Rufián i el bany de realitat amb el PSOE

El portaveu d'ERC ha proclamat amb contundència acords que els socialistes no han complert o s'han trencat

Madrid“Amb Pegasus no han assumit cap responsabilitat, no hi ha taula de diàleg i ens claven punyalades com la de la llei audiovisual. No tenim gaire marge per continuar com fins ara. El partit està molt tensionat”. Fonts d’ERC expliquen així el distanciament que es viu amb el PSOE, a qui responsabilitzen d’estar incomplint pactes i compromisos a què havien arribat amb els republicans que servien per apuntalar la seva estratègia al Congrés. En aquest context, la contundència que sovint utilitza el portaveu dels republicans, Gabriel Rufián, se li ha girat en contra en algunes ocasions. 

Llei audiovisual

Amb la llei de l’audiovisual, queden a l’hemeroteca aquestes paraules: “Tots els escenaris passen perquè aquesta llei protegeixi la producció en llengües cooficials de totes les plataformes audiovisuals per a l’audiència d’aquest país. O es fa o ERC no donaria suport a la llei. I si ERC no hi dona suport, aquesta llei no existeix”. La normativa ni afecta totes les plataformes, ni convenç les entitats en defensa de la llengua ni s’ha aprovat amb el suport dels republicans.

Cargando
No hay anuncios

Blindatge del català

El blindatge del català també es va buscar a través de la nova llei educativa, l’anomenada llei Celaá, aprovada a finals del 2020. PSOE, Unides Podem i ERC van anunciar que la immersió quedava protegida, però Junts i el PDECat advertien que no era així. La sentència del TSJC sobre el 25% de castellà ha obligat la Generalitat a moure fitxa amb una nova normativa que ha provocat maldecaps al Parlament i que va camí d’acabar al Tribunal Constitucional. El govern espanyol, de moment, fa equilibris entre oferir-se a la justícia per col·laborar perquè s’apliqui el 25% de castellà i, alhora, avalar la llei catalana. 

Cargando
No hay anuncios

Diàleg i Catalangate

Quan Sánchez va ser investit, Rufián va llançar un altre avís: “Sense diàleg no hi ha legislatura”. Si bé és cert que la taula de diàleg es va reunir al setembre, no hi ha hagut cap nova convocatòria i de moment no ha donat fruits. Amb Pegasus, el portaveu republicà també va advertir que era un cas que podia “carregar-se la legislatura”, però Sánchez està disposat a esgotar el mandat sense satisfer les demandes d'ERC. I tot i que Rufián acostuma a dir que no es creu la paraula del PSOE i que cal “obligar-lo” i “forçar-lo”, no sempre ho aconsegueix.