amnistia: "No entenem l'aplicació arbitrària [de la llei], a voluntat, en aquest cas, del Tribunal Suprem".

Vox convoca una protesta davant del Parlament mitja hora abans del ple d'investidura "per rebre Puigdemont com mereix"

Vox ha convocat una protesta dijous davant del Parlament mitja hora abans de l'inici del ple d'investidura de Salvador Illa. La convocatòria, que ha compartit a X el líder del partit d'extrema dreta a la cambra catalana, Ignacio Garriga, anima a participar-hi per rebre Carles Puigdemont "com mereix, en cas que no sigui detingut abans". "No tolerarem la humiliació de veure un delinqüent i pròfug de la justícia entrar al Parlament", diu Garriga, sobre una convocatòria anunciada amb un cartell que vaticina que tant el líder de Junts com Pedro Sánchez "acabaran a la presó".

La crida a manifestar-se davant del Parlament a les 9.30 h arriba després que Santiago Abascal, president de Vox, hagi defensat en una entrevista a El Mundo que si es trobés amb Puigdemont "el retindria fins que arribés la policia i el portés davant d'un jutge".

L'AMI demana mostrar "tot l'escalf" del municipalisme a Puigdemont en la seva tornada

L'Associació de Municipis per la Independència ha dit que a la seva tornada, a l'expresident Carles Puigdemont se'l rebi mostrant-li "tot el nostre escalf com a persona, donar-li valor institucional i mostrar al món el que representa el seu retorn en un context encara de manca de garanties democràtiques i de llibertats vigilada", segons ha fet públic en un comunicat. Per això, l'entitat que va presidir l'expresident, que va ser alcalde de Girona abans d'arribar al Palau de la Generalitat, insta la ciutadania a participar en la seva rebuda.

Més enllà d'això, després de la pèrdua de la Generalitat per part de l'independentisme, l'AMI reivindica "la diversitat política de les més de 700 alcaldies" independentistes: "A l’AMI construïm la independència des de la transversalitat estratègica i mobilitzadora i, per aquest motiu, ens trobem còmodes en els espais on el país està per davant de qualsevol accent polític", diu el comunicat.

Rull reuneix demà la diputació permanent perquè convoqui el ple d'investidura dijous a les 10 h

Després de nomenar Salvador Illa candidat a la investidura, el president del Parlament, Josep Rull, també ha convocat la diputació permanent per a demà a les deu del matí. És aquest òrgan el que pot convocar el ple d'investidura, ja que governa la cambra en període estival. Tot i això, Rull ha fet una proposta sobre quan creu que ha de ser aquest ple: ha proposat que sigui dijous mateix a les 10 h.

Rull nomena oficialment Salvador Illa candidat a la investidura

Ja és oficial: Salvador Illa és candidat a la investidura. El president del Parlament, Josep Rull, ha comparegut aquest dimarts després de la ronda de contactes amb tots els grups i ha determinat que el líder del PSC té els suports per ser elegit nou president de la Generalitat: ha constatat, després dels pactes de la setmana passada, que té els vots tant dels 20 diputats d'Esquerra com també dels 6 dels comuns. 26 escons que, sumats als 42 del PSC, arriben a la majoria absoluta de la cambra.

El PSC, ERC i els comuns demanen de forma "urgent" que es reuneixi la diputació permanent per convocar ja el ple d'investidura

Després de la ronda de contactes amb el president del Parlament, Josep Rull, els tres partits que formen la majoria per investir Salvador Illa han registrat una petició perquè es convoqui de forma "urgent i immediata" la diputació permanent de la cambra, l'òrgan que governa el Parlament en període estival i encarregat de convocar el ple d'investidura d'Illa, que es preveu dijous.

Vilalta creu que "segurament serà necessari" ajornar la investidura si Puigdemont és detingut

La secretària general adjunta i portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha assegurat que "segurament serà necessari suspendre o ajornar" el ple d'investidura si Puigdemont és detingut. En una entrevista aquest dimarts a TV3, Vilalta ha matisat, de totes maneres, que les institucions catalanes no poden estar "subjectes" als temps del Tribunal Suprem i que s'hauria de reprendre la investidura com més aviat millor.

L'exdirigent del PSOE Alfonso Guerra reclama una "resposta contundent" dels socialistes contra el pacte amb ERC

Mentre Pedro Sánchez i la cúpula de Ferraz es mantenen en silenci a l'espera de la investidura de Salvador Illa, Alfonso Guerra, exdirigent socialista i exvicepresident del govern espanyol, ha demanat al PSOE una "resposta contundent" contra el pacte amb ERC. "Els socialistes no poden donar suport a un lladrocini que elimini la solidaritat entre els espanyols", ha avisat en una entrevista a El Mundo. Guerra se suma així a altres veus crítiques de barons del partit i d'altres exdirigents del PSOE de la seva generació, com Felipe González, que també es va alinear amb els contraris al nou finançament per a Catalunya.

Vox creu que la presència de Puigdemont al ple seria una "humiliació"

El líder de l'extrema dreta de Vox al Parlament, Ignacio Garriga, ha assegurat després de la reunió amb el president de la cambra, Josep Rull, que la presència de l'expresident Carles Puigdemont al Parlament seria una "humiliació". No ha volgut desvelar què faran si això passa. "Tenim coses pensades", han dit posteriorment fonts de l'extrema dreta.

Aragonès diu que Puigdemont ha de poder tornar en llibertat però recorda que la "responsabilitat" del que passi és del Suprem

El president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, ha afirmat que l'expresident i líder de Junts, Carles Puigdemont, ha de poder tornar en llibertat a Catalunya en aplicació de l'amnistia, però ha subratllat que la responsabilitat d'allò que passi quan trepitgi territori català és del Tribunal Suprem. "Respecto la decisió del president Puigdemont", ha dit, preguntat per si pensa, com Marta Rovira, que el líder de Junts no s'hauria de deixar detenir. "Aquí qui tindrà a les seves mans prendre determinades decisions serà el Suprem. Treballarem pels drets i llibertats de totes les persones", ha afegit.

Aragonès defensa que el nou finançament serà el "salt endavant" més gran en sobirania des de la recuperació de la Generalitat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat aquest dimarts que el pacte d'investidura entre el PSC i ERC per impulsar un "finançament singular" per a Catalunya és el "salt endavant" més gran en sobirania que ha viscut la institució que presideix des de la seva recuperació després del franquisme. En una compareixença des de la Galeria Gòtica de la Generalitat després de la que previsiblement ha sigut l'última reunió del Govern en funcions, el president ha fet valdre l'obra del seu executiu i, en particular, l'acord perquè el Govern pugui recaptar el 100% dels impostos que es paguen a Catalunya (i a canvi del qual els republicans investiran Salvador Illa). "Com amb l'amnistia, caldrà vèncer obstacles, però hi ha la determinació política i el compromís per assolir-lo", ha assegurat Aragonès.

PP: "No permetrem que per culpa de Puigdemont s'entorpeixi el funcionament de les institucions democràtiques"

El portaveu del grup del PP, Juan Fernández, ha assegurat en roda de premsa que "no permetran que per culpa de Puigdemont s'entorpeixi el funcionament de les institucions democràtiques". Ara bé, tampoc ha aclarit si voldran que procedeixi el ple si l'expresident i líder de Junts aconsegueix arribar al ple i asseure's al seu escó. "El que no volem nosaltres és que el debat d'investidura se centri en un senyor que fa tants anys que fuig de la justícia. Em sembla irresponsable", ha dit. En aquest sentit, ha assegurat que si ha de venir Puigdemont ha de fer-ho per "retre comptes" davant els tribunals. Fernández ha comparegut després que el cap de files del PP a la cambra, Alejandro Fernández, s'hagi reunit amb el president del Parlament, Josep Rull. Els populars han carregat contra l'aliança del PSC, Esquerra i els comuns per fer president Salvador Illa i han considerat que Illa, ara, "canvia de caps": "Són els independentistes".

La CUP, sobre la investidura d'Illa: "És la mort del Procés, no de la lluita per la independència"

El diputat de la CUP Dani Cornellà ha denunciat que la investidura de Salvador Illa és "la mort del Procés", però no entès com "la fi de la lluita per la independència". "El Procés ha arribat a un punt final amb aquesta investidura d’un partit independentista a un president espanyolista i de dretes. Ho hem de reconèixer i dir", ha dit el dirigent cupaire en una entrevista a Vilaweb. "Cal reconèixer tots els errors que s’han fet, que no s’ha explicat bé i que alguns han fet independentisme màgic amb aquesta retòrica. Ja no som al 2017, ni al 2018 ni al 2019", ha afegit.

Aragonès després de l'última reunió del Govern: "Haver presidit Catalunya ha estat l'honor més gran de la meva vida"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, compareix des de la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat després de la que "probablement" ha estat l'última reunió del consell executiu, segons ell mateix ha assegurat. "Haver presidit Catalunya ha estat l'honor més gran de la meva vida", ha dit davant dels mitjans a l'inici de la seva intervenció. També ha fet valdre els fruits de la política del diàleg que ha permès arribar a l'oblit judicial del Procés després dels indults i la reforma del Codi Penal. "L'amnistia és un pas de gegant i el reconeixement per part de l'Estat de la seva aposta repressiva", ha afirmat.

Jovent Republicà avisa que trencarà la disciplina de vot en la legislatura "si ERC té temptacions de complaure el PSC"

Jovent Republicà ha avisat que trencarà la disciplina de vot del grup parlamentari durant la legislatura si creuen que "en algun moment ERC té temptacions de complaure coses al PSC que ens semblen insuficients". Així ho ha assegurat la seva diputada al Parlament, Mar Besses, en una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies (ACN) aquest dimarts, l'endemà que avalessin la investidura de Salvador Illa amb un "sí crític". Besses hi veu una "oportunitat històrica" que volen aprofitar per condicionar el futur Govern de la Generalitat i també de moure ERC cap a les seves posicions. "No ens hem trobat mai que trencar el sentit del vot comportés fer caure la majoria parlamentària", ha admès.

Batet demana que les "forces democràtiques" condemnin l'actitud de "rebel·lió" del Suprem

El president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, i la portaveu, Mònica Sales, han comparegut en roda de premsa al Parlament després de reunir-se amb el president del Parlament, Josep Rull, en el marc de la ronda de consultes. Sobre el retorn de l'expresident Carles Puigdemont, del qual no ha volgut avançar cap escenari, ha dit que espera que, si el Tribunal Suprem no aplica la llei d'amnistia i es produeix la detenció, totes les "forces democràtiques" condemnin la seva "actitud de rebel·lió". En aquest sentit, ha insistit que demanarien la suspensió del ple –com ja ha dit Jordi Turull– i no ha aclarit fins quan creuen que s'hauria de mantenir aquest ajornament.

Batet també ha assegurat que Junts treballarà per bastir una alternativa independentista al govern d'Illa i ha remarcat que serà el primer govern en solitari del PSC a Catalunya, un partit, segons ell, depenent del govern espanyol.

En marxa la ronda de contactes de Rull al Parlament per a la investidura d'Illa

El president del Parlament, Josep Rull, ha iniciat aquest dimarts la nova ronda de contactes prèvia a la convocatòria del debat d'investidura del candidat del PSC, Salvador Illa. El socialista ha sigut el primer a passar pel despatx d'audiències del president de la cambra, a les 9.30 hores. No ha fet declaracions. Després ha sigut el torn de Josep Maria Jové i Marta Vilalta (ERC), que a hores d'ara encara són dins del despatx. Després hi passaran la resta de grups.