Rufián avisa Yolanda Díaz sobre la reforma laboral: "ERC no vota projectes personals"

El portaveu d'ERC al Congrés denuncia que el govern espanyol no està plantejant una negociació sinó un "xantatge"

MadridLa reforma laboral, la gran mesura estrella de la ministra de Treball i gran esperança electoral d'Unides Podem, Yolanda Díaz, penja d'un fil. Atrapada entre un PSOE que no li dona cap marge per negociar canvis en l'acord a què va arribar amb sindicats i patronal i els socis parlamentaris, que exigeixen modificacions, Díaz sembla enmig d'una trampa mortal de la qual pot sortir molt malparada. La reforma ha de passar el tràmit parlamentari a principis de febrer i allà el govern espanyol no té ni de bon tros els suports garantits. De fet, ERC ha sigut taxativa aquest dimecres i ha avisat que si l'executiu de Pedro Sánchez no s'obre a retocar el text, votaran que no. El seu portaveu al Congrés, Gabriel Rufián, ha acusat la Moncloa de fer "xantatge" i no obrir-se a "negociar" amb ells la reforma laboral pactada amb els agents socials. "Ens ho han presentat com un plat de llenties, o l'agafes o el deixes", ha criticat en roda de premsa. "Si no es mouen, votarem que no", els ha advertit, i ha afegit: "ERC no negocia ni vota projectes personals".

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rufián ha plantejat els punts que la seva formació posa damunt la taula per avalar la reforma, entre els quals la recuperació de les indemnitzacions per acomiadament, un mecanisme per frenar els ERO abusius en empreses que han rebut fons públics i la prevalença dels convenis autonòmics per sobre dels estatals, una reivindicació que també posa sobre la taula el PNB, un altre dels socis del govern espanyol. El portaveu republicà ha sigut molt dur amb les informacions que s'han filtrat en el sentit que hi havia hagut contactes durant les últimes setmanes. "És fals que hi hagi hagut contactes, és mentida que hi hagi hagut intercanvi de documents durant les festes. Només s'han activat fa dos dies", ha apuntat Rufián. De fet, aquest dimarts hi va haver una reunió d'Esquerra amb el número dos de Yolanda Díaz, que és positiva per covid, el secretari d'estat d'Ocupació, Joaquín Pérez Rey.

Cargando
No hay anuncios

En canvi, la versió del ministeri de Treball és oposada. "Les negociacions avancen bé", afirmen fonts pròximes a Díaz, que insisteixen que sí que hi ha hagut contactes les últimes setmanes. Les mateixes fonts apunten que també hi ha hagut contactes en els últims dies amb els representants del PNB, d'EH Bildu, de Compromís i també Més País. Fonts de Bildu, però, han deixat clar a l'ARA que "no hi ha hagut avenços". "La posició complicada no és la nostra, sinó la dels que van prometre que derogarien la reforma i ara poden acabar pactant amb Cs", ha avisat el portaveu d'ERC.

L'opció de Ciutadans

Fonts de la Moncloa insisteixen que el decret no es pot modificar perquè és fruit de l'acord dels agents socials. El que el govern espanyol no descarta és que finalment no s'obri la tramitació com a projecte de llei, cosa que voldria dir que els grups no podrien presentar esmenes al text i que, per tant, l'opció seria convalidar la reforma com un decret llei a cara o creu. Qualsevol modificació en el text s'hauria de fer via decret a posteriori. De fet, aquesta és la posició que defensen tant els sindicats com la patronal. I ho han exemplificat aquesta tarda els representants de Foment del Treball, CCOO i UGT que han participat en un acte amb el PSC a Barcelona sobre la reforma laboral. "Si es tramita com a projecte de llei, els resultats seran pitjors", ha dit Javier Ibars, de Foment del Treball. Tant Javier Pacheco (CCOO) com Camil Ros (UGT) s'han mostrat partidaris, també, de blindar la reforma pactada i no tramitar-ho com a projecte de llei. "És molt arriscat", ha dit Ros.

Cargando
No hay anuncios

L'opció de canviar ERC per Cs encara no s'ha activat, segons el portaveu taronja, Edmundo Bal, que aquest dimarts va dir que ningú els havia trucat. Bal ha dit reiterades vegades que el seu grup està disposat a aprovar la proposta pactada amb els agents socials si no es toca ni una coma, encara que no sigui la reforma que faria Ciutadans. Creuen que és la manera d'evitar que el text sigui retocat per formacions com ERC o EH Bildu. La via de Ciutadans no desagrada al PSOE, però sí a la part d'Unides Podem del govern de coalició, que assegura que no s'ha ni plantejat aquesta opció.

Ara bé, l'opció de Ciutadans no seria prou perquè es necessitaria, per exemple, l'abstenció del PNB. Els jeltzales, però, també estan lluny del sí ara mateix, perquè els sindicats majoritaris a Euskadi, ELA i LAB, reclamen la prevalença dels convenis autonòmics. Rufián ha deixat clar que aquest també és un punt important per a ells, però també qüestions de millora de les condicions generals dels treballadors: "Se'ns ha volgut arraconar als temes autonòmics, les coses dels indepes, però també estem per dignificar les condicions de vida de tothom, visqui on visqui".

Cargando
No hay anuncios

Satisfacció al PP

Els que no poden amagar la seva satisfacció amb el que està passant són els populars, que ara veuen viable que no s'acabi modificant la legislació que ells van aprovar el 2012. La seva portaveu, Cuca Gamarra, ha sigut clara quan ha recordat les paraules del ministre de la Presidència, Félix Bolaños, que va dir que votar no a la reforma era votar la reforma del PP. "Doncs això és exactament el que farem", ha dit.

Cargando
No hay anuncios

La situació és molt perillosa per a Yolanda Díaz perquè, un cop els socis del govern espanyol han deixat clar que no convalidaran el decret sense canvis, el PSOE pot tenir la temptació de deixar que s'estavelli i que sigui ella qui assumeixi el desgast. A ERC no preocupa que el decret no s'aprovi perquè consideren que més que una derogació és un "maquillatge" de la reforma del PP, i això els pot servir per reforçar el seu perfil d'esquerres entre l'electorat fronterer que tenen amb els comuns i amb el PSC. El nerviosisme a Unides Podem és evident, i fonts d'Esquerra expliquen que el secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, va trucar a l'exdiputat Joan Tardà per estovar la posició del partit. Sense cap efecte, però.