Governabilitat a l'Estat

Rufián, a Sánchez: "Si volen infiltrar policies, els dono idees: PP, Fundació Franco o Zarzuela"

El president espanyol fuig d'estudi i es nega a respondre sobre el cas revelat per 'La Directa'

08/02/2023
3 min

MadridDesprés de dir que es caracteritza per "donar la cara", en una pregunta del PP sobre la llei del només sí és sí, Pedro Sánchez ha fugit d'estudi aquest dimarts al Congrés quan el portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, l'ha interpel·lat sobre la infiltració d'un policia nacional durant tres anys en moviments veïnals de Barcelona, un cas revelat fa uns dies per La Directa. Concretament, Sánchez s'ha posat a parlar de la llei mordassa. "Quins delictes investigaven? Cap dels ateneus i esplais s'han tancat ni s'ha empresonat cap membre. Si no hi havia delicte, per què han premiat el policia amb una ambaixada?", s'ha escandalitzat el diputat republicà, que ha preguntat sobre els "límits ètics i morals" del PSOE i l'amenaça que suposen actuacions com aquesta per a les "llibertats polítiques, ideològiques i també sexuals", atès que cinc dones que van mantenir relacions amb l'infiltrat s'hi han querellat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Si volen infiltrar gent en alguna organització criminal, els dono idees: Partit Popular, Fundació Nacional Francisco Franco o Zarzuela", li ha suggerit Rufián. Sánchez ha evitat referir-se a l'episodi i s'ha limitat a defensar "el bon treball de les forces i cossos de seguretat de l'Estat". El líder socialista ha presumit que, segons The Economist, Espanya hagi augmentat el seu índex de democràcia en l'últim any. I, tot i que el portaveu d'ERC li ha recordat que no es referia a la llei mordassa amb la seva pregunta sobre quin és el model policial del govern espanyol, ha insistit que el seu executiu treballa per derogar els "aspectes més lesius" d'aquesta norma.

Ofensiva del PP per la llei del 'només sí és sí'

La sessió de control al govern espanyol l'ha dominat, però, la polèmica per la llei del només sí és sí. El PP tenia preparada una ofensiva contra el mateix Sánchez, però també contra la ministra de Justícia, Pilar Llop, i el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska. El president espanyol s'ha fet "responsable d'un govern feminista que defensa els drets de les dones", encara que a vegades hi hagi desencerts, i Llop també ha assegurat que assumeix "en primera persona la reforma i el que pugui passar".

La portaveu conservadora, Cuca Gamarra, ha acusat el líder del PSOE d'impulsar una reforma per intentar evitar les rebaixes de penes amb l'objectiu de "mantenir-se en el poder", però no per protegir les víctimes d'agressions sexuals. No ha sigut una sessió de control còmoda per a Sánchez, que ha contraatacat demanant al PP que, si es considera feminista, retiri el recurs contra la llei de l'avortament que aquesta setmana discuteix el Tribunal Constitucional; i trenqui els pactes amb la ultradreta. A més, ha intentat desviar el debat i ha posat sobre la taula la precandidatura de Ramón Tamames per a la moció de censura de Vox.

Mentrestant, no hi ha acostaments entre PSOE i Unides Podem sobre com abordar la reforma. En una entrevista a El País, Llop defensa que per apujar certes penes cal introduir uns subtipus agreujats que ho justifiquin, i que han de ser la intimidació, la violència o l'anul·lació de la voluntat de la víctima. Insisteix que això no fa necessari que en tots els casos, siguin violacions o no, s'hagi d'acreditar violència, perquè els supòsits que preveu la llei del només sí és sí d'agressions sense violència ni intimidació continuen vigents i amb penes considerables. En canvi, la ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha reiterat que cal mantenir el "canvi de paradigma" i centrar-se únicament en el consentiment. "No m'agradaria que amb els vots del PP i Vox es torni al Codi Penal de la Manada", ha dit en una entrevista a TVE. La negociació, però, ara ha passat a mans dels grups parlamentaris i fonts socialistes confien que s'hi trobi una solució.

Bolaños tampoc respon sobre la reforma del CNI

Sánchez no ha estat l'únic que ha ignorat el que li preguntava l'oposició. També ho ha fet el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, quan el portaveu del PNB, Aitor Esteban, li ha recriminat que no s'hagi posat en marxa la reforma del control judicial del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI). El govern espanyol es va comprometre a fer-ho arran de l'escàndol de Pegasus, però en el pla legislatiu del que queda de legislatura no apareixen aquests canvis. La llei de secrets oficials també està pendent d'aprovar-se al consell de ministres, li ha retret el portaveu jeltzale. Bolaños ha esquivat les crítiques assegurant que el compromís de l'executiu és "indubtable" i s'ha escudat, com Sánchez, en el fet que la revista The Economist hagi apujat l'índex de qualitat democràtica de l'estat espanyol.

stats