Política05/07/2019

Rufián: "El futur d'aquest país passa per coalicions d'esquerres amb els comuns"

Albiach celebra que ERC defensi ara un pacte de claredat i la CUP el qualifica de "fal·làcia"

Marc Toro
i Marc Toro

BarcelonaEl cap de files d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha admès aquest divendres les "enormes contradiccions" en el si del Govern amb JxCat, que ha qualificat de "normals", i ha afirmat que el "futur del país" passa per "coalicions de govern" amb els comuns. "El futur d'aquest país passa per coalicions d'esquerres i passa per l'espai autodeterminista dels comuns", ha dit en una taula rodona de partits a la Universitat Progressista d'Estiu de Catalunya (UPEC), on ha reivindicat els pactes locals que hi havia entre les dues formacions abans del 26-M a Sabadell o Badalona.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La cap de files dels comuns, Jéssica Albiach, ha avalat el plantejament de Rufián sempre que els republicans no es moguin de "les esquerres, el diàleg i el referèndum". "Això ho diuen ara, però no sabem què diran demà", ha afegit Albiach, i ha criticat els canvis de discurs d'ERC en funció de la "conjuntura". "Si les paraules i els fets són coherents, ens trobaran", ha dit, si bé ha afegit el PSC en les eventuals aliances. "Ens hauria agradat un tripartit a l'Ajuntament de Barcelona i a la Generalitat entre nosaltres, el PSC i ERC. Estem condemnats a entendre'ns", ha sentenciat.

Cargando
No hay anuncios

Els representants de les dues formacions, al costat dels quals també hi havia Miquel Iceta (PSC) i Maria Sirvent (CUP), han coincidit en la necessitat que hi hagi "diàleg" amb l'Estat. Albiach, de fet, ha aplaudit la proposta d'un pacte de claredat per fer un referèndum del president del Parlament, Roger Torrent, ja defensada pels comuns. "Nosaltres creiem que la negociació ha de passar per un pacte de claredat [...] Celebrem que s'hi sumin", ha dit. I, convençuda que no ha estat una "ocurrència" de Torrent, Albiach ha emplaçat els republicans a "una reunió com més aviat millor" i a "treballar plegades" per a l'acord que hauria de possibilitar un referèndum. Un acord, ha remarcat, que s'ha de "treballar primer a Catalunya i, després, negociar a l'Estat".

Sirvent, en canvi, ha qualificat de "fal·làcia" plantejar ara un pacte de claredat. Segons ha argumentat, "l'Estat [espanyol] no és el Regne Unit o el Canadà". "Al Canadà, el Tribunal Suprem va dir que la Constitució no preveia el dret a l'autodeterminació, però va emplaçar les forces a buscar una solució perquè es pogués exercir", ha remarcat, contraposant-ho amb el fet que el Tribunal Suprem espanyol "té empresonades les nostres companyes", en referència als presos polítics. "No estem en contra del diàleg, però no és la situació en què ens trobem. És una fal·làcia parlar de diàleg, parlar amb un Estat que ens reprimeix i ens vol sotmeses", ha sentenciat, deixant clar que cal "continuar reivindicant els nostres drets com a poble" i no "apuntalar el règim del '78".

Cargando
No hay anuncios

Iceta: "Després de la sentència, cal que tornem a la política

Rufían, en canvi, ha volgut reivindicar el diàleg "amb enormes contradiccions però amb valentia" amb el govern espanyol. "Ens separen moltíssimes coses de l'actual PSOE, però tard o d''hora haurem de seure a parlar", ha argumentat, convençut que hi ha molta gent en contra de la "violació i atemptat contra els drets civils, socials i nacionals" per part de l'Estat. Sigui com sigui, el republicà ha avisat que la sentència del judici del Procés "ho condicionarà absolutament tot". Assegurant que els presos "saben que els cauran anys de presó de manera absolutament injusta", ha afirmat que caldrà "canalitzar, gestionar i reivindicar la frustració i el patiment que provocaran les sentències d'un tribunal arbitrari".

Cargando
No hay anuncios

Iceta, al seu torn, ha defensat que, sigui quina sigui la sentència del judici de l'1-O, "cal que tornem a la política". I ha afegit: "Estem disposats a fer el que calgui perquè sigui així". Sense referir-se al pacte de claredat plantejat per Roger Torrent, que abans defensava el PSC i concretament ell mateix, ha reivindicat la necessitat d'un "acord molt ampli a Catalunya". "A partir d'aquest acord, serem més o menys capaços de negociar", s'ha limitat a dir.