Política23/07/2019

Rufián apressa Sánchez i Iglesias a arribar a un acord i manté l’oferta de facilitar la majoria

El candidat s’obre al diàleg però avisa que farà complir la llei si hi ha un retorn a la unilateralitat

Dani Sánchez Ugart
i Dani Sánchez Ugart

Madrid[Segueix aquí el minut a minut de la investidura]

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La segona jornada del debat d'investidura de Pedro Sánchez ha començat aquest dimarts amb la intervenció del portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, que s’ha referit a Sánchez per avisar-lo que no té majoria absoluta, encara que “actuï com si la tingués”: “Què fa demanant-li l’abstenció a la dreta, quan vostè per bons principis no ho va fer [amb Rajoy]? I què fa ignorant-nos a nosaltres durant un discurs d’investidura de dues hores, i sense fer referències a Catalunya?”, ha inquirit Rufián, que li censurava la falta de mencions a aquests dos assumptes en el discurs d’ahir. “O és vostè un irresponsable o vol anar a eleccions”, ha reblat Rufián.

Cargando
No hay anuncios

Sánchez, amb un to més controlat respecte als independentistes, ha respost Rufián agraint-li la rebaixa de la crispació respecte a anteriors intervencions, i ha justificat que demana l’abstenció a la dreta perquè possibilitin el govern, i “per a res més”. També ha justificat que sí que va mencionar Catalunya, quan parlava de polítiques concretes, com la millora dels drets socials, que també afecten aquest territori. Però ha entrat a destacar la discrepància quan ha abordat directament la “qüestió territorial”, que segons ell no és “un problema d’independència”, sinó un “problema de convivència”, i ha avisat que, si hi ha un retorn a la via unilateral, el govern d’Espanya assegurarà el compliment de la llei. A més, ha demanat als independentistes que abandonin definitivament la via unilateral i les manifestacions de líders independentistes dient que “ho tornarien a fer”, ha continuat. Segons ell, només dins de la Constitució i de les lleis es pot trobar una solució a la qüestió. “Voluntat de diàleg, tota, però dins de la Constitució i l’Estatut d’Autonomia”, ha asseverat.

El republicà, per la seva banda, ha mantingut l’aposta pel diàleg i la negociació, que segons ell ha presidit l’actuació d’ERC des de la moció de censura, i ha afirmat que no són unilateralistes, sinó multilateralistes. I ha demanat reunions setmanals per posar fil a l’agulla en la resolució del conflicte polític. En aquest sentit, ha reclamat la creació de meses de diàleg, amb “reconeixement nacional mutu”, i amb tots els partits que hi vulguin ser, tot i que ha mostrat poques esperances que les dretes s’hi vulguin sumar. Però ha avisat que per poder “estendre-li la mà a algú hi ha d’haver algú, i per començar a caminar cal començar a moure’s”: “Tenen 48 hores”.

Cargando
No hay anuncios

Sánchez s’ha obert a la creació d’aquesta mesa de diàleg, però ha demanat que formin consens dins de Catalunya, no només amb el PSC, sinó també amb el PP, “encara que sigui marginal” i amb Ciutadans, “encara que sigui un partit en retrocés”. La solució, per a ell, ha de passar per una votació, però d’un acord dins del marc de la Constitució, com una reforma de l’Estatut, i no una consulta sobre la independència.

Més enllà de la qüestió territorial, Rufián ha reclamat mesures concretes de caràcter progressista, com una reforma redistributiva en el terreny fiscal, un compromís amb els refugiats o acabar amb arbitrarietats com la que segons ell suposa l’empresonament dels joves d’Altsasu.

Cargando
No hay anuncios

El diputat ha censurat la falta de negociació i acord entre Unides Podem i el PSOE, als quals ha acusat d’estar “jugant a pòquer amb les il·lusions d’esquerres” i a la “ruleta russa” per la possibilitat de l’arribada dels partits de l’extrema dreta al poder. Rufián havia començat la seva intervenció referint-se directament a la bancada de la dreta, i els ha avisat: “Vencereu, perquè teniu la força bruta, però no convencereu”. El republicà ha fet autocrítica del seu estil en els últims quatre anys, perquè segons ell han servit d'excusa per “desviar l’atenció” de les injustícies que volia denunciar.