Política06/05/2020

Rufián retreu a Sánchez que menysté ERC i l'avisa: “Sense diàleg no hi ha legislatura”

Lamenta el tracte rebut i recorda que els seus vots van ser determinants perquè fos investit president

Quim Bertomeu / Ot Serra
i Quim Bertomeu / Ot Serra

Barcelona / MadridERC està molesta amb el tracte rebut pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a l'hora d'abordar la crisi del covid-19. És la principal conclusió que s'ha pogut treure de la intervenció que ha fet aquest dimecres el líder dels republicans a Madrid, Gabriel Rufián, davant del ple del Congrés que votarà prorrogar l'estat d'alarma. ERC votaràno i ho farà perquè se sent menystinguda per Sánchez. També ha fet un avís: si es manté aquesta situació, ERC retirarà el suport més o menys confessable que ha donat al govern espanyol des del mes de gener. "Sense diàleg, simplement, no hi ha legislatura", ha conclòs.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els republicans han retret al president que "no s'hagi cremat les celles" negociant aquesta quarta pròrroga amb els que "van facilitar el seu accés a la Moncloa". És a dir, amb Esquerra. Per les paraules del republicà, a ERC no li ha molestat tant que s'hagi prorrogat aquesta situació excepcional d'estat d'alarma com que no s'hagi negociat amb ells les condicions de la pròrroga. "Entre negociar l'estat d'alarma amb el PP i Cs o amb nosaltres han escollit els primers", ha lamentat. Esquerra considera que, una vegada més en aquesta legislatura, el PSOE no ha volgut negociar i simplement els ha presentat la pròrroga com a fet consumat. "N'estem farts. Els diem que ja n'hi ha prou", ha conclòs.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat la imatge de cohesió interna que sempre vol mostrar ERC, aquesta vegada ha evidenciat almenys una fissura en el debat que de portes endins ha fet sobre l'estat d'alarma. L'exdiputat Joan Tardà va demanar l'abstenció i el partit ha decidit votar no. Rufián, que sempre ha situat Tardà com un dels seus referents, ha hagut de fer equilibris amb aquesta circumstància. "Sí, sempre estaré molt a prop de Joan Tardà", ha proclamat, però sense qüestionar el no d'Esquerra a la pròrroga. Rufián ha buscat més aviat un terme mitjà entre la posició de Tardà i la de la direcció del seu partit: "No estem en contra de la pròrroga, estem en contra de la seva pròrroga [la que ha fet el govern espanyol]", ha resolt. ERC no ha comprat la idea de Tardà, però sí que ho ha fet un dels seus diputats, Joan Josep Nuet, que és membre de sobiranistes i que s'ha abstingut.

Cargando
No hay anuncios

Els ponts PSOE-ERC aguanten

Malgrat el disgust de Rufián, la sensació d'aquest dimecres és que els ponts entre ERC i el PSOE que van fer possible la investidura de Sánchez a canvi de la taula de diàleg Estat-Generalitat no estan del tot malmesos. En el torn de rèplica, Sánchez ha fet servir un to més conciliador que crític i ha dit als republicans que, malgrat la discrepància, valora "el to i les aportacions constructives". També des d'Esquerra s'ha donat mostres de voler recuperar el clima d'entesa. El coordinador nacional del partit, Pere Aragonès, en el marc d'una visita a la Creu Roja ha dit que "la voluntat d'ERC d'arribar a acords hi és", però ha avisat Sánchez "que hi ha de ser per les dues parts". En el seu últim torn de paraula, Rufián ho ha confirmat: "Tots hem de fer un esforç perquè coses com les d'avui no es repeteixin". Tots, no només el PSOE.

Cargando
No hay anuncios

Caldrà veure fins a quin punt la votació d'aquest dimecres té transcendència en la legislatura. Altres forces que, com ERC, també van permetre l'accés de Sánchez a la Moncloa han llançat advertències, com per exemple EH Bildu. La seva portaveu, Mertxe Aizpurua, ha assenyalat que espera que el pacte amb Cs no sigui "l'avantsala de continuar per aquest camí". "Potser guanyarà algun suport, però en perdrà molts. Pactar amb Cs és incompatible amb una sortida progressista i plurinacional", ha afegit Aizpurua. Tanmateix, la líder de Cs, Inés Arrimadas, en la seva intervenció ha apuntat que aquesta votació només fa referència a l'estat d'alarma i que no serveix per enderrocar el govern. "Tothom sap què penso d'aquest govern i seguirà tenint 155 escons [els que sumen el PSOE i Unides Podem]", ha avisat.

Dards creuats entre l'independentisme

ERC i JxCat votaran avui junts en contra de la pròrroga de l'estat d'alarma. Tot i això, s'ha pogut veure que les relacions entre socis segueixen deteriorades. Rufián ha retret al partit de Quim Torra i Carles Puigdemont que "regalés gratis" la presidència de la Diputació de Barcelona al PSC només "perquè no la tingués ERC".

Cargando
No hay anuncios

En el primer torn d'intervenció davant la cambra baixa, la líder de JxCat, Laura Borràs, ha obviat els retrets dels republicans. Ha mostrat la seva oposició a l'estat d'alarma i ha demanat a Sánchez un "pla B" que passi per "escoltar, aplicar el sentit comú i confiar en un estat veritablement descentralitzat". "Fa temps que hem perdut la fe", ha lamentat. En el segon torn, però, sí que ha buscat el cos a cos amb ERC recordant que els republicans fins avui havien avalat l'estat d'alarma. "Benvingut a la nostra posició. Quan coincidim ens fem entendre millor", li ha etzibat Borràs a Rufián.

Cargando
No hay anuncios

La CUP s'ha apuntat a la dinàmica dels retrets donant també a ERC una benvinguda irònica als contraris a l'estat d'alarma. Als comuns els ha recriminat pactar a Catalunya uns "pressupostos neoliberals" a la Generalitat, cosa que, de retruc, també era una crítica a JxCat i de nou als republicans. L'independentisme català ha votat unit contra l'estat d'alarma, però ha mostrat les fissures de sempre. Algunes ferides continuen sense cicatritzar.