Rufián emplaça Podem a mantenir el veto a Cs: "Si aguanteu, nosaltres aguantarem"

ERC admet que la taula de diàleg i el retard electoral català l'ajuden a "fer política" a l'Estat

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, en la sessió de control al govern espanyol
Ot Serra / Pau Rumbo
09/09/2020
3 min

MadridLa represa de l'activitat al Senat i al Congrés ha escenificat un petit gir en el posicionament de Pedro Sánchez i els seus potencials aliats, en un context de negociació pressupostària. El president espanyol va elevar el to ahir contra Cs en el seu cara a cara amb la portaveu a la cambra alta, Lorena Roldán, i aquest dimecres el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha volgut mantenir viva la possibilitat que els republicans s'impliquin en els comptes. "Els demano que aguantin. Si aguanten, nosaltres aguantarem", ha afirmat el portaveu d'ERC dirigint-se a Unides Podem, en referència a la voluntat de Pablo Iglesias de deixar Inés Arrimadas fora de l'equació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El cap de l'executiu manté que vol un "acord ampli" –al Senat va dir que no vol "exclusions"–, tal com ha assegurat en resposta a Rufián, però ha estat dur contra el partit taronja, a qui ha recordat que "clarament no ha sortit de la fotografia de Colón". El febrer del 2018 va començar la triple aliança entre PP, Cs i Vox, que es reflecteix en diversos governs autonòmics –Madrid, Andalusia, Castella i Lleó i Múrcia– i encara es manté. Ahir, de fet, des del PSOE madrileny s'obria la porta a Cs a presentar una moció de censura conjunta contra Isabel Díaz Ayuso fins i tot oferint la presidència de la comunitat als taronges.

Sánchez és el primer interessat a fer viable que tant ERC com Cs participin de la majoria que faci possible aprovar uns pressupostos. Veient que el partit taronja no encareix el seu suport, ara s'ha avingut a convocar la taula de diàleg perquè els republicans no es despengin. És moment de "superar la dialèctica ideològica", insisteix Sánchez, per oposar-se al veto a Cs que reclamen Podem i ERC, però fa equilibris per mantenir els d'Oriol Junqueras com a possibles socis. Fonts republicanes admeten que volen "fer política" a l'Estat i això, a la pràctica, consisteix en implicar-se en la negociació dels pressupostos.

Des d'ERC es preveu que la taula de diàleg es pugui celebrar la setmana vinent, entre la Diada i el debat de política general al Parlament, que té lloc el 16 i 18 de setembre –el 17 el president de la Generalitat, Quim Torra, té cita al Tribunal Suprem–. Caldrà veure, però, si efectivament se celebra. En dependrà que tots els actors s'hi avinguin, i això passa per pactar un ordre del dia. Els gabinets de la Moncloa i la Generalitat hi estan treballant, i les peticions de les formacions sobiranistes han quedat clares: cal poder posar sobre la taula l'autodeterminació i l'amnistia. Segons apunten fonts republicanes, el més probable és que se celebri sense els presidents Torra i Sánchez.

D'altra banda, la remodelació del govern de la Generalitat és un indicatiu que les eleccions poden retardar-se uns mesos i ERC, almenys el grup de Madrid, no amaga que això pot beneficiar la seva voluntat d'implicar-se en els pressupostos estatals. Els republicans mantenen que no només a Catalunya li convé que la taula de diàleg avanci perquè Esquerra pugui donar suport a l'executiu, sinó que al PSOE també: un fort protagonisme de Cs desarticularia la majoria de la investidura i la perspectiva d'esquerres del govern de coalició. A més, Unides Podem ja ha deixat clar que una forta empremta del partit d'Inés Arrimadas és incompatible amb el seu partit. El diagnòstic d'ERC és, per tant, que al mateix Sánchez no li convé el suport de Cs perquè només li permetria sobreviure a curt termini.

La moció de censura a Madrid

En el panorama sobrevola la possible moció de censura a la Comunitat de Madrid contra Isabel Díaz Ayuso. Ahir el secretari general del PSOE a la capital espanyola, José Manuel Franco, va afirmar que oferiria la presidència a Cs si això servís perquè el partit taronja acceptés trencar el govern i votar favorablement a la moció de censura. Aquest dimecres ha arribat la resposta del líder regional de Cs, Ignacio Aguado, que ha qüestionat que ara als madrilenys els importi una moció de censura.

El també delegat del govern espanyol a Madrid, José Manuel Franco, va assegurar ahir que no tiraria endavant aquesta iniciativa de manera imminent "per responsabilitat" –contravindria la petició "d'unitat" que demana Sánchez i que ell mateix va proposar a Madrid per arribar a acords de reconstrucció–, però és un escenari plausible de futur. Ahir Sánchez es va mostrar contundent contra Roldán i li va recriminar que critiqui la gestió del govern espanyol tenint en compte que l'executiu madrileny és un dels més assenyalats a l'Estat durant la pandèmia.

stats