El Congrés dona llum verda a la tramitació dels pressupostos amb l'aval d'ERC
Rufián defensa la negociació amb la Moncloa i acusa Junts de "viure a Twitter"
MadridEl govern espanyol ha fet aquest dijous un pas de gegant per esgotar la legislatura i allunyar el fantasma d'un avançament electoral. No és que ningú s'ho esperés, però els cenacles de la dreta a Madrid fa temps que fantasiegen amb aquesta possibilitat i ara veuen que tindran Pedro Sánchez i la seva aliança amb podemites i independentistes un parell d'anys més. Si el tràmit pressupostari acaba amb èxit, l'executiu espanyol podria sobreviure fins després de la presidència europea del segon semestre de 2023, cosa que se li pot fer molt feixuga a Pablo Casado, immers en una batalla fratricida amb Isabel Díaz-Ayuso a Madrid i amb Vox segant-li l'herba sota els peus. Això és el que explica la satisfacció de Sánchez, que aquest dijous ha acudit al Congrés a votar i a aplaudir la seva ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que durant aquests dos dies s'ha enfrontat a la dreta amb intercanvis d'alt voltatge.
La votació al Congrés ha obtingut un resultat contundent: 188 vots en contra de les esmenes a la totalitat, 156 a favor (PP, Vox, Cs, Junts, CUP, Foro Asturias i Coalició Canària) i una abstenció, per error, d'una diputada de Vox. A partir d'ara, doncs, els grups que no han presentat esmenes a la totalitat iniciaran la negociació per modificar el projecte a través de les esmenes parcials. Serà la segona volta de les negociacions que han precedit el resultat d'aquest dijous.
ERC respon a Junts
Abans de la votació, l'atenció ha estat centrada en la intervenció del portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, que havia de defensar l'aval dels republicans a la tramitació dels pressupostos de l'Estat després dels atacs que va rebre ahir des de Junts. "Forma part de la nostra responsabilitat aprofitar la nostra força negociadora i parlamentària per millorar la vida de la gent, visqui on visqui", ha dit en la seva intervenció. I responent a les crítiques que dimecres els va fer la portaveu de Junts, Miríam Nogueras, Rufián ha reblat que qui qualifica d'"inútil" l'estratègia d'ERC o considera que és "a canvi de res, fa molt de temps que seu en un escó, molt de temps que es mou amb cotxe oficial i molt de temps que viu a Twitter". El portaveu del grup republicà, a més, ha demanat al partit de Puigdemont que pari d'atacar ERC pel seu paper a Madrid. "Mentre ens barallem pel nostre passat o present, estem regalant més present i més futur a uns altres", ha conclòs.
Rufián també ha criticat l'actitud negociadora del PSOE, que no va donar llum verda a l'acord per blindar el català fins a un quart d'hora abans que es tanqués el termini per presentar una esmena a la totalitat. "Comencen a tenir molta gent emprenyada", ha advertit. "Estan en un moment altiu, en un moment alfa, i la supèrbia en política és mala consellera". "Calculin bé les seves forces perquè no sé si tenen gasolina per a tant de viatge", ha afegit.
Pel que fa a l'acord sobre la llei de l'audiovisual, Rufián ha concretat que es tracta de pactar "una subquota dins de la quota", i ha remarcat que el català és "un consens sagrat a Catalunya, des de Santa Coloma de Gramenet a Berga". "Milers de treballadors van venir a construir la seva vida a Catalunya, i van voler que els seus fills i nets estimessin la llengua de la terra que trepitjaven", ha subratllat. També ha advertit el PSOE que no confiï que sempre ho acceptaran tot amb l'excusa de la dreta: "No canviarem conviccions per por".
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha agraït la predisposició d'ERC a la negociació, però ha deixat clar que "això no significa" que el PSOE cedeixi en les seves "conviccions" ni que els republicans "renunciïn a les seves". Ha lamentat, això sí, que es faci servir la llei de pressupostos per incloure altres negociacions com la de la llei de l'audiovisual, que considera que no hi tenen res a veure. "És una mica injust", ha conclòs. La ministra, però, ha refermat el compromís del govern espanyol de pactar el redactat concret de la norma amb ERC.
Asens se suma a la crítica a Nogueras
Abans de Rufián, ha intervingut el grup d'Unides Podem. El seu president, Jaume Asens, ha aprofitat també per respondre al discurs de Nogueras: "És poc coherent que ens intentin donar lliçons de radicalitat, vostès que són el partit hereu de Convergència", ha afirmat. A més, els ha recriminat que, mentre el conseller d'Economia, Jaume Giró, prepara els pressupostos de la Generalitat tenint en compte els recursos que arribaran de l'Estat, Junts rebutgi avalar els números de Montero.
Per la seva banda, la diputada del PNB Idoia Sagastizabal ha advertit que encara "queda molt camí per recórrer" per acabar aprovant els comptes i ha criticat també la baixa execució dels actuals i la poca inversió que preveuen els de l'any vinent per a Euskadi. Un altre dels grups que ha facilitat la tramitació dels pressupostos és EH Bildu. El seu portaveu, Oskar Matute, ha advertit el PSOE que si no deroga la reforma laboral del PP "és molt probable que perdin les eleccions".
Els diputats socialistes han aplaudit amb força la ministra Montero quan la presidenta de la cambra, Meritxell Batet, ha anunciat el resultat de la votació, entre ells el president Sánchez. El PSOE és conscient que aquest resultat és un cop dur per a la dreta i un passaport per esgotar la legislatura. Sánchez ha volgut acompanyar Montero fins al pati Floridablanca, on ha intercanviat una breu salutació amb Rufián abans de desaparèixer dins del cotxe oficial. Dimecres de la setmana que ve té previst comparèixer al Congrés per donar explicacions de la cimera de líders europeus de l'octubre, però no es descarta que ho aprofiti tant per fer balanç dels últims mesos de gestió com, sobretot, per treure pit dels darrers resultats de l'economia (baixada rècord de l'atur a l'octubre, EPA, etc.) i per dibuixar un horitzó d'estabilitat política.
Tot i això, al PSOE tenen clar que per tirar endavant la seva agenda continuaran necessitant socis com ERC i el PNB. La setmana que ve esperen tancar amb Unides Podem i els nacionalistes bascos la reforma de la llei mordassa. Més complicada està resultant la negociació per consensuar una posició conjunta dels dos partits del govern sobre la reforma laboral. I amb ERC hi ha diverses carpetes obertes, a més de la llei de l'audiovisual, com ara el traspàs de Renfe o la llei de memòria històrica. Els republicans, amb Junts fora de l'equació pressupostària, recolliran ara informació de tots els departaments del Govern per afinar en la negociació partida per partida.
I en el calendari, l'única cosa que pot alterar el mapa polític espanyol és un possible avançament electoral a Andalusia que col·loqui els populars de Moreno Bonilla, que previsiblement acabaran de fagocitar Ciutadans, per davant del PSOE i en disposició de governar amb Vox. Però també és cert que aquest escenari pot portar el PP a afrontar un debat que fins ara ha esquivat: què passarà el dia que l'extrema dreta vulgui entrar en un executiu?